Per convertir Palma en una ciutat més amable és necessari el compromís de tots els agents que la conformen: administració, entitats, col·lectius diversos i també, efectivament, de totes les persones que hi viuen. Una ciutadania responsable és essencial per tenir una ciutat en condicions dignes, per millorar la seva sostenibilitat o per projectar com volem que sigui el lloc on vivim en el futur. Si parlam del concepte de corresponsabilitat ciutadana, en un primer moment podem pensar en el simple fet de la implicació en el bon manteniment de la ciutat o del mobiliari urbà, en deixar els fems en el contenidor que pertoca o en recollir els excrements dels nostres cans. Però hem de saber anar més enllà: una ciutadania responsable ha de ser aquella que s’impliqui, participi activament i miri la ciutat amb ulls crítics des de la perspectiva de l’interès comú.
En els darrers anys, hem vist com s’han organitzat una sèrie d’iniciatives ciutadanes creatives amb l’objectiu de fomentar l’autoestima de Palma i dels seus barris, també des del punt de vista de la corresponsabilitat. Davant d’unes festes de Sant Sebastià poc participatives va néixer Orgull Llonguet, un col·lectiu que ja ha anat molt més enllà de l’organització d’unes festes alternatives pel patró de Palma. Front una manca d’autoestima i un fort component d’incivisme a un barri emblemàtic de Ciutat, va sorgir Flipau amb Pere Garau. Davant les actituds irresponsables de certs ciutadans amb el nou sistema de recollida de trastos, es consoliden iniciatives de reutilització de mobles, roba i altres objectes com el mercadet de “Tira’m els trastos” de Santa Catalina o el mercat del Sant Rescat organitzat per l’AVV de Canamunt. I a banda d’aquests col·lectius, cal fer també esment a l’esforç impagable que, des de fa molts anys, fan les associacions de veïnats pensant en la millora dels seus barris i de la ciutat en global, així com fomentant la participació activa de tots els residents.
Actituds com aquestes diuen molt del tarannà de la nostra ciutat. Des de l’Ajuntament de Palma s’engeguen projectes pensant en el bé comú, en el benestar i en la qualitat de la ciutadania. Per alguns podran ser més encertats i per altres no tant. Però veure que la ciutadania s’hi implica, cercant el bé comú i el benestar general dóna sentit a la política. I la política pren sentit, quan aquesta va acompanyada tant dels qui proposen projectes com d’aquells que els fan possibles.
Paral·lelament, l’Ajuntament de Palma ja ha engegat diversos processos participatius per tal d’implicar als ciutadans en les decisions polítiques més importants de la ciutat. Recordem per exemple el Pla General, la revisió d’algunes ordenances com la de tinença d’animals o la creació d’alguns consells municipals sectorials com ara bé el de cultura o el de serveis socials. També podem parlar d’altres processos que han donat resultats molt positius com el del nou sistema de recollida selectiva mòbil al Centre Històric, on hi han participat entitats veïnals, ecologistes, de comerciants i restauradors… i que han aportat dades tan significatives com l’augment del reciclatge fins al 75%, gràcies a la implicació de la ciutadania.
Amb l’objectiu de reforçar aquestes sinergies, l’Ajuntament de Palma ha engegat la campanya “PALMA, el meu, el teu, EL NOSTRE COMPROMÍS”, per recuperar així l’orgull de la ciutat a través d’un missatge positiu. “Palma és una obra col·lectiva, on tothom té alguna cosa a dir o a fer. Millorar Palma, fer-la més humana i accessible, avançar en la convivència i tenir cura de tots els seus espais és feina de tothom” – remarcà Antoni Noguera, batle de Palma, en la presentació de la campanya. Aquesta, també té una part important de crida a la participació activa de la ciutadania. Tothom que ho desitgi pot fer públiques les seves aportacions, penjant els seus vídeos al webwww.tufaspalma.cat amb el hashtag #elmeucompromís per tal de fer visible quin és el seu gest de responsabilitat amb la ciutat.
Ara queda per davant un 2018 que esdevindrà en paraules de Noguera “l’any de la gran transformació de Palma”. L’Ajuntament destinarà al llarg de l’any que estam a punt de començar més de 50 milions d’euros a la millora urbana, tant en temes de neteja i transport públic, com de manteniment o rehabilitació: “una de les majors quantitats destinades a la ciutat en democràcia, i no ha de ser només una obra de l’Ajuntament, sinó també de la ciutadania. Des de la corresponsabilitat a millorar Palma, que es transformi en la ciutat més resilient, més eficient, més verda, més humana, més intel·ligent i sobretot, més estimada”. La ciutat dels anys vinents la construirem entre tots. Ens ajudes?