8 de març del 2017, mobilitzacions feministes

Enguany hem viscut un 8 de març ple d’actes i manifestacions. El Govern de les Illes Balears ha coordinat a través de l’Institut Balear de la Dona els actes de les diferents Conselleries, respectant sempre que no n’hi hagués cap el mateix dimecres 8, per poder donar protagonisme a les manifestacions, tant a Palma com arreu de les quatre illes.

Així s’ha inaugurat l’exposició Aurora Picornell Femenies, a l’Arxiu històric de Mallorca, el dimarts 7 de març del mateix IBD. El dijous 9 la jornada «Volem pa i roses», de la Conselleria de Treball. El divendres 10, taula rodona de dones pageses de la Conselleria de Medi Ambient i, Agricultura, la mateixa horabaixa, conferència «Dones i Tecnologia», de la Vicepresidència i conselleria de Turisme i Innovació. El diumenge 12 «concert» als jardins del Consolat…

A més el Consell de Mallorca, l’Ajuntament de Palma, els diferents Ajuntaments han programat actes, conferències… i Homes per la Igualtat, una segona edició de Paraules per la Igualtat, a Marratxí.

Enguany no podem separar el dia de les dones de la reivindicació Ni una menys! Perquè la realitat ens fa present cada dia, cada setmana, la violència cap a les dones. Els assassinats enguany arriben a xifres d’escàndol. Malgrat volguéssim fer un 8 de març de festa, les disset dones assassinades en dos mesos d’aquest any 2017 se’ns fan ben presents.

En l’àmbit internacional s’ha convocat una vaga de dones, un atur per exigir als governs que prenguin mesures efectives per eradicar les violències que pateixen les dones. A l’Estat espanyol la Confederació Intersindical de la qual en forma part l’STEI-i ha convocat aturs parcials de dues hores als centres de treball, ho ha fet de manera legal per tenir cobertura aquelles treballadores que vulguin expressar així la seva solidaritat amb tantes dones arreu del món.

A Madrid un grup de dones de l’associació «Ve la Luz» s’ha declarat en vaga de fam a la Puerta del Sol des del 9 de febrer, mentre no hi hagi un gran pacte d’Estat per fer efectives les polítiques contra les violències masclistes.

Hi ha hagut una reunió de ministres del govern Rajoy per millorar els protocols d’actuació respecte a l’atenció a les dones, ho hem vist aquests dies passats. Mentre no hi hagi una voluntat ferma, acompanyada de pressupostos, del govern estatal, no s’avançarà per abordar de manera efectiva aquest problema social. I dic del govern estatal perquè d’ell depenen les inversions dels governs autonòmics i municipals en matèria de prevenció i atenció a les dones. Del govern del Sr. Rajoy depenen també la formació als membres dels cossos de seguretat de l’Estat. Dels pressupostos de l’Estat depenen la formació dels membres del poder judicial, formació més necessària que mai tant cap a Fiscalia com a Magistratura i Jutges. També hem vist una trobada al Senat amb la ministra de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad amb les Conselleries dels governs autonòmics, però com sempre, hi haurà més recursos econòmics?

Hem estat molta gent pels carrers de Palma, de Maó, de Vila, de Sant Francesc de Formentera. També a Barcelona, Oviedo, Madrid… i hem trobat que totes les manifestacions han tingut una característica comuna: dones joves, combatives, com feia anys que no es veien. Dones de totes les edats, joves d’ambdós sexes, homes feministes, hem sortit al carrer

Perquè sigui amb accions internacionals o amb manifestacions, amb actes propers, sigui amb l’expressió que sigui, hem celebrat el dia de les dones amb reivindicació i sobretot amb el compromís ferm de continuar lluitant en nom de tantes dones que han perdut la vida pel simple fet d’ésser dones.