5.1 Diàlegs des de la perifèria

El passat tres de febrer, les Fundacions Darder Mascaró començaren un programa d’activitats, que anomenaren “Diàlegs des de la Perifèria”.

Es tracta de convidar a passar per Mallorca una sèrie de persones representatives de diferents espais polítics i socials sobiranistes de distintes nacions i territoris que formen part del Regne d’Espanya.

Els objectius d’aquesta activitat són dos. En primer lloc posar a disposició d’aquelles persones interessades no solament la informació de primera mà dels conferenciants representatius dels distints sobiranismes d’arreu de l’estat espanyol sobre la lluita que estan portant als seus respectius territoris, sinó també quina és l’opinió que tenen de la crisi de l’Estat, del grau d’esgotament del règim del 78 i la mateixa Constitució espanyola i sobretot si pensen que cal una estratègia comuna dels distints sobiranismes i fins i tot aliances d’aquests amb l’esquerra espanyola.

I en segon lloc també establir vies de diàleg dins la pluralitat dels mateixos sobiranismes. Per això cada una de les jornades que organitza Fundacions pretén donar a conèixer les opinions dels nostres convidats però alhora que ells coneixen les nostres.

Des de Fundacions Darder Mascaró ha sigut sempre una gran preocupació la manca de coordinació entre els distints sobiranismes i ens hem bolcat en cercar i promoure espais de diàleg.

Per això des del primer moment, allà per l’any 2016, hem participat amb la creació del Foro Sobiranista, que avui ja compta amb una estructura comuna de la qual participen tretze entitats socials i sindicals del sobiranisme.

I dins aquest curs, com una empenta més en aquesta direcció, hem organitzat el cicle “Diàlegs de la perifèria”.

Com deia al principi del meu article, el tres de febrer començarem aquesta activitat amb la visita de Joan Manuel Tresserras, President de la Fundació Josep Irla del Principat i membre destacat d’ERC. Amb ell poguérem parlar llargament sobre la situació a Catalunya, l’aposta dels republicans independentistes d’aprofundir amb la lluita pel dret a decidir i la independència, amb l’absoluta convicció que aquesta no serà possible si no ve de la mà d’una àmplia majoria de la societat catalana, una societat molt plural i diversa. La seva conferència a l’arxiu del Regne de Mallorca, ple de públic fins a la bandera, fou molt clarificador. I també aprofitaren la seva visita per fer un vídeo amb una entrevista seva, a l’igual de la que va aparèixer a Arabalears.cat

La propera visita serà de l’activista i exmembre dels Comuns de Catalunya Xavi Domènec que serà el pròxim 5 de març. Després comptarem amb Àngela Aguilera, Portaveu Parlamentària de “Adelante Andalucia” que estarà amb nosaltres el 30 de març. Els dos també faran les seves respectives conferències a l’Arxiu del Regne de Mallorca a les 19 h.

La primera setmana de maig, estarà amb nosaltres el diputat de EHBildu, Oscar Matute i ja el juny i el juliol, encara sense concretar un o una representant de Compromís del País Valencià i del Bloque Nacionalista Galego.