Indignar-se no basta Participa!

Amb el mateix t√≠tol d‚Äôaquest article, el dissabte 1 d’abril M√ČS per Palma haur√† organitzat una jornada de treball i de debat per parlar sobre el model de participaci√≥ de la ciutat amb Itziar Gonz√°lez (coneguda arquitecta compromesa amb els processos participatius relacionats amb la construcci√≥ de les ciutats al servei de les persones). Una jornada que servir√† tant per parlar de la imminent revisi√≥ del Reglament Municipal de Participaci√≥ Ciutadana com per debatre sobre quin ha de ser el paper dels √≤rgans que l’Ajuntament posa a l’abast dels ciutadans.

Un altre punt tractat en aquesta cita √©s la revisi√≥ del reglament dels pressupostos participatius. Si b√© les diferents ciutats que ja en tenen d’implantats han optat per diversos models possibles, ara hem de construir el nostre a base de totes aquelles millores que es puguin incorporar un any rere l’altre. De moment, enguany celebren la seva segona edici√≥ amb la incorporaci√≥ d’un pressupost propi per a cada districte, que es destinar√† a aquelles propostes de barri (o de districte) que els seus residents escullin, tal com nosaltres ja contempl√†rem als nostres programes de barri.

L’organitzaci√≥ d’aquesta trobada, que haur√† comptat amb l’assist√®ncia de les entitats i de totes aquelles persones que s’hi hagin volgut acostar a dir la seva a t√≠tol individual, esdev√© un exemple de com conformar el nostre model de participaci√≥ des de la mateixa participaci√≥ activa (valgui la redund√†ncia).

Des de M√ČS per Palma entenem que la participaci√≥ directa ha d’anar molt m√©s enll√† del fet d’opinar sobre les coses millorables de la ciutat o de la implicaci√≥ de la societat en l’organitzaci√≥ de les festes populars. Si b√© s√≥n aspectes tamb√© indispensables, cal dur-la a l’extrem m√©s radical i garantir la seva transversalitat en qualsevol aspecte de la vida social, econ√≤mica, cultural o pol√≠tica per la bona salut de la nostra democr√†cia. D’aquesta manera, entre tots hem de promoure la construcci√≥ d’una societat activa i d’uns governs m√©s exigents i de m√©s qualitat.

En aquest aspecte, basta centrar-nos en exemples concrets per veure com la nostra ciutat est√† fent un gir de 180 graus. Des del Districte Platja de Palma i Pla de Sant Jordi recentment hem posat en marxa un proc√©s ciutad√† per decidir com ha de ser la pla√ßa dels Nins de s’Arenal, en la qual s’invertiran 200.000 euros provinents de la Llei de Capitalitat. Aquest proc√©s ha comptat amb la¬†col¬∑laboraci√≥ de Model de Ciutat, Benestar Social i Igualtat, Joventut i Drets C√≠vics, a trav√©s de la implicaci√≥ d’un arquitecte municipal i dels t√®cnics de les diferents √†rees per assegurar que en tot moment es garanteixi tant la perspectiva de g√®nere, com la representaci√≥ de les diferents franges d’edat i de les diferents cultures que conformen el barri.

L’objectiu √©s el de reconvertir una pla√ßa que es troba en estat de degradaci√≥, en un espai de conviv√®ncia intergeneracional. Un espai que estar√† pensat per les persones que viuen al barri, tot treballant l’apropiaci√≥ d’aquest. El resultat fins ara ha estat m√©s que satisfactori: per primera vegada s’ha donat veu a les persones que viuen a s’Arenal, respectant la seva diversitat. Gent que fa anys que sent anunciar projectes de remodelaci√≥ urban√≠stica de la zona pensant m√©s en els que la visiten que en els que hi viuen, ara poden comen√ßar a sentir-se-la m√©s seva. I aquesta √©s una mostra de com han canviat les coses. Ara la seg√ľent fase del proc√©s continua amb diferents sessions de revisi√≥ i seguiment del projecte arquitect√≤nic, que estar√† enllestit abans de l’estiu.

Cal afegir que pel que fa a la perspectiva urban√≠stica tamb√© entenem el concepte de participaci√≥ molt m√©s enll√† de la reforma d’un espai urb√† concret. Per primera vegada, des de l’√†rea de Model de Ciutat s’ha obert un debat constant sobre com ha de ser Palma. Tots aquests esfor√ßos quedaran plasmats en la revisi√≥ del Pla General que es preveu que sigui inicialment aprovada cap a finals del 2018, despr√©s de passar per un per√≠ode de recollida d’aportacions ciutadanes, complementat amb taules de treball sectorials al voltant de diferents eixos (social, ambiental, econ√≤mic, de mobilitat i paisatg√≠stic).

I pel que fa a la participaci√≥ en l’√†mbit sectorial, s’han posat en marxa nous √≤rgans impulsats des de les diferents √†rees, com ara la creaci√≥ del Consell Municipal de Serveis Socials o el nou enfocament del Consell Municipal de Cultura, amb l’obertura d’aquest a experts independents de reconeguda v√†lua dins l’√†mbit cultural, per tal de constituir un nou consell m√©s participatiu i m√©s representatiu de la realitat del sector, i convertir-lo en un √≤rgan consultiu permanent.

Tamb√© s’han definit de manera participada el Pla Estrat√®gic de Benestar Social o la nova Ordenan√ßa de Residus de Palma. Des de la regidoria d’Ecologia, Agricultura i Benestar Animal han volgut anar m√©s enll√† amb la posada en marxa d’un banc de terres per cedir espais p√ļblics a col¬∑lectius interessats per a l’autogesti√≥, o la posada en marxa del programa Ecobarris per fomentar la implicaci√≥ de les entitats en la conscienciaci√≥ ambiental.

A tot aix√≤ li hem d’afegir que des d’EMAYA aquest mes d’abril s’implantar√† un nou sistema de recollida de residus al Centre Hist√≤ric de Palma, decidit al llarg d’un proc√©s participatiu que ha donat com a resultat el consens de totes les parts implicades: associacions de ve√Įnats, comerciants, entitats ecologistes o de protecci√≥ del patrimoni, aix√≠ com de totes les forces pol√≠tiques. Un sistema que ser√† respectu√≥s amb el descans dels ve√Įnats gr√†cies a uns vehicles el√®ctrics silenciosos, respectu√≥s amb el patrimoni cultural de la ciutat, ja que nom√©s es trobaran al carrer a unes hores determinades (generant un impacte m√≠nim) i respectu√≥s amb el medi ambient, fomentant aix√≠ el reciclatge amb algunes fraccions fins ara no contemplades a Ciutat (com l’org√†nica o els bolquers). Un gran salt qualitatiu en relaci√≥ a la gesti√≥ amb l’anterior sistema de la recollida pneum√†tica implantat pel Partit Popular.

Tots aquests esfor√ßos van acompanyats d’una gran sensibilitat de l’equip de govern per recollir les necessitats de Palma des de tots els diferents punts de vista possibles, sigui amb els diversos √≤rgans consultius o amb reunions i visites a barris a peu de carrer. Per√≤ sobretot, i el m√©s important, des de l’experi√®ncia palpable del dia a dia dels seus ve√Įnats i de les seves entitats. En definitiva, fomentem la corresponsabilitat amb els que viuen la ciutat, amb els que la pensen, amb els que la gaudeixen.Aquesta web utilitza galetes. Aqu√≠ pots veure la pol√≠tica de galetes. Si continues navegant vol dir que l‚Äôacceptes.    Veure
Privacidad