MANIFIESTO VILLALAR 2021Villalar 2021: Respeto a nuestro pasado, esperanza para el futuro

Nos encontramos de lleno en el V Centenario de los episodios conocidos como la Revolución de las Comunidades de Castilla: proceso político, económico y social de hondo calado protagonizado en esta tierra entre 1520 y 1522, e interrumpido por la derrota y represión ejercida por el bando realista, afín al proyecto imperial de Carlos V.…

“JUAN COME MANZANAS”

LES “MEVES” GERMANIES 50 ANYS DESPRÉS (Agraesc els comentaris d’Albert llemosí I de Damià Alou) –Tots el mallorquins voleu treballar sobre les Germanies. ¿Com et dius? – Gonzalo López Nadal – Ets fill de militar!. Així va ser la meva primera conversa amb el professor Miquel Barceló i Perelló. Eren les darreries de l’any 1971…

ELS AGERMANATS NO TENEN INSTAGRAMAHIR I AVUI. LES GERMANIES A TRAVÉS DE LA HISTÒRIA (S. XVI-XXI)

La memòria col·lectiva dels illencs és ben curiosa. La nostra és plena de referències històriques carrinclones i beates. Com a poble, retem homenatge a conqueridors i sants, a Chopin i Rafa Nadal, però no donam veu al dissident: cap cançó, rondalla o efemèride recorda la revolta de les Germanies, ara fa cinc segles. Aquella que…

ELS ENDARRERS DE LA REPRESSIÓ DE LA GERMANIA: «PERQUÈ SIA EXEMPLAR I POSAR TERROR ALS POBLES» I «PER BORRAR LA MEMORIA DE DIT COLOM »

«Tots jorns [els dies] treball – passant ma vida trista per obtenir [guanyar-me la vida] – envejant l’hom epulent [home opulent] e com més veu – cobejant [desitjant] la vista no obtinc res -romanint molt pus dolent. De l’envejar – ací portant tortura ne [ni] pot noure [fer mal]– al qui passió no sent; roman…

La Germania mallorquina

El passat 7 de febrer del 2021 es compliren els cinc-cents anys de l’inici de la Germania mallorquina. L’aixecament, revolta i revolució agermanada que sacsejà la societat illenca en la primera meitat del segle XVI està enguany d’aniversari. Per entendre per què sorgí l’alçament agermanat a l’illa, s’han de tenir en compte tres aspectes: 1.…

LES REVOLTES A EUROPA DURANT LA BAIXA EDAT MITJANA: UN PRECEDENT PER LA GERMANIA MALLORQUINA?

La Baixa Edat Mitjana és, sens dubte, una època de la història d’Europa marcada per la conflictivitat social i per nombroses revoltes de pagesos i artesans, que demanaven una millora de les seves condicions de vida. Ara bé, tot i que aquestes insurreccions tenen uns patrons i demandes molt similars, no els podem agrupar baix…

L’ALÇAMENT FORÀ (1450-1453)

L’alçament forà fou, exceptuant la Germania, el moviment social més important de la baixa edat mitjana mallorquina. La seva durable consistència (gairebé tres anys) el converteix en un dels episodis revolucionaris més destacables de quants es produïren a l’Europa occidental baix-medieval durant el segle XV. L’Alçament forà tenia unes arrels llunyanes que entroncaven amb la…

Editorial

LA FAL·LÀCIA DE LA FUNCIÓ ARBITRAL DE LA MONARQUIA Iniciam una nova etapa de l’Altra mirada, trimestral i amb monografia sobre un tema cada exemplar. Amb aquest primer número, 101, de la nova etapa de la revista dedicat a la commemoració dels Cinc-cents anys de l’esclat de la revolució popular de la Germania, hem volgut…

ÍNDEX

ÍNDEX Editorial Antecedents de la Germania La Revolta de 1391 Guillem Morro L’Alçament forà (1450-1453) Guillem Morro Les revoltes a Europa durant la baixa edat mitjana Margalida Tauler La Germania mallorquina La Germania mallorquina Maria Margalida Perelló Els endarrers de la repressió de la Germania: «perquè sia exemplar i posar terror als pobles» i «per…

CRÈDITS

Aquest núm. 101 ha estat coordinat per Maria Margalida Perelló Pons. Persones col·laboradores d’aquest núm.: Josep Valero, Miquel Rosselló, Lila Thomàs, Biel Payeras, Guillem Morro Veny, Margalida Tauler, Maria Margalida Perelló, Antoni Mas i Forners, Antoni Rodríguez Mir, Margalida Bernat i Roca, Joan Pau Jordà, Gonçal López Nadal, Vicent Terol Reig, Comissió V Centenari de…