2.2 MÉS reptes, MÉS feines MÉS ganes

Vaig assumir el repte de ser coordinador general de MÉS per Mallorca convençut que era el moment idoni d’aprofitar tota la bona feina que s’havia fet a MÉS d’ençà de la seva creació per rellançar el projecte. Encara hi ha molts de reptes pendents, però és un bon moment per fer balanç de la feina que, juntament amb la resta de la Permanent, l’Executiva, els tècnics de la casa i la militància hem començat a fer.

En l’àmbit estrictament polític, MÉS per Mallorca ha estat determinant a l’hora de liderar la veu de les ciutadanes i ciutadans de Mallorca i de les Balears en qüestions cabdals per a la nostra sobirania i pel medi ambient. Aquesta darrera setmana de febrer hem sabut que el Govern feia seva una postura que MÉS sempre ha tingut clara: hem de controlar el nombre de creuers que arriben a Palma. També hem tingut un paper fonamental a l’hora de participar a l’oposició política i civil a l’ampliació de l’Aeroport de Palma.

El nostre impuls a l’agenda balear ha estat determinant a l’hora d’encara els reptes i els debats que tenim a comunitat de MÉS. La problemàtica extra dels nostres pagesos i ramaders a l’hora d’exportar els seus productes i d’importar matèria primera, la manca de sobirania que suposa la intenció d’AENA -una empresa majoritàriament pública- de digitar unes obres que suposen un canvi no desitjat en el nostre sistema econòmic, la insistència a l’hora de reclamar l’aprovació del Règim Especial i la reforma del sistema de finançament, així com en el fet que Madrid pagui la seva part en les inversions en infraestructures. Aquestes qüestions, aquesta agenda pròpia de les Illes Balears, constitueixen i lliguen la defensa dels dos pilars del nostre ideari: benestar i progrés, per una banda, i sobirania i reconeixement, per l’altra.

A MÉS per Mallorca no renunciam a fer un discurs i una pràctica política netament sobiranistes, però renunciam encara menys a fer arribar aquest sobiranisme d’una forma inclusiva, integradora i útil als nous mallorquins, a tota la societat. La nostra opció política ha de servir a Mallorca i a la seva gent, i no perdre’s en les essències ni els orígens. Per això és tan important visibilitzar MÉS per Mallorca com una opció útil per a la gent que viu a Mallorca; útil sobretot en qüestions econòmiques, mediambientals i socials.

També és important tenir clar que encara tenim importants reptes. La Permanent i l’Executiva, i jo mateix com a coordinador general, estam compromesos a afrontar-los, però sabem que no serà fàcil i que necessitam la implicació de la nostra gent. En primer lloc, tenim la necessitat de constituir una organització política jove que sigui capaç de condicionar els grans, de contestar-los, de ser autònoma i guerrera, així com d’engrescar i formar les persones joves, ecologistes, feministes, d’esquerres i sobiranistes del nostre país.

En segon lloc, tenim encara pendent l’esforç de millorar la coordinació amb les forces sobiranistes i progressistes de les Illes Balears i constituir un marc estable de col·laboració i diàleg que, des de les nostres diferències, ens reforci a tots.

Per últim, i aquesta ja és una qüestió assumida i aprovada -però que encara s’ha de consumar- cal unificar voluntats, saber que MÉS és el camí i convertir el projecte en un partit o una federació. Hi seguirem treballant amb més ganes que mai!