4.3 Nous temps. Més aliances?

Vicenç Vidal

Diputat de Sumar Més (Més per Mallorca-Més per Menorca-Sumar) al Congrés

Mallorca i les Illes Balears sempre han necessitat un actor polític autocentrat per no ser una província espanyola qualsevol. MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca avui en dia són això de forma clara. Abans i durant moltes dècades ho varen ser els dos PSM i molta gent mallorquinista que militava a altres projectes. El país, el nostre país, ha anat mutant amb el temps. Experimentant sobtats canvis sociològics, culturals i econòmics que fan que les Illes Balears de 1977, quan hi hagué les primeres eleccions estatals democràtiques, poc tenguin a veure amb les de l’estiu de 2023 quan va haver-hi les darreres.

I tanmateix, la realitat és que el 1977, amb una Mallorca i un arxipèlag amb menys turisme i menys pressió demogràfica i lingüística externa la suma de tots aquells que volien més autogovern real per les Illes Balears – Unitat Socialista1, Unió Autonomista, el PCE i les petites candidatures d’esquerra radical- amb prou feines va arribar als 43.000 vots i zero escons. En canvi a les últimes generals la candidatura Sumar MÉS -MÉS per Mallorca-MÉS Menorca-Sumar- n’ha assolit més de 83.000 i un diputat.

Saber evolucionar amb el teu poble i adaptar-te a les circumstàncies no em sembla només un exercici pragmàtic i intel·ligent sinó necessari perquè les idees i els projectes col·lectius pervisquin. Per això és vital ser més gent. Sumar sensibilitats. Articular aliances. Això és el que ha anat fent l’esquerra sobiranista i verda des de la candidatura Progressistes de 2004 fins ara. D’aquí el Bloc per Mallorca, la coalició PSM-IV-EXM i ara MÉS per Mallorca. Però segurament, vists els resultats i albirant el context nacional, estatal i internacional i el futur que ens espera, no basti.

Per això necessitam fronts més amples que sense perdre de vista els objectius i el fil històric que el mallorquinisme polític sempre s’ha marcat, un país amb ple autogovern i sense dependències exteriors, pugui anar més enllà. Per això segurament cal combinar valentia, imaginació i generositat i obrir-se a edificar un actor polític autocentrat encara més gran amb aquells sectors de la nostra societat que comparteixen valors i objectius amb el sobiranisme progressista i ecologista però que vénen d’altres tradicions i famílies polítiques.

No serà senzill però hauria de ser factible una aliança i una estructura de coordinació estable politicoelectoral amb tots els agents que a les Illes Balears treballen a favor de

1 La candidatura on s’hi integrava el PSI, que després fou PSM, i que de totes les citades va ser la més votada en aquella comtessa electoral amb 16.244 vots.