Joves de Mallorca per la Llengua és una entitat històrica de la nostra terra. Prop de complir vint-i-cinc anys des de la seva fundació, Joves ha estat una de les entitats més importants quant a la defensa de la nostra llengua i cultura en l’àmbit juvenil. Qui no recorda l’Acampallengua o el Correllengua? Fa un temps, era tan fàcil com dir “som els que organitzem l’Acampallengua” i ens coneixien arreu dels Països Catalans. Crèiem i seguim creient que la utopia de la normalització del català és possible.
L’any 2011, però, un dinosaure feixista amb Bauzá per llinatge ens va arrabassar tot el que havíem construït. Per culpa d’un govern de la dreta més rància, la “otra lengua que no es el castellano” va viure a Mallorca l’època més difícil de la seva història recent. Així mateix, tot el teixit associatiu que havíem creat va caure, i vam haver de restar quatre anys en un estat de resistència envers un Govern que ens anava en contra. Per sort, el 2015 va a arribar el Pacte d’esquerres i, a poc a poc, anem reconstruint-nos. Perquè com va dir el batle Noguera en el seu discurs d’investidura, “tot el que era destrucció tornarà a ser patrimoni”. I és que, després de quatre anys de resistència, ara és l’hora de remuntar i de tornar a lluitar amb més ganes que mai per allò que és nostre.
Així hem arribat al 2017, amb una lenta però segura recuperació d’àmbits d’acció per a augmentar els espais d’ús del català entre el jovent mallorquí. Avui en dia és una tasca ben difícil, ja que molts estan menjats pels seus mòbils i, per a molts, és més interessant la darrera cançó del seu artista preferit o del darrer vídeo que ha pujat un Youtuber. Potser esteu pensant que és impossible engrescar els Joves, perquè això del català és una cosa per als majors… Doncs repenseu, perquè les xarxes socials són també un àmbit en què podem actuar, impulsant campanyes de conscienciació de l’ús del català a la xarxa. El jovent és a casa amb l’ordinador o amb el mòbil, i hem de saber arribar-hi de maneres noves. Però com que no tot podien ser laments i crítiques, he de dir amb gran orgull que les xarxes socials on Joves té presència han pujat notablement els darrers dos anys, fet que pot significar que el jovent encara té interès per defensar la llengua pròpia.
A part del ciberactivisme, Joves tenim uns quants àmbits d’acció en què “donar canya”. Actualment, la majoria de membres som estudiants de la UIB, així que enguany hi tindrem més presència. Col·laborarem amb les entitats de l’àmbit universitari per organitzar esdeveniments lúdics i festius. Tampoc no ens oblidem de la música, així que organitzarem qualque concert del qual encara no puc donar informacions.
Les xerrades de sociolingüística, com no podria ser d’altra manera, seran un eix principal en què ens centrarem enguany. Creiem que és important que el jovent dels instituts de Mallorca vegi que la situació del català al país és un afer ben important que hem de tenir en compte. A la vegada els proporcionarem un suport a la matèria que ja donen. També val a dir que és un espai transcendental en què donar-nos a conèixer, ja que la nostra tasca va dirigida principalment a joves d’entre quinze i vint anys.
Tot això de l’activisme juvenil és ben difícil avui en dia, ja que, per norma general, no hi ha un interès del jovent pel que fa a la participació activa per millorar el teixit de gent jove que vol fer coses per viure en un país millor. Nosaltres, en canvi, sí que hi creiem, i per això dia 16 de desembre serem a l’Assemblea General Ordinària del CJIB en què es constituirà la nova Comissió Permanent i on en tindrem presència. N’Antònia Maria Dols, membre de Joves, s’hi presenta com a vicepresidenta.
Amb tot, estic segur que el 2018 serà un any en què canviaran moltes coses, i nosaltres hem d’anar adaptant-nos a les necessitats i a la voluntat del jovent mallorquí. Val a dir també, finalment, que la recent publicació de l’enquesta sobre usos lingüístics de 2014 ens servirà d’ara endavant per poder planificar millor les nostres accions futures. Joves té quasi vint-i-cinc anys, però les ganes segueixen com el primer dia.