T3 Valoració del 26M a Palma

Les eleccions del passat 26 de maig a Palma deixaren una nova correlació de forces a Cort. D’un costat, el PSOE recuperà posicions respecte de les altres opcions d’esquerres, obtenint 9 regidors. D’aquesta manera, els socialistes han aconseguit ser la primera força a Palma, un fet que no succeïa des de fa 32 anys amb Ramon Aguiló. Però els seus socis de govern (Podem i MÉS per Palma) hem patit una forta davallada de dos regidors cadascun, sumant-ne un total de sis. De l’altre costat, la fragmentació de la dreta ha causat una davallada important del Partit Popular, que passa de tenir 6 regidors respecte dels 9 anteriors, i una entrada amb força a Palma de l’extrema dreta amb 4 regidors. Per tant, continuarà governant l’esquerra a Palma amb uns resultats relativament ajustats.


En aquest sentit, hem de celebrar que la suma de les forces d’esquerres hàgem aconseguit que la dreta i l’extrema dreta no hagin accedit al govern de Cort i que per primera vegada hàgim revalidat governs progressistes a les tres principals institucions del país. Però això no vol dir que aquesta situació no ens creï un regust agredolç pels nostres resultats, i com a MÉS per Palma hem de ser capaços d’analitzar les conseqüències d’aquesta baixada i de fer autocrítica.

Per començar, el PSOE ha sabut rendibilitzar l’efecte Sánchez, tant a les Illes Balears com a Palma, i ha recuperat els votants que fa quatre anys havien confiat en nosaltres. És una situació que també s’ha reproduït al conjunt de l’Estat, amb la pèrdua del poder per part de la majoria de ciutats del canvi, amb les excepcions de València i Cadis. Cal tenir en compte que a Palma les eleccions municipals sempre han estat molt marcades per les dinàmiques de vot estatals (recordem, per exemple, que una batlessa tan ben valorada com Aina Calvo va perdre la batlia davant un PP que presentava un candidat desconegut fruit d’una onada estatal).


En aquest context a MÉS hem patit un desgast evident per qüestions relacionades amb la gestió del dia a dia de la ciutat. Tot i que hi hem posat molts d’esforços, els resultats encara no són prou visibles en neteja i recollida de trastos, en manteniment de l’espai públic i dels parcs, en control de les terrasses, en limitació dels excessos turístics, en reforma de barris vulnerables i en construcció d’habitatge públic. Són temes per als quals hem posat les bases però els resultats es veuran a mitjà termini.

El fet de tenir la batlia ha fet que se’ns responsabilitzàs d’aquesta situació, encara que sovint les àrees fossin gestionades per altres partits. És evident també que les contradiccions que suposa tenir el PSOE com a soci de govern ens han passat factura. En l’àmbit de Mallorca hem tolerat la política de carreteres dels socialistes i altres aspectes de la seva gestió amb els que no estàvem d’acord, i aquestes contradiccions han afectat també els resultats de Ciutat, encara que d’una manera menys acusada que al Parlament o al Consell.


Altres temes que ens han suposat desgast han estat el no enderrocament de sa Feixina (aturat, no ho oblidem, per ordre judicial), que ha fet que les múltiples iniciatives. a favor de la Memòria Històrica, impulsades els darrers anys hagin quedat deslluïdes. O la no prohibició de les galeres, que ha provocat insatisfacció en alguns votants animalistes que fa quatre anys varen confiar en nosaltres. O les crítiques a les polítiques culturals, malgrat que les millores impulsades no han estat trobades suficients per part d’un sector encara molt precaritzat.


A tot això potser hi hauríem d’afegir que no hem estat capaços de transmetre que teníem un projecte de ciutat per als pròxims anys, del qual només s’han posat les bases aquesta legislatura, però les propostes del qual encara no s’han materialitzat. Estic parlant, per exemple, d’un Pla General que aviat passarà a l’aprovació inicial o d’altres projectes, com el bosc urbà, la reforma del Passeig Marítim, el centre de circ de Can Ribas o l’antiga presó, entre d’altres, que suposaran un abans i un després per a Palma


Més enllà de totes aquestes qüestions, durant els mesos vinents ens tocarà fer una reflexió més en profunditat i amb calma per encarar els quatre anys que vénen. Amb la voluntat de rectificar tot el que hàgim fet malament i de continuar impulsant les polítiques d’esquerres i ecologistes que hem començat aquesta legislatura.

Ens comprometem a fer feina des d’ara per recuperar la confiança de la ciutadania