Cada vegada que ens hem presentat a les eleccions municipals al terme municipal d’Andratx ho hem fet amb la idea de poder dur endavant polítiques que creiem sincerament que milloraran la vida dels ciutadans. La batlia no era l’objectiu principal, ni tan sols dels secundaris més ben posicionats, però per a la nostra agrupació aconseguir-la ara és un reconeixement a la feina feta durant molts d’anys, tant quan hem estat a l’equip de govern com quan hem estat a l’oposició. Vàrem signar un pacte de governabilitat amb el PSOE i EL PI i l’estam complint.
L’aparició de la COVID-19 a les nostres vides ha fet canviar radicalment les prioritats de l’Ajuntament d’Andratx, ens trobam davant una dura situació que ningú s’esperava i que ens fa fer actualitzacions diàries a causa de les nombroses normatives que no són municipals, però que les hem de complir.
A més a més, les dificultats socials que ha provocat la pandèmia des del punt de vista sanitari i des del punt de vista econòmic s’han incrementat molt i ha obligat, des del primer moment, a reforçar l’àrea de Serveis Socials per poder donar ajudes als ciutadans que ho estan passant malament, ja que no podem preveure fins quan durarà aquesta crisi i si en el futur s’agreujarà encara més. En cuidar-mos-ne dels andritxols ha de ser i és la màxima prioritat ara.
Tot això, clar, ens està condicionant el pressupost; però sense oblidar en cap moment el programa electoral (aprovació definitiva, per part del Consell de les Normes Subsidiàries; el desenvolupament dels PERIS, l’escola nova de s’Arracó que ja hem entregat els solars a la Conselleria d’Educació, la restauració de l’edifici dels antics jutjats per crear la casa museu Baltasar Porcel, la recuperació ambiental de can Fasser, la reactivació de la cultura, trobar un lloc per al polígon de serveis, la rotonda a l’encreuament del Camp de Mar, etc.).
També estam orgullosos d’haver potenciat un estudi sobre el coronavirus i al nostre municipi: el Centre de Salut posa el personal, la UIB farà les anàlisis i l’Ajuntament pagarà amb 100.000 € el cost de l’estudi i, a més a més, feim la tasca de contactar amb la gent amb l’ajuda d’un altre sector d’Andratx que durant la pandèmia ha estat vital i al que agraesc molt sincerament la tasca que han fet com és protecció civil.
L’estudi consisteix a estudiar com ha afectat i afecta el coronavirus a persones que han fet treballs essencials que els han obligat a estar en moltes situacions de possibles contagis: policia, brigada, apotecaris, etc. i comparar-lo amb un altre grup de persones d’Andratx triades a l’atzar a través d’un programa informàtic que no s’han vist obligades a exposar-se al contagi, aquest grup inclou tant homes com dones i, pel que fa a l’edat, inclou persones des de 2 fins a 65 anys. Aquest estudi es perllongarà fins a finals del 2020 i a partir del gener 2021 es podrà tenir els resultats.
En definitiva es tracta d’un estudi epidemiològic que ens permetrà veure com està afectant aquest virus als nostres ciutadans, com evoluciona i, a través d’uns qüestionaris sobre aspectes físics dels estudiats que també es fan, si hi ha alguna característica que coincideixi en els afectats que pugui ajudar en altres estudis sobre aquest tema.
I si els doblers se’n van ràpidament per resoldre els problemes concrets de les famílies que s’han trobat sense feina aquest estiu, encara hi ha una situació que desgraciadament ens afecta que fa que els doblers encara corrin més aviat: les indemnitzacions. Les indemnitzacions per la corrupció urbanística d’anteriors governs és sagnant: per les llicències a la urbanització de Montport ara hem de pagar 15 milions d’euros perquè ja hi ha una sentència judicial ferma, i n’hi ha una altra de 4 milions a l’espera perquè encara no és ferma.
També l’Ajuntament, amb els doblers de tots els ciutadans, està condemnat a pagar l’esbucament d’un edifici que ja tenim aprovat per 520.000 €…. Un despropòsit tot plegat que poc dur l’economia de l’Ajuntament al col·lapse, i no hagués pogut ser en un moment pitjor.
Però, com que no hem volgut aturar les altres àrees feim, per exemple, des de la regidoria de cultura actes de petit format amb totes les mesures de seguretat com el programa de les Nits a la Fresca a on es controla l’aforament i es prenen totes les mesures de seguretat necessàries, feim cultura segura, cosa que la gent valora molt perquè els actes tenen molt bona rebuda, més inclús que els altres anys.
És important seguir fent actes culturals perquè la cultura ha de seguir viva i l’ajuntament d’Andratx fa tot el possible perquè així sigui; enguany la regidora Ruth Mateu ha presentat el programa de les Nits a la Fresca més variat des que va començar a fer-se, amb distints formats, amb espectacles pensats per a grans, però també per als més menuts de la casa, a més indrets que mai i amb moltíssima presència d’artistes locals. I, encara més, no s’ha aturat de planificar actes des de la biblioteca ni durant la pandèmia: la situació era diferent i els actes es varen haver de reinventar.
I aquesta serà la tendència a partir d’ara i, com a mínim, fins que es normalitzi la situació sanitària i econòmica, la reinvenció i l’adaptació a la situació de cada moment.