Issue: L'Altra Mirada 92, 2020 març
ÍNDEX
E. SEBASTIÀ TALTAVULL ANGLADA Bisbe de Mallorca
És una de les persones que hem entrevistat que ens ho ha posat més fàcil. No feia mitja hora que li havíem enviat un correu, quan va sonar el mòbil amb el Bisbe oferint tota classe de facilitats per a l’entrevista i sense condicions. En absència d’en Pep Valero per raons de salut (encara que…
EDITORIAL
Comença el mes de març amb la celebració del dia de les Illes Balears i amb una societat mallorquina mobilitzada contra els projectes d’ampliació de l’aeroport de Palma, una infraestructura que ha convertit gairebé tota l’illa en la seva àrea metropolitana. S’ajunta la mateixa voluntat de fer negoci per part d’AENA i el Ministeri de…
4.3 20 anys de polítiques públiques de cooperació a Balears On som?
No sé si mai vos ha passat de sentir-vos impotents davant d’una crisi humanitària o d’una situació d’injustícia social en un país empobrit. Aquella sensació de voler ajudar i no poder. A mi m’ha passat. Llegint les notícies, veient imatges, posant-me en el lloc d’aquelles persones que pateixen. És molt frustrant. Molta gent de les…
2.3 Llums i ombres de la nova proposta de Llei d’Educació de les Illes Balears
D’ençà de la seva presentació el passat 27 de novembre per part del conseller Martí March, l’Avantprojecte de Llei d’Educació de les Illes Balears ha despertat tota casta de lectures i reaccions per part de les diverses entitats i organitzacions de la comunitat educativa de l’arxipèlag. Una proposta que no ha deixat indiferent ningú i…
2.2 MÉS reptes, MÉS feines MÉS ganes
Vaig assumir el repte de ser coordinador general de MÉS per Mallorca convençut que era el moment idoni d’aprofitar tota la bona feina que s’havia fet a MÉS d’ençà de la seva creació per rellançar el projecte. Encara hi ha molts de reptes pendents, però és un bon moment per fer balanç de la feina…
AGENDA
CONTRAPORTADA
5.4 Els reptes de la mobilitat humana a Càritas Mallorca
Equip de Càritas Mallorca Càritas considera que la mobilitat humana forma part de la nostra realitat quotidiana. Les persones es mouen per tot el món en la recerca de noves oportunitats, tant dels que emprenen el viatge com per les seves famílies. Les migracions tenen la seva rel en la recerca d’un futur digne per…
3.5 8 de març 2020! I el creixement del feixisme!!
Vivim uns moments polítics, socials, convulsos, amb un feixisme creixent representat per partits d’extrema dreta, en un retrocés de les polítiques socials, tant a Espanya com a Europa. Uns dels seus objectius de l’extrema dreta és el feminisme, les dones feministes, som la diana de les seves polítiques arcaiques que ens retrotrauen a temps passats…
T2 Deià Entre el poble i el resort
A Deià hem posat damunt la taula el debat de la saturació turística i el creixement urbanístic desmesurat a Mallorca. Dic debat i no debats perquè a Mallorca és impossible entendre’n un sense l’altre; i dic a Mallorca perquè ens equivocaríem si pensàssim que és una qüestió que es pugui circumscriure a l’àmbit municipal ni…
T1 La transformació de la ciutat cap a un model més humà i sostenible
L’Urbanisme és una eina bàsica per construir ciutats més sostenibles i més amables envers la ciutadania. Des de MÉS-Estimam Palma ens hem plantejat quatre objectius estratègics per avançar cap a un model de ciutat integrador, sostenible i innovador. Palma verda: mobilitat i re-naturalització En aquests moments Palma pateix greus problemes derivats d’un model que ha…
7.3 Yishai Sarid El monstre de la memòria
Un doctor en història israelià, descartades altres opcions de feina més carregoses, acaba acceptant el treball de guia als camps d’extermini que alçaren els alemanys per dur a terme la cruel i implacable Xoà. L’historiador, profund coneixedor dels mètodes d’eliminació de centenars de milers de jueus a Chelmo, Belzec, Treblinka, Sobibor, Majdanek i Auschwitz, treballa…
3.4 24 de febrer 83 anys després
Tornam un any més per recordar els fatídics fets que succeïren el 24 de febrer de 1937 al Cementiri de Palma, ara fa 83 anys. La sentència a la causa 978/1937 condemnà a Alexandre Jaume Rosselló, Emili Darder Cànaves, Antoni Jaume Rosselló i Antoni Maria Ques Ventayol a la pena de mort: culpables de ser…
3.3 Inca i els actes del 24F
“No somos revolucionarios que vamos con la bomba en la mano, no: somos revolucionarios que vamos con el libro abierto porque creemos que la única llave que puede abrir las puertas de nuestra sociedad anhelada, es la cultura.” Gabriel Buades i Pons (1903-1938) fou executat degut als seus anhels pacifistes i llibertaris. Era un home…
IN MEMORIAMRafel Crespí i Ramis
Ara digueu: ens mantindrem fidels per sempre més al servei d’aquest poble M’agradaria poder encabir en aquestes ratlles tot el que ha suposat la pèrdua d’un bon amic. No record amb exactitud en quin moment ens vam conèixer, perquè la memòria és fràgil i els records es confonen amb el pas del temps, però devia…
7.2 GEORGE STEINER (1929-2020)
“Nacido en París y educado en tres lenguas, me crié en Manhattan en la época de la guerra; allí primero asistí a un instituto americano de prestigio pero después volví al lycée francés. Mis años de universidad me llevaron a la de Chicago, entonces en una etapa estelar, y a Harvard. Posteriormente, y en una…
7.1 “I és prop i és lluny, i és calma i passió”: Entorn de Maria Antònia Salvà
Maria Antònia Salvà, de qui just ara acabam de celebrar el cent-cinquantè aniversari del seu naixement, va ser una de les intel·lectuals en llengua catalana més destacades del segle xx en la seva doble faceta de poeta i de traductora. La seva figura ‒d’una molt gran complexitat‒ i la seva obra literària ‒d’una gran qualitat‒…
6.3 Salsitxa democràtica: participació desigual i vot obligatori
El terme “salsitxa democràtica” va ser escollit paraula de l’any 2016 a Austràlia. Encara que pugui semblar una associació aleatòria de paraules, el concepte fa referència a la recentment establerta tradició de servir una salsitxa als col·legis electorals d’arreu del país el dia de les eleccions. En clau simbòlica, podria dir-se que la salsitxa s’ha…