T2                    El repte de l’habitatge a Palma

Juliol del 2015, després d’un mes de constitució del nou Ajuntament, l’Oficina Anti-desnonaments de Palma obrí les seves portes. Tot un símbol del canvi radical en la sensibilitat del nou equip de govern i en les seves polítiques. L’habitatge passa a ser una qüestió fonamental a atendre després de l’estafa de la crisi i quatre anys del govern conservador de Mateu Isern. A hores d’ara, l’Oficina Anti-desnonaments ja ha atès a més de 1100 famílies, amb una gestió satisfactòria del 70% dels casos.

El 27 de juliol del 2017: Cort rebutja el lloguer turístic en finques plurifamiliars de tot Palma. S’aprova al plenari la petició popular de la Federació d’Associació de Veïns amb els vots a favor de MÉS i Podem i l’abstenció del PSIB. L’abril del 2018, la nova proposta de zonificació de l’Ajuntament de Palma s’aprovà amb els vots a favor de PSIB-PSOE, MÉS i Podem i els vots en contra dels partits de l’oposició, Ciutadans i el Partit Popular. Es tractava de dosificar l’activitat turística per garantir la bona convivència a la ciutat i l’equilibri econòmic. El Govern de la Gent va complir així amb la seva promesa amb els moviments socials i el conjunt de la ciutadania de tot Palma. Una proposta que partia de la constatació d’una dificultat creixent per part dels habitants de la ciutat d’accedir a un lloguer a preu assequible. Va ser una decisió decidida i valenta, referent en l’àmbit mundial, que fou el resultat de l’impuls de MÉS per Palma i de la xarxa associativa de la ciutat.

A la vegada, s’han donat més de 2 milions d’euros ajudes per a l’habitatge entre les regidories de Benestar i Drets Socials i Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne per al manteniment o rehabilitació d’edificis en barris vulnerables, per ajudes al lloguer o les ajudes donades des dels Serveis Socials a famílies sense recursos. El creixement d’aquestes ajudes ha estat exponencial aquesta legislatura.

Però si bé les competències municipals en habitatge són limitades, el Govern de la Gent no ha aturat de treballar amb la resta d’administracions per abordar aquesta qüestió. En coordinació amb el Govern Balear, al llarg d’aquesta legislatura s’han cedit cinc solars municipals a l’IBAVI per a la construcció de 78 nous habitatges de lloguer social. Es tracta d’una mesura per augmentar el parc d’habitatges públics a Palma i garantir habitatge digne per a tothom. A aquests habitatges se n’hi afegiran 62 més que es construiran en solars de l’IBAVI a Palma. Així, l’IBAVI serà l’encarregat de dur a terme les cinc promocions que es faran als solars cedits per l’Ajuntament i les dues que s’executaran als seus solars, amb una inversió aproximada de 17 milions d’euros.


De la mateixa manera, Antoni Noguera també ha reclamat a les administracions competents que actuïn amb sensibilitat respecte a aquesta qüestió. El passat estiu Noguera va presentar amb el grup parlamentari de MÉS per Mallorca una proposició no de llei en la qual es demanava la modificació de la llei d’arrendaments urbans (LAU) per facilitar l’accés a l’habitatge, per permetre que es puguin fixar uns preus màxims en determinades zones especialment problemàtiques, en aquest cas a Palma. A més, la proposta reclamava que la LAU ampliï el termini de lloguer com a mínim de tres anys a cinc per tal d’evitar l’excessiva mobilitat dels llogaters, causada per pujades excessives de preus. En paral·lel, Noguera es reuní amb els grups de Compromís, en Marea, Podemos i Esquerra Republicana de Catalunya per plantejar la mateixa qüestió al Congrés de Diputats. També s’ha entrevistat amb Joan Ribó, Ada Colau i més recentment amb Manuela Carmena, per compartir la preocupació de l’accés a l’habitatge, fer pressió a l’Estat perquè legisli en aquest sentit i teixir aliances entre ciutats amb problemes similars per trobar solucions compartides.

En definitiva, encara queden molts de reptes al davant. L’habitatge és una qüestió molt sensible i una preocupació no només per a les persones joves i famílies amb recursos limitats sinó per una gran part dels habitants de la nostra ciutat. Queda molta feina per fer i per això és necessari revalidar els pactes d’esquerres al maig del 2019.