6.1                     Adéu Carme valenta dona, lluitadora incansable!

Ens hem acomiadat de na Carme Ribas, companya de lluites, defensora dels treballadors i treballadores amb professionalitat, amb dedicació, una valenta dona en tots els sentits.

Vaig conèixer na Carme el temps obscurs del franquisme, en la lluita clandestina. No coincidíem en l’organització però sí en els organismes unitaris. Després, ens retrobàvem en totes les lluites al carrer. Amb en Ferran i na Carme viatjàrem a Algèria el 1987 passa prèvia per anar als campaments dels refugiats sahrauís. Fruit d’aquell viatge muntàrem l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears, amb un grapat més d’amigues i amics.

Na Carme, assessora laboral era experta en Seguretat Social, la que més en sabia!, ens recordava en Manolo Càmara. Experta en legislació laboral i tot allò que fa referència a tràmits relacionats amb les demandes de les treballadores i treballadors dels seus drets, davant l’administració.

Gran professional, sempre disposada a ajudar, assessorar en tot allò que li demanaven els companys de les organitzacions sindicals.

Dona d’esquerres, feminista, amiga de les seves amigues, generosa. Alegre i punyent en els seus comentaris crítics de la realitat que vivim. Una amiga comuna, na Xisca Mas em deia: per a les dones més joves que ella, ha estat un exemple de moltes coses que admiram i que voldríem assemblar-nos: una dona lliure, compromesa, poc convencional, amb la veritat per endavant, malgrat les incomoditats i problemes que això suporta, i que ha estimat molt.

Una companya inseparable d’en Ferran, en la vida quotidiana, en el despatx professional. En les lluites socials, en la vida cultural. Ecologista, cofundadora d’Els Verds de Mallorca, ara Iniciativa-Verds.

També coincidírem en el paper de tietes de nebodes adolescents, amigues. En trobar-nos comentàvem les novetats en els estudis de na Blanca, filla de na Copo i en Miquel, i na Marieta filla de na Margo i en Miquel.

Na Carme se n’ha anat. Ens haurem d’acostumar a la seva absència física i l’enyorarem… Però no ho dubteu, continuarà present en les lluites pels drets dels treballadors i treballadores, per la recuperació dels drets que tant va contribuir a aconseguir.

La tindrem amb nosaltres a les manifestacions dels 8 de març i del 25 de novembre, per la igualtat, contra les violències. La tindrem present en les lluites feministes. Continuarà amb nosaltres cada vegada que anem a les manifestacions per la llibertat del poble sahrauí, als actes de la nostra associació, com en la foto de na Coloma Julià, del 2009.

Quan vivim el traspàs d’una persona com na Carme, sabem que ens hem de carregar de coratge per continuar sense ella i ens conhorta pensar que hem de seguir tenint-la present cada dia, en el compromís de lluitar per transformar aquesta societat capitalista, injusta, insolidària, que ens ha tocat viure.