T3 Bunyola: Dos anys de pol铆tica activa

La const脿ncia d’unes persones que creien en un canvi de model i en la necessitat de transformar Bunyola va donar els seus fruits a les darreres eleccions municipals, el maig del 2015. Andreu Bujosa, cap visible del grup d’Esquerra Oberta i que exhibia vuit anys d’oposici贸 al govern de PP i AVI, quatre en solitari i altres quatre al costat de Merc猫 Bujosa i Agustina Vilaret, sort铆 guanyador amb cinc regidors a les darreres eleccions, un canvi substancial, ja que per primera vegada es va superar 脿mpliament el sostre de vots aconseguit pel Partit Popular.

Amb la col路laboraci贸 dels dos regidors del PSIB-PSOE, Sandra Llop i Miquel Negre, aviat es va conformar una majoria de govern que permet茅 planificar una actuaci贸 a quatre anys que passa rere passa va avan莽ant.

El primer i gran obstacle al qual va haver de fer front l’equip de govern municipal va ser la reducci贸 del deute p煤blic, que superava el 90%. Aquesta dada, no tan sols tenia fermat l’Ajuntament quant a disponibilitat pressupost脿ria sin贸 que superava el s貌til establert pel Ministeri d’Hisenda quant a maniobrabilitat en la gesti贸. A tot aix貌 hem d’afegir els compromisos de pagament per sent猫ncies d’anys anteriors que gravaven encara m茅s el pressupost.

D’aquell 90% s’ha passat a hores d’ara al 54%. Tot plegat sense grans augments impositius sin贸 d’una optimitzaci贸 de la despesa i la inversi贸. M茅s enll脿 de les taxes revisades en funci贸 de nous serveis nom茅s es va revisar el 10% sobre el rebut de l’IBI, considerant que no representava cap pujada abusiva. El rebut de l’IBI en relaci贸 al valor cadastral estava establert en un 30%, un dels m茅s baixos de les Illes. Hi ha ajuntaments que van pagant el 80 i el 90% del valor cadastral.

Pel que fa a l’optimitzaci贸 referida, un dels aspectes m茅s significatius l’hem de fer a la gesti贸 dels fems, en mans d’Agustina Vilaret. L’aposta forta de l’equip a favor de la recollida selectiva ha millorat els 铆ndexs de manera significativa -actualment Bunyola est脿 entre els cinc o sis municipis all脿 on m茅s es fomenta el reciclatge, el que ha propiciat passar del 30 al 60%-. Aquesta mesura, m茅s enll脿 dels guanys en sostenibilitat i gesti贸 del medi ambient, ha perm猫s reduir la despesa anual en cent cinquanta mil euros.

La planificaci贸 quadriennal de l’equip de govern contemplava una s猫rie de programes d’actuaci贸. D’una banda el ja esmentat de foment del reciclatge, unit a la neteja del municipi, un aspecte que requereix campanyes de sensibilitzaci贸 i de la col路laboraci贸 ciutadana. Per contribuir-hi s’ha adquirit una agranadora mec脿nica amb una inversi贸 de 70.000鈥偓. D’altra banda, posar remei al problema de l’aparcament a Bunyola. En aquest sentit, aquests mesos vinents s’executar脿 un projecte al solar de can Nadal que donar脿 cabuda a m茅s de trenta vehicles, mentre que al voltant del cementiri est脿 previst tamb茅 habilitar un espai, en un intent d’oferir aparcaments dissuasius i promoure la circulaci贸 a peu pel nucli antic.

Un altre gran objectiu d’aquest equip de govern era aconseguir una escola nova per a Bunyola. L’escola actual, tot i gaudir d’una situaci贸 c猫ntrica i un entorn agradable, havia quedat obsoleta. Les instal路lacions eren velles -parlam d’un edifici de m茅s de vuitanta anys- amb barreres arquitect貌niques insalvables i amb problemes estructurals greus. No ha estat f脿cil envestir aquest repte. D’una banda es va cercar un solar proper a les instal路lacions esportives, el que hagu茅s perm猫s un aprofitament d’aquestes instal路lacions en horari escolar per als alumnes. No va rebre el vistiplau del Consell, de tal manera que es va activar una opci贸 B que ja hav铆em previst. 脡s un solar de 23.000m2 a son Trobat, dins el poble, entre el passeig i el cam铆 de Caubet, que d贸na molta m茅s superf铆cie de la que la Conselleria d’Educaci贸 exigeix. Aquest nou solar s铆 que ha estat bene茂t pel Consell de Mallorca i ja s’est脿 en negociacions amb el propietari per a la seva adquisici贸. Cal dir que l’atenci贸 al projectel’escola nova no ha desat猫s la dedicaci贸 i esfor莽os a les aules i altres depend猫ncies, fent inversions importants per millorar en la mesura del que resulta possible l’escola actual que es trobava en una situaci贸 greu de deixadesa.

A part de grans objectius, l’equip de govern, es va plantejar l’aplicaci贸 d’un esperit global de millora. En aquesta l铆nia s’han condicionat petits espais que promouen el passeig i l’oci: els bancs de la costa de l’estaci贸, el jardinet de sa Creu, els aparells de gimn脿stica del Garrig贸 i, en definitiva, tot el condicionament de les instal路lacions esportives, un programa ambici贸s que el Regidor d’Esports i Festes, Eduard Riera, ha duit a terme amb 猫xit. En aquests dos anys s’ha pogut inaugurar la piscina, les pistes de p脿del, una pista de volei-platja, els seients de les grades del pavell贸, el roc貌drom, etc., Tot i que la fita d’aquests darrers mesos ha estat l’homenatge a Joan Peric脿s, alma mater del volei a Bunyola, que ha culminat posant el seu nom al pavell贸. Tamb茅 s’ha fet una actuaci贸 al cementiri municipal per ampliar i millorar les condicions del tanatori.

Tot i les estad铆stiques, que mostren Bunyola com un dels pobles amb renda mitjana m茅s elevada de les illes, aviat es va poder constatar la intensa tasca que es du a terme des de Serveis socials, atenent fam铆lies en situaci贸 de risc social, un centre de dia actiu i casos puntuals cada vegada m茅s nombrosos. Es van ampliar els serveis d’educador de carrer, les hores d’atenci贸 de la psic貌loga i els programes de formaci贸 per a gent gran. L’any 2017 ha estat el cap铆tol pressupostari al qual s’ha incrementat m茅s la dotaci贸. Aquest darrer trimestre de l’any una nova fita s’inclour脿 al cat脿leg, la inauguraci贸 de l’Espai jove, al local ve茂nat de la part de darrere del Mercat municipal.

La clau que tanca tota l’exposici贸 feta fins ara 茅s en mans de la Regidoria d’Igualtat i Associacions. Una dels desafiaments estrat猫gics era obrir finestres, aconseguir que el poble entengu茅s que els pol铆tics s贸n uns gestors puntuals elegits pels ciutadans i que s贸n aquests els que han de sentir com a seu el patrimoni i el poble sencer. Per aix貌 era obligat implantar la transpar猫ncia i promoure la participaci贸 ciutadana. Totes les actuacions que afecten un sector o l’altre poblacional es fan a trav茅s de consultes i reunions puntuals amb els col路lectius afectats. La titular de la Regidoria, Merc猫 Bujosa, ha organitzat el fitxer d’associacions per tal de con猫ixer amb detall la vida cultural i social que des de la societat civil fa que Bunyola sigui un poble viu. En correspond猫ncia a aquestes mesures de control i de rigor en la gesti贸, s’ha engegat un pla de millora al Mercat municipal per obtenir uns espais multifuncionals que puguin ser utilitzats per tots aquests col路lectius. La cultura ha estat un dels cap铆tols que ha rebut m茅s promoci贸 aquests dos anys, revitalitzant-se el Festival de m煤sica, recuperant la festa del Quarter贸 i promovent una programaci贸 de teatre, m煤sica, art i debat de cap a cap d’any.

Els recursos de l’ajuntament de Bunyola s贸n el handicap m茅s gros a l’hora d’afrontar nous objectius. Per aix貌 茅s d’una import脿ncia cabdal acollir-se a tota quanta convocat貌ria d’ajuts i subvencions es publica. 脡s important fer un reconeixement a totes les iniciatives del Consell de Mallorca, des de Cooperaci贸 Local a totes les l铆nies espec铆fiques que es van obrint i que permeten accedir a vehicles, punts de rec脿rrega el猫ctrica, realitzaci贸 d’obres, dotaci贸 d’equipaments, millora d’instal路lacions, etc.

En aquesta precarietat de recursos no nom茅s ens referim als econ貌mics sin贸 tamb茅 als humans. Actualment, les directrius ministerials mantenen fermats els ajuntaments, fins al punt que resulta del tot impossible incrementar plantilles, un cap铆tol essencial en el cas de Bunyola. Per aix貌 tamb茅 s’ha de donar una import脿ncia capital al programa Visibles del SOIB per a persones aturades de llarga durada. L’ajuntament de Bunyola mai no s’havia acollit a aquesta oferta, motiu pel qual es va veure en una situaci贸 desfavorable l’any 2015 quan aquest equip de govern va decidir sol路licitar-ho. Tot i aix铆, el 2015 v脿rem accedir a dues persones integrades a la Brigada municipal. L’any passat ja foren quatre, dues a serveis socials i dues a la Brigada, mentre que aquest any ja comptam amb cinc persones, quatre integrades dins la Brigada i una m茅s a Serveis socials. Tot plegat 茅s un bal贸 d’oxigen a l’hora de realitzar tasques de condicionament i de conservaci贸 a tots els nivells.

S贸n moltes les coses fetes i s贸n moltes les coses per fer. El que pret茅n l’equip de govern actual 茅s respondre en la mesura de les seves possibilitats al nombre m茅s gros de demandes i de necessitats del poble. Hi ha hagut una primera iniciativa per promoure informaci贸 del municipi als visitants i de potenciar el teixit comercial. En els casos en que es tracti de projectes de llarga durada, deixar-los en una fase inicial que permeti besllumar quan i com es podran donar per finalitzats. En aquesta situaci贸 hi hem de posar l’escola nova, que encetar脿 el programa de la Conselleria d’Educaci贸 de la pr貌xima legislatura, Can Gual, pendent de l’aprovaci贸 d’una modificaci贸 puntual, i completar el programa d’ampliaci贸 de l’oferta d’aparcaments municipals.

Ja per acabar, 茅s important destacar que des de l’ajuntament es presta tota l’atenci贸 -no podria ser d’altra forma- a tots els nuclis que conformen el municipi, Orient, Sa Coma o Palmanyola. Les relacions amb els ve茂nats d’Orient s贸n fluides i s’han mantengut reunions amb ells una vegada constatat que un dels problemes principals era la manca de comunicaci贸 i d’informaci贸. Pel que fa a sa Coma s’ha municipalitzat el servei d’aigua donant resposta tamb茅 a una reivindicaci贸 hist貌rica dels ve茂nats. Finalment, pel que fa a Palmanyola, el m茅s destacable seria que, tot i les limitacions pressupost脿ries, s’ha vengut incrementat aquests anys la dotaci贸 anual que es fa a l’Entitat Local Menor, en una l铆nia totalment contr脿ria a quatre anys anteriors -govern municipal de PP i AVI- en qu猫 s’havia vist progressivament minvada aquesta dotaci贸.Aquesta web utilitza galetes. Aqu铆 pots veure la pol铆tica de galetes. Si continues navegant vol dir que l鈥檃cceptes.    Veure
Privacidad