Aina Sastre, regidora de MÉS per Alaró
Els canvis radicals, d’arrel, són aquells que es produeixen dins la societat, des de la societat, i són acceptats per la majoria com a millora de la comunitat. Això és el que tenim clar la gent que fem feina des del municipalisme.
La importància de reivindicar per a poder restablir una nova normalitat és imprescindible, i d’aquí la necessitat de treballar-ho des de la ciutadania, a prop de la societat civil. Tenint clar que totes les lluites comencen des del carrer i acaben pressionant i influenciant altes esferes a fer canvis substancials que ens permetin avançar com a comunitat.
Els moviments feministes, com a lluites reivindicatives de la igualtat de drets i oportunitats de les dones, també tenen els seus inicis a la societat civil i caminen cap a l’adquisició dels drets. Per fer-ho, però, la societat, les dones, necessiten les aliances i la voluntat política de les administracions i poders públics per a canviar les dinàmiques i, sobretot, la legislació i normativa que sol quedar obsoleta.
És una realitat que les administracions supramunicipals són encara avui dia espais llunyans a la ciutadania, que sol tenir més facilitats per a contactar amb els Ajuntaments. Just per això, la importància d’impulsar i reconèixer la tasca de les polítiques municipals feministes progressistes -sí, progressistes, que partits com el PP i VOX diuen que també tenen dones, i que la seva lluita per la igualtat sense molestar els poders establerts és més vàlida i eficaç!
Però, com fer polítiques feministes a un municipi? Com capgirar-ho tot, a casa teva?
És imprescindible donar eines a la societat perquè es pugui organitzar, col·laborar amb les entitats que lluiten per la igualtat i mostrar-hi tot el suport. Canviar normatives per a facilitar la participació de les dones a tots els espais, organitzar taules per a combatre la violència de gènere, formacions per a empleats públics i també a la ciutadania. Posar a l’abast eines de protecció i organitzar espais segurs per a dones maltractades
Però, sobretot, la valentia de combatre el patriarcat i el sistema establert des de l’altaveu que ens dona ser representants públiques, tenint clar que ens toparem molts de veïnats del municipi en desacord en propiciar canvis i en avançar cap a una societat més justa i igualitària.