“Els darrers quatre anys, el pacte de govern de sa Pobla ha significat un avenç en diferents aspectes de la gestió municipal que ha revertit positivament en benefici de tots els poblers i les pobleres. Els resultats electorals del 26M així ho posen de manifest: a través del seu vot, la ciutadania poblera ha incrementat el seu suport als partits integrants del pacte i ha tornat a expressar el seu desig que es governi el municipi des de l’acord i el consens ampli. Tenint en compte aquesta realitat, els partits sota signants reafirmen el seu compromís de continuar les polítiques de millora en favor de la ciutadania poblera i del seu benestar, l’economia local, els serveis públics, el medi ambient i les infraestructures del municipi. És per això que, amb motiu de l’acord pres per part dels quatre partits, es firma aquest document com a mostra de compromís polític i de futur”.
Aquest paràgraf anterior introdueix el document, de lectura pública, anomenat “Pacte de governabilitat. Legislatura 2019-2023” acordat pels quatre partits que conformen l’actual govern municipal de sa Pobla: El Pi, MÉS, IxSP i PSOE. En el mateix s’exposen les línies mestres i prioritats que ha de regir l’acció política del nou consistori. A grans trets, signifiquen una certa continuïtat de les polítiques exercides durant l’anterior mandat.
En matèria econòmica, l’objectiu financer de l’Ajuntament és el d’assolir progressivament un “deute 0” cap al 2023, assegurant que aquesta estabilitat econòmica no comprometi la qualitat dels serveis públics municipals. És important ressaltar que en els darrers 5 anys s’ha reduït l’endeutament un 66%.
Pel que fa a inversions en infraestructures, manteniment i instal·lacions municipals, el pacte s’ha compromès a desenvolupar tot un seguit de projectes, tals com: la millora de parcs, escoles, places, carrers, carrils bici, etc. En aquest sentit cal destacar l’assoliment d’una nova escola pública que començarà provisionalment en dependències municipals aquest curs escolar. Es tracta d’un reclam històric en el qual MÉS hi ha tengut un paper determinant.
Un altre objectiu important per sa Pobla és la gestió de residus. La sostenibilitat mediambiental no és tan sols una qüestió d’impacte ecològic, sinó també té motivacions d’eficiència econòmica. Ara mateix els poblers i les pobleres paguen menys per la taxa de residus que fa 5 anys. El motiu? L’augment del percentatge de reciclatge. De cara als anys vinents, la fita és assolir un sistema de recollida porta a porta.
Una novetat de l’actual mandat és la creació i dotació d’una nova àrea competencial: la de Patrimoni. En un municipi com sa Pobla era de vital necessitat posar fil a l’agulla als elements patrimonials que ens defineixen com a poble, tant siguin materials com immaterials. Tenir cura d’aquests elements valora tant el passat històric com les bases per encarar un futur més pròsper.
En definitiva, són molts els reptes que l’actual govern -i el conjunt de la societat poblera- farà front els temps que vénen. Així i tot, el poble de sa Pobla se sap viu i coneixedor de què li convé. La recepta màgica no existeix, però fer costat i escoltar les diferents iniciatives ciutadanes que treballin en pro de la cohesió i orgull com a poble sembla un ingredient adequat.