Era febrer de 1994 quan un grup de joves ens reunírem a Palma per iniciar un moviment social que fins aleshores ningú no n’havia sentit parlar gaire: el comerç just.
Entusiasmats per les propostes transformadores d’uns bons amics, i després de llargues reunions al Casal d’Entitats Ciutadanes del carrer Montenegro de Palma, fundàrem la primera associació mallorquina de Comerç Just. Adoptàrem el símbol de la senalla i amb el nom de S’Altra Senalla volíem reivindicar una ALTRA manera d’entendre el comerç internacional i, sobretot, una ALTRA manera d’omplir la senalla: amb responsabilitat, solidaritat i dignitat.
Després d’anar per fires i mercats, obrírem la primera botiga al carrer de l’Oli, al costat de la plaça Major. El més impressionant va ser comprovar que el grup creixia amb gent compromesa: persones voluntàries, consumidores, gent que finançà la Senalla a través de bons solidaris. També gràcies als primers suports institucionals per part de l’Ajuntament, del Consell i del Govern. Però res hauria estat possible sense comptar amb les persones contractades que organitzaven i gestionaven tota la immensa tasca per fer realitat un nou model de cooperació internacional.
L’objectiu era doble: la comercialització de productes del Sud i la sensibilització de la ciutadania del valor afegit que suposa el Comerç just. Volíem i volem reivindicar el poder dels consumidors del Nord per canviar les regles del joc comercial mundial. En definitiva: difondre el comerç just perquè és bo per a qui el produeix, bo per a qui el consumeix, i bo per canviar el món.
I per això, des del primer moment S’Altra Senalla volgué incidir a l’àmbit educatiu i cal destacar que, en 25 anys, més de 50 centres escolars han experimentat directament què és el comerç just, amb activitats de ludoteca, exposicions, tallers, xerrades o paradetes, i sempre gràcies al suport del professorat.
Però el més important de tot ha estat, sense cap dubte, comptar durant aquests anys amb el suport humà, econòmic o tècnic de més de 200 persones associades, i més de 50 persones implicades en tasques de voluntariat, de gestió tècnica, o de funció directiva.
Hem viscuts moments inoblidables als tres locals comercials pels quals hem passat (carrer de l’Oli, carrer del 31 desembre, i ara al carrer de l’Arxiduc Lluís Salvador) però també hem gaudit de festes a la plaça Major, plaça de l’Olivar, plaça Espanya, concerts i obres de teatre, trobades i sopars de socis…
D’altra banda, a S’Altra Senalla hem volgut ser una entitat oberta a totes les iniciatives d’Economia Alternativa i Social que han sorgit. I per això hem donat suport a les altres senalles: Casal de la Pau-Manacor, Finestra al Sud-Inca, Shikamoo-Llucmajor, amb les quals hem constituït la Federació S’Altra Senalla per reforçar-nos i millorar l’impacte. A més, hem format part de la Coordinadora estatal de comerç just, de REAS-Balears i de la Coordinadora ONGD-Balears, des dels seus orígens. I hem estat impulsores del Grup de Comerç Just de les Illes.
Ara ens cal mirar endavant. Sabem que el futur del planeta és incert i que la nostra feina no deixa de ser de resistència i lluita contra gegants de l’explotació. Però, “ens alimentam d’entusiasme”. Els nostres reptes són els mateixos des del principi: facilitar que les persones que entrin a la botiga trobin productes que s’han aconseguit sense que hi hagi explotació laboral infantil, amb una producció que respecta els criteris d’igualtat de gènere, a més de la protecció mediambiental, i promou el desenvolupament econòmic en el lloc d’origen. Però, a més, hem d’oferir un preu just i competitiu, i una informació transparent sobre els grups d’artesans o pagesos productors.
D’ençà d’uns anys, dins la nostra oferta de productes a la botiga, hem incorporat producte local ecològic envasat, convençuts que la sostenibilitat del planeta exigeix defensar també el camp mallorquí. I seguim col·laborant amb petits productors i establiments d’aquí, oferint-los matèries primeres de molta qualitat.
Però ara toca assolir un gran repte: ser autosuficients com a empresa alternativa, i per això necessitam que venguis. Sí! Tu!, ciutadà del món que penses tant i no trobes la forma concreta d’actuar… vine, ja, i canvia el món anant de compres…
Des d’aquí, un milió de vegades, GRÀCIES.
I un advertiment: no defallirem, tenim el (petit) poder d’anar millorant el món, dia a dia, amb un consum cada vegada més responsable i compromès. I ells, els gegants, ho saben… Ens faltes tu… junts feim realitat l’Economia Social Alternativa.
Web: saltrasenalla.org
Twitter: @SENALLASALTRA
Instagram: saltrasenalla_mallorca
Facebook: saltrasenallapalma