Editorial

Tot i que a l’editorial del núm. 92 d’aquesta revista ja assenyalàvem el coronavirus com una amenaça, el fet cert és que ningú amb responsabilitats polítiques ni sanitàries o científiques no ens hagués dit fa just un mes que ens trobaríem en aquesta situació. Amb més de 8.000 persones mortes ja a l’Estat espanyol i…

T1 Més enllà de son Salomó

A la fi, després de quatre anys de conflicte, el passat 25 de febrer signàvem un acord a quatre bandes que permet fer compatible la salvaguarda del paisatge cultural de Punta Nati, que recuperarà la integritat dels seus valuosos béns etnològics i millorarà les condicions de contemplació i gaudi d’aquest paratge excepcional, amb la instal·lació…

IN MEMORIAM                                                           Miquel Ramón                                       …en el record

Quan el passat 23 de març ens va deixar en Miquel Ramón l’esquerra eivissenca i balear va perdre tot un referent. En Miquel ha estat a les darreres quatre dècades, una figura cabdal, fonamental en el progressisme illenc, una figura icònica de la política. Miquel Ramón, nascut a Jesús el 1953 al si d’una família…

7.3 Gustau Muñoz i Veiga                               La lucidesa d’un intel·lectual compromès

Un dels fets més rellevants de la cultura catalana del segle XX va ser la incorporació, a partir de la dècada de 1960, de les aportacions que tenien el seu origen en el País Valencià. Des de llavors, als noms gairebé fundacionals de Joan Fuster, molt especialment, Manuel Sanchis Guarner, Vicent Andrés Estellés i Joan…

7.1 Pere Rovira Música i pols

Amb títol agafat de paraules carnerianes, Pere Rovira basteix un dietari que abraça tot l’any 2017 i que aplega un total de 486 pàgines. És el tercer dietari que publica aquest poeta, traductor i novel·lista nascut l’any 1947 a Vila-seca i que fins no fa gaire ha exercit de professor de literatura a la Universitat…

6.2 … I DESPRÉS? ?

“La Terra serà el Paradís, pàtria de la Humanitat” ( La Internacional ) A punt de concloure la segona setmana de confinament a conseqüència del COVID19 m’adon que hem tengut molt de temps per fer moltes coses diferents de les que fèiem habitualment. En el meu cas personal la tragèdia personal del coronavirus s’afegeix a…

5.2 La Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC)

No existeixen massa instruments de treball conjunt dels territoris que conformen els Països Catalans. N’hi ha, és cert, com, entre d’altres, la Xarxa Vives d’Universitats, l’Institut i la Fundació Ramon Llull (tot i algunes destacades absències institucionals), la Universitat Catalana d’Estiu, la revista El Temps… Però la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC)…

4.3 Decret Llei d’Habitatge

Ens trobam davant una nova mesura d’aquest Govern, fruit dels acords de Bellver, per fer front a la crisi d’habitatge que vivim i que ja pràcticament ningú s’atreveix a posar en dubte. La situació és clara a la nostra comunitat. És pràcticament impossible trobar un habitatge digne per llogar a un preu assequible, la bombolla…

4.2 Les lliçons del COVID-19

El 31 de desembre de 2019, l’autoritat sanitària municipal de Wuhan, Xina, va informar l’Organització Mundial de la Salut sobre el cas de 27 persones amb pneumònia de causa desconeguda, 7 d’elles greus, que tenien en comú l’exposició a un mercat. Només una setmana després, es va identificar un nou tipus de coronavirus, anomenat SARS-CoV-2,…

3.3 Cap a la trobada jove!

Ja fa prop d’un mes que va començar a caminar un projecte ambiciós però necessari per a aquest país: una trobada jove. La idea feia anys que voltava pel cap de moltes activistes, i enguany ha rebut l’empenta necessària per a materialitzar-se. Després de diverses reunions obertes i la consolidació de comissions podem dir que…