Han passat només 27 mesos des que els 5 regidors de MÉS per Mancor vàrem prendre possessió del nostre càrrec al capdavant del poble per primera vegada, però sembla com si n’haguessin passat molts més. Mancor, per qui no el conegui, és un poblet de gairebé 1.500 habitants situat als peus de la Serra de Tramuntana i a només cinc quilòmetres d’Inca.
El municipi és independent de Selva des de l’any 1925 i, des de llavors, mai havia tengut un govern municipal d’esquerres ni sobiranista. Tan sols durant la 2a República hi va haver una Gestora imposada per la República amb un batle d’esquerres, però va ser assassinat durant l’Alzamiento i la resta de regidors i simpatitzants foren durament reprimits. Aquest vincle amb el passat encara perdura en les famílies dels represaliats i va permetre viure escenes molt emotives i mai vistes abans, durant la nit electoral que va concloure amb la victòria, per només 18 vots de diferència, de l’equip encapçalat per Guillem Villalonga.
Després de tants anys anhelant poder governar, fent oposició constructiva quan tocava i denunciant els excessos dels altres quan no miraven per l’interès general, per fi teníem l’oportunitat de tirar endavant el model de poble que volem i que, a grans trets es resumeix en tenir un poble actiu i viu, tenir la gent informada per facilitar la seva participació en la vida municipal i mirar pel benestar de la gran majoria.
L’entrada a l’Ajuntament va coincidir amb les Festes Patronals de Sant Joan i des de llavors no hem aturat d’organitzar activitats per a totes les edats i públics i de col·laborar amb totes les associacions que s’organitzen per a muntar esdeveniments lúdics, culturals, esportius…
Enmig d’aquesta voràgine, pràcticament cada mes hi ha un mínim de dues activitats obertes a tothom, s’ha volgut obrir les portes de l’Ajuntament per tal d’escoltar les opinions de la gent i explicar les decisions importants que s’han de prendre.
Per això, hem creat un sistema d’informació municipal que arriba per Whatsapp a més de 500 veïnats (la meitat dels majors d’edat) i es realitzen dos fòrums ciutadans anuals on els regidors retem comptes de la feina feta i explicam el que volem fer a tothom que hi assisteix. A més, s’han creat una comissió de festes, una comissió d’escola nova i una comissió de l’aigua on regidors i ciutadania compartim espai i debat per tal de fer unes festes més participatives i obertes als gustos de tothom, on explicam les passes fetes per tal de poder tenir un nou edifici per a l’escola i on es discuteixen les millors mesures a prendre per tal de poder tenir un bon subministrament d’aigua potable i evitar excessos de consum.
Una de les nostres grans prioritats són els serveis socials, que han rebut una inversió mai vista abans, amb un centre de dia que funciona a ple rendiment, un centre de salut que comença a ser un espai més digne i una forta aposta per tal de tenir una educadora social al poble, acompanyada d’una treballadora social i un servei psicosocial que són de gran ajuda pels sectors desafavorits que en requereixen els seus serveis.
El dia a dia del poble es resumeix en abordar temes com arreglar fanals, posar recursos per tenir un poble més net, informar del sistema de recollida selectiva per tal que tothom compleixi, reparar petits desperfectes en edificis municipals, millorar espais que abans estaven infrautilitzats com les sales del Teleclub, l’Ajuntament Vell o el Teatre i escoltar les necessitats de la ciutadania i facilitar-los la vida.
Ara bé, s’han fet projectes de més envergadura, com el nou punt verd que s’inaugurarà aquest mes, el canvi i soterrament de bona part de les canonades d’aigua potable del centre del poble, uns nous lavabos a l’escola, nombroses obres de millora al camp de futbol (nous tancaments, millores als vestuaris, a les terrasses, etc.), al poliesportiu, a la piscina, que ara és d’aigua salada i altres inversions que ha estat possible sufragar en gran mesura gràcies a les ajudes del Consell de Mallorca.
Ara com ara, molt més asserenats després de les autoexigències que teníem els primers mesos, que ens feien augmentar la pressió per a canviar-ho tot com més aviat millor, ja planificam les grans accions que volem fer en els mesos que ens queden abans de les pròximes eleccions: posarem en marxa un mercat dominical que ha de servir per dinamitzar el poble, enllestirem la compra dels solars que permetran els accessos al futur edifici de la nova escola, millorarem la xarxa d’enllumenat per a fer-lo més eficient i millorarem la mobilitat al centre del poble, creant espais per a vianants , limitant la circulació i habilitant pàrquings dissuasius en solars propers.
En conclusió, ens vàrem trobar un Ajuntament amb molts espais descuidats o infrautilitzats, a tall d’exemple, al centre de dia hi havia un ascensor que mai va estar operatiu, com el del PalmaArena, però des de fa mig any ja funciona; teníem un Ajuntament on no s’escoltava a tothom, es feien parts i quarts i que funcionava per inèrcia. Per això hem apostat fort per informar molt més, millorar la participació, dinamitzar la vida cultural, associativa i esportiva, potenciar els serveis socials i ser equitatius en l’acció municipal.
Al final, només cercam un poble on tothom visqui millor i se senti orgullós de formar-ne part.