4.5 COVID-19, una mirada

des de la perspectiva psicosocial

Interessant, intensa i plena d’incerteses és la presència de la COVID-19 a les nostres vides.

Començant el desconfinament, potser un bon moment per revisar el que ha estat, el que hem viscut en aquesta situació ens hem deixat la vida coneguda per viure a casa la major part del temps:

 • ha estat una descoberta positiva la immensa capacitat d’adaptaciĂł que tenim les persones i les comunitats (famĂ­lies, barris, veĂŻnats, equips de feina…)

 • la comunitat, les xarxes socials i els professionals hem demostrat la força de la solidaritat, la responsabilitat, la creativitat i la uniĂł per tal d’assolir un objectiu comĂş (seguir vius, la supervivència, sortir-ne junts)

 • l’enfortiment dels vincles afectius, familiars i d’amistat, viure junts ens ha suposat conviure de manera mĂ©s intensa, col·laborativa i tambĂ© des del caire afectiu d’una manera mĂ©s compassiva amb nosaltres mateixos i amb qui convivim. Hem enfortit vincles i dedicant mĂ©s temps a cuidar-los.

 • ens trobam davant d’un canvi d’estil de vida, de la “nova” normalitat, d’un quadre de comandament “únic” i centralitzat, que requereix tensions, veus crĂ­tiques i diĂ leg perquè no esdevengui absolutista ni permanent, ni pèrdua de drets socials ni de qualitat de vida.

 • l’estil comunicatiu dels nostres dirigents ha resultat un estressar emocional per l’ús d’un llenguatge bèl·lic, a voltes autoritari, on la por i la incertesa pesaven molt.

Impacte psicològic i emocional, ara i més endavant

No hi ha estudis que analitzin les conseqüències d’un confinament tan llarg com el que vivim aquĂ­ fins ara. Una referència propera (2004) Ă©s la de les investigadores Laura Hawryluck i Rima Styra, que desprĂ©s d’una situaciĂł de confinament a Toronto (CanadĂ ) durant l’epidèmia SARS evidenciaren que el nivell d’afectaciĂł en la salut mental foren que un 28,9% de la mostra presentaven sĂ­mptomes d’estrès posttraumĂ tic i un 31,2%, de depressiĂł.

Les poblacions que caldrà estar més atents per endavant respecte a tenir cura de la seva salut mental i fomentar una adaptació postcrisi en millors condicions poden ser:

 • els treballadors sanitaris que han estat treballant en primera lĂ­nia amb la COVID-19 per prevenir el desgast emocional d’aquests temps aixĂ­ com complicacions com pugui ser els episodis d’estrĂ©s agut o fins i tot de TEPT.

 • les famĂ­lies que han perdut algĂş en aquesta crisi (fora contacte, fora acomiadament) per tal d’ajudar-los transitar el dol i evitar que es compliqui.

 • la poblaciĂł amb discapacitat i trastorns mentals per haver viscut un estrĂ©s intens en unes condicions adverses per gestionar-ho i rebre el suport adient.

En l’Ă mbit social, hi ha estudis que indiquen que cal considerar diferents aspectes desprĂ©s de perĂ­odes de pandèmia i/o de confinament:

 • l’economia, el lent retorn al treball, la greu crisi laboral i econòmica que se’ns anuncia Ă©s un horitzĂł que pot generar sentiments i simptomatologia significativa com ara angoixa, desĂ nim, ira, depressiĂł, abĂşs d’alcohol i altres substĂ ncies.

 • l’estigma, fer de costat i discriminar a persones per haver patit una malaltia o per treballar en un context laboral de risc de contagi pot activar respostes d’aĂŻllament d’aquestes persones que poden generar conflictes de convivència i integraciĂł social.

 • la comunicaciĂł en la fase de desescalada ha de ser clara, accessible a tothom (visual en el que Ă©s possible, com ara infografies) per evitar reaccions de malestar, violentes fruit de la frustraciĂł, incertesa i manca d’horitzons dels ciutadans.

 • la sanitat pĂşblica i els seus professionals els hem de cuidar i reforçar de manera especial perquè en aquesta crisi s’ha evidenciat les fortaleses i febleses del nostre sistema pĂşblic de salut, aixĂ­ com les condicions de feina dels seus professionals que cal millorar per assolir unes condicions dignes com ara perquè la pandèmia ha vengut per quedar-se i si no cuidam els professionals sanitaris, l’atenciĂł es pot veure compromesa.Aquesta web utilitza galetes. AquĂ­ pots veure la polĂ­tica de galetes. Si continues navegant vol dir que l’acceptes.    Veure
Privacidad