Ara que ha fet 25 anys que va morir Montserrat Roig (1946-1991), la jove editorial valenciana Sembra Llibres ha publicat una biografia d’homenatge a l’escriptora i periodista barcelonina, tan prematurament desapareguda. Aina Torres Rexach (Barcelona, 1984) n’és l’autora. La memòria viva que s’invoca en aquest llibre ens fa present la figura de Montserrat Roig a…
Issue: L’Altra Mirada 60, 2017 abril
VICTOR SERGE: Literatura i Revolució
Al prefaci de la novel·la de Victor Serge, Ville Conquise1, Richard Greeman, el seu traductor americà i executor literari, es demana: “Per què, per exemple, està Serge absent de tots els diccionaris enciclopèdics, biogràfics i literaris actualment publicats a França? […] Per què, entre les decenes de milers de tesis produïdes a les universitats franceses…
La lluita per la Democràcia i el Feminisme
Estem davant d’un llibre que no només estudia a si mateix el naixement, organització, funcionament, èxits i desaparició del MDM: El Movimiento Democràtico de Mujeres.. De la llucha contra Franco al feminismo (1965-1985) Ed. Catarata, Madrid 2016, de Francisco Arriero Ranz. És en primer lloc un llibre d’Història, el resultat, doncs, del treball rigorós i…
Indignar-se no basta Participa!
Amb el mateix títol d’aquest article, el dissabte 1 d’abril MÉS per Palma haurà organitzat una jornada de treball i de debat per parlar sobre el model de participació de la ciutat amb Itziar González (coneguda arquitecta compromesa amb els processos participatius relacionats amb la construcció de les ciutats al servei de les persones). Una…
Ai Espe..!!
Els Ajuntaments, els parents pobres de la democràcia
Els Ajuntaments sempre han estat els parents pobres de les institucions democràtiques des de la recuperació de la democràcia. El finançament sempre ha sigut la gran assignatura pendent i ho continua essent. Malgrat els distints governs que durant anys varen comandar a Madrid no fessin res per millorar aquesta situació, els Ajuntaments empesos per la…
Guía para un nuevo visitante
Cercant motivacions dins d’aquests paràmetres ens hem trobat amb una vida cubana per excel·lència escrita per ell mateix. Jorge Carlos Oliva Espinosa és un exemple de l’evolució de Cuba, i intentarem mostrar-la dins l’ordre més endreçat possible. Lògicament mantindrem la llengua original dels seus escrits. Creim que llegir-lo serà un plaer. GUÍA PARA UN NUEVO…
Religió i immigració
Els immigrants sovint s’enfronten a un angoixant dilema. Per a molts d’ells, el principal repte és seguir sent com són a països on moltes coses es combinen per fer d’ells “altres persones”. Això els planteja una lluita difícil i complexa. Si pel camí alguns es rendeixen deixant-se atrapar pel seu nou entorn fins al punt…
“Es Norats”
En els anys trenta s’havia establit Son Torrella a Santa Maria. Les cases, amb un poquet de terra, les va comprar l’any 1932 el capità anglès retirat Alan Hugh Hillgarth, però les més de 400 quarterades de la finca havien estat adquirides, entre 1926 i 1934, per pagesos santamariers. N’Honorat Trias “Norat” va ser un…
ELS MALLORQUINS Un llibre generacional
Dos joves mallorquins que a la llarga serien personatges rellevants en els terrenys de la cultura i la política varen llegir, quan tot just s’acabava de publicar, Nosaltres els valencians (1962) de Joan Fuster i en varen rebre un fort impacte. M’estic referint a Josep Melià i Gregori Mir. Ambdós coincidiren fent el servei militar…
La bandera del mallorquinisme polític
“Quien tenga Patria que la honre y quien no, que la conquiste” José Martí, líder independentista cubà El mallorquinisme progressista necessita assolir majors quotes de penetració social, més solidesa ideològica i una alta irreversibilitat en algunes de les mesures del seu programa. Per això, és imprescindible treballar en la construcció d’un poble, d’un sentir i…
Fem un Estat!
Massa vegades s’ha xerrat –jo mateix ho faig sovint- de la necessitat de crear “Estructures d’Estat” per a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera… però, què pot significar això, a unes Illes de l’Europa Occidental, a ple segle XXI? A parer meu, un Estat es fa, primer, fent una gestió d’excel·lència: honesta, eficient, transparent i participativa.…
Família Serra Roca
L’Escoltisme ens convida a acollir El proppassat 18 de febrer es va celebrar a Palma una multitudinària, unes 6.000 persones, manifestació amb el lema “A Mallorca volem acollir” lligada a la Campanya “Casa nostra – casa vostra” en defensa dels refugiats. Vàrem connectar amb una persona coneguda que encapçalava la marxa, en Sebastià Serra Morro,…
TRABENSOL, Autogestió Cooperativa de la vida en la vellesa
El passat 16 de març, Antoni Pons presentà al Club Diario de Mallorca el projecte cooperatiu TRABENSOLTrabajadores en solidaridad. Convidades per les nostres Fundacions, Maria Paloma Rodríguez i Maria Antonia García, del Consell Rector de la Cooperativa ens explicaren amb detall, amabilitat i proximitat, el sentit d’un projecte apassionant i les dificultats que tingueren i…
La xarxa «Enterprise Europe Network», un aposta per a la innovació tecnològica i el coneixement a les Illes Balears
Que a les nostres Illes manca inversió en recerca, desenvolupament tecnològic i innovació (RDi) és prou sabut i conegut, i que una de les principals raons d’aquest fet és la menor aportació empresarial respecte a la mitja europea també. És cert, que l’estructura econòmica de les Illes, basada en serveis, amb poc pes industrial, a…
25è aniversari de la fundació de Els Verds de Mallorca
El passat 18 de març IniciativaVerds va organitzar una festa per a celebrar el 25è aniversari de la fundació de Els Verds de Mallorca. Un acte que omplí el Teatre Mar i Terra i en el que es va fer balanç de les lluites i les fites assolides per l’ecologisme polític a la vegada que…
La perspectiva de gènere aplicada a l’urbanisme
A finals del segle XIX es viu un procés d’urbanització social i econòmica que obliga a l’ordenament de les ciutats. La ciutat s’entén com a una eina productiva més, predominant la lògica economicista en el seu disseny, deixant de banda els aspectes de la vida quotidiana. Al llarg del segle XX la ciutat “s’ordena” segregant…
Facem Xarxa pel Català: la societat civil s’organitza
Dia 13 de març l’STEI-Intersindical i la Federació d’organitzacions per la llengua catalana (FOLC) -amb la col·laboració d’Enllaçats per la Llengua, la UIB i l’Escola de Formació i mitjans didàctics- organitzàrem una taula rodona – col·loqui a l’edifici Sa Riera per tractar el tema de la normalització lingüística, cultural i nacional. A la taula hi…
8 de març del 2017, mobilitzacions feministes
Enguany hem viscut un 8 de març ple d’actes i manifestacions. El Govern de les Illes Balears ha coordinat a través de l’Institut Balear de la Dona els actes de les diferents Conselleries, respectant sempre que no n’hi hagués cap el mateix dimecres 8, per poder donar protagonisme a les manifestacions, tant a Palma com…
Eleccions generals a Holanda
Molta tinta ha corregut darrerament sobre les eleccions holandeses. Des dels mitjans del sistema l’objectiu era molt clar, fer por sobre una amenaça del «populisme» que diuen ells. Aquest “populisme” que pensen tan sols es pot frenar des de les institucions europees actuals i des de les receptes neoliberals. És a dir, cal frenar el…