TRABENSOL, Autogestió Cooperativa de la vida en la vellesa

El passat 16 de març, Antoni Pons presentà al Club Diario de Mallorca el projecte cooperatiu TRABENSOLTrabajadores en solidaridad. Convidades per les nostres Fundacions, Maria Paloma Rodríguez i Maria Antonia García, del Consell Rector de la Cooperativa ens explicaren amb detall, amabilitat i proximitat, el sentit d’un projecte apassionant i les dificultats que tingueren i han d’encarar. Una xerrada basada en l’èxit inicial de la proposta i en la seva continuada consolidació.

La idea que tenen era viure la vellesa com una nova etapa de la vida i no com el final d’aquesta. Viure aquesta etapa d’una manera compartida amb persones de la mateixa edat. Evitar caure en la necessitat d’entrar en una residència o de dependre de la cura de les famílies. Organitzar-se la vida de manera cooperativa, compartir la solidaritat mútua, mantenir la privacitat de l’habitatge al mateix temps que es racionalitzen serveis domèstics que poden ser comuns, establir espais d’oci col·lectius, sales de jocs pels néts, sales de rehabilitació o petit centre de dia per a persones que ho comencin a necessitar…i tot un seguit de nous serveis i activitats que van promovent les diferents comissions de feines que crea la cooperativa, en funció de les noves necessitats que sorgeixen o de les propostes dels mateixos cooperativistes.

La idea sorgeix inicialment l’any 2002 d’un grup de gent activista en moviments socials i polítics, de les barriades madrilenyes de Vallecas i de Moratalaz. Feren moltes reunions prèvies per debatre la idea, estades compartides per analitzar els problemes de la convivència, estudis financers… Fins que el 2006 al poble de Torremocha del Jarama de la comunitat de Madrid, compren el solar de 16.000 m² per desenvolupar el projecte. Al maig del 2011 posaren la primera pedra i el 2013 es donaren les primeres claus dels primers apartaments.

El disseny fou realitzat per un grup d’arquitectes que a més de bons professionals – la majoria d’ells eren professors de la facultat d’arquitectura, simpatitzaven amb el projecte i demanaren contínuament la participació activa dels interessats. Criteris ecològics establint la recollida d’aigües, calefacció amb geotèrmia, orientació dels habitatges per obtenir el màxim d’estalvi energètic, disseny dels jardins a diferents escales… Amb la idea de crear 54 apartaments per a dues persones. Una habitació, una sala d’estar prou ampla per tenir a dormir convidats, bany adaptat, un espai de cuina americana i petit menjador, terrassa i traster. Tota la informació del projecte ho podeu consultar a http://trabensol.org/.

Els serveis comuns són de menjador, bugaderia, jardineria, consergeria, sales d’oci, sala soci-sanitària, biblioteca, gimnàs, aules per tallers, hivernacle, bany geriàtric…i totes les necessitats noves a cobrir que s’aproven en l’assemblea de la cooperativa. En els serveis es compten les contractacions estables i temporals que cal fer pel manteniment dels serveis comuns. La propietat dels apartaments i del conjunt del complex són de la cooperativa. En cas de mort, si els fills o hereus no poden residir en el complex, reben l’import de la inversió realitzada pel difunt. En aquests moments la valoració del capital social de la cooperativa és de 142.000×54= 7.668.000€ . El preu d’entrada per a un nou cooperativista actualment és de 142.000+3.000 (valoració del mobiliari)= 145.000€.

Aquests doblers es donen com a prima de retorn als hereus de qui morin i no hi puguin habitar o als cooperativistes que ho vulguin deixar. Per entrar a la cooperativa hi ha ja una llarga llista d’espera. Des del 2015 ja són els 54 cooperativistes al complet. Es pot demanar l’entrada a partir de l’edat de 50 anys fins als 70. La cooperativa té terminantment prohibit especular amb el preu dels habitatges.

La programació d’activitats és una part essencial del funcionament de la cooperativa. També hi ha una comissió de convivència per a mitjançar en la resolució dels conflictes que puguin sorgir. Una part fonamental del projecte és la integració amb la comunitat local d’acollida. Deixar les seves instal·lacions per fer activitats organitzades pel poble i participar activament en les que es fan al mateix poble.

També ens comentaren les despeses ordinàries que comporta la vida quotidiana en la cooperativa. Per a un cooperativista el menjar del migdia, l’aigua, llum, telèfon, ADSL, bugaderia, neteja de la llar, jardineria, consergeria, surt entorn de 800 € mensuals. Els cooperativistes acordaren incrementar la quota amb 200 € com a fons d’amortització i despeses imprevistes de manteniment. Així ara paguen 1060 € mensuals i si viuen dues persones al mateix apartament, el cost estimat per apartament és de 1260 €.

Com anècdota explicaren el debat que sempre sorgeix sobre si aquest segon preu era encertat o no, ja que és prou complicat destriar les despeses individuals addicionals de ser dues o una les persones que viuen en un apartament i els avantatges de poder tenir dues pensions o sols una pensió com a font d’ingressos. També ens digueren que tenen uns fons de solidaritat interna per ajudar en casos puntuals i de situacions difícils, així com per participar en algun tipus d’ajut solidari extern a la cooperativa.

Finalment s’obri un debat prou ric i interessant. Es recolliren signatures per saber si hi hauria gent interessada per parlar del tema i veure si es podria intentar una experiència semblant a Mallorca. Més de quaranta persones s’apuntaren. Ja s’ha convocada una primera reunió. Sembla que l’entusiasme de Maria i Maria Antonia, es contagià entre el públic assistent.