2.8. SOM SERVEIS ENERGÈTICS SCOOP.

Som Serveis Energètics Scoop. és una cooperativa sense ànim de lucre impulsada pels membres del Grup Local de Som Energia de Mallorca durant l’any 2020.  Pàgina web

El seu naixement es produeix per complementar la labor de Som Energia Scoop. a Mallorca.

A causa de molts de condicionants «illencs», la instal·lació de petits i/o mitjans projectes d’energia renovable a Mallorca, no ha estat possible durant aquests deu anys d’història de Som Energia.

L’any 2020 es va gestar entre el Departament d’Autoproducció de Som Energia i el Grup Local de Mallorca una «compra col·lectiva» que es va dir Embat Solar, que aconseguí unes 90 instal·lacions a particulars, socis de Som Energia.

Fent una passa més per adaptar-nos als condicionants de les Illes i amb l’objectiu de millorar alguns aspectes tècnics de qualitat i garantia, vàrem crear Som Serveis Energètics (SomSE).

Des del cooperativisme i dins el Mercat Social, SomSE va iniciar la seva tasca per aconseguir les fites marcades per la nostra Cooperativa de referència, Som Energia.

En aquests moments l’activitat de Som Serveis Energètics s’està centrant en la realització de petites instal·lacions particulars i de Comunitats Energètiques Locals, figura legalitzada fa poc pel govern espanyol, encara amb moltes mancances.

Les comunitats energètiques són una eina clau que ha de permetre als ciutadans participar activament de la transició cap a un nou model energètic que contribueixi a frenar els efectes del canvi climàtic.

Una Comunitat Energètica Local pot ser una associació, cooperativa, societat, organització sense ànim de lucre o qualsevol altra entitat jurídica, controlada per accionistes o membres locals, generalment orientada al valor social i mediambiental més que a la rendibilitat, dedicada a la generació distribuïda1.

En conseqüència, SomSE ens hem constituït en Comunitat Energètica Local, i estam dedicats a trobar persones disposades a cedir les seves teulades, sobretot a grans edificis i polígons, per contribuir a acostar Mallorca i la seva gent a la independència dels oligopolis.

La primera instal·lació de la nostra Comunitat Energètica Local es farà damunt la nau on s’ubica l’empresa tres glops, també projecte de caràcter social i mediambiental.

 En la situació actual d’emergència energètica i de la invasió d’Ucraïna, creim que la nostra cooperativa té més sentit que mai.

1 Generació distribuïda o descentralitzada, que consisteix a localitzar el sistema de generació en el mateix lloc on es troben els usuaris finals, o molt a prop seu.