El passat 14 de desembre la militància de MÉS-Estimam Palma va celebrar una Assemblea per elegir la Coordinadora que dirigirà el partit durant els pròxims dos anys. Amb aquesta elecció va acabar el procés de reorganització que iniciàrem després de les passades eleccions municipals i autonòmiques. Entremig hi ha hagut unes eleccions generals –les segones en un any- i l’elecció de la nova Executiva de Mallorca, que ha anat acompanyada de l’aprovació de les ponències Política i Organitzativa. Això ha alentit una mica el procés de Palma, que finalment ha arribat a bon port.
L’elecció de la nova Coordinadora de Palma es va obrir als militants de tots els partits i a totes les persones independents que varen formar part de la coalició MÉS-Estimam Palma assenyaladament el Partit Socialista de Lliure Federació. A la votació –en urna- hi va participar un centenar de persones. La nova direcció estarà formada per vuit persones, tres d’elles elegides en equip i que duran la Coordinació general –repeteix en el càrrec Miquel Àngel Contreras-, la Secretaria d’Organització i Finances –Joan Pau Jordà- i la Secretaria d’Acció Política i Comunicació, jo mateixa. L’equip va tenir el suport del 97% dels participants. A més, cinc persones més han estat triades de manera individual: Xisca Mir, Pilar Vico, Magdalena Obrador, Biel González i Jaume Ribas. A les quals se sumen Rafael Polonio, del Partit Socialista de Lliure Federació, com a representant d’aquesta formació, i els tres regidors de MÉS-Estimam Palma com a membres nats. Un equip humà paritari, plural en ideologia, orígens i implantació territorial i que representa la diversitat de la societat de Palma.
Els reptes de la nova direcció varen ser exposats pel Coordinador general. En primer lloc, liderar el partit de forma paral·lela a la funció institucional que desenvolupen els regidors i regidores, per diferenciar al màxim la tasca institucional de la tasca de partit. En segon lloc, millorar la implantació en els barris, un dels nostres reptes històrics; hem d’ampliar el compromís polític i la cultura de la participació dels nostres militats, portar els debats polítics i els espais de trobada als barris i pobles, en definitiva, hem d’arribar a qualsevol indret de la nostra ciutat. En tercer lloc, millorar la col·laboració amb el teixit associatiu de la ciutat, perquè cal implicar tothom, perquè creim en els processos participatius i en el valor de la societat civil organitzada, tant als barris com per a les lluites o reivindicacions concretes. I, en quart lloc, preparar el relleu dels nous lideratges que hauran d’encapçalar la candidatura de MÉS-Estimam Palma el 2023, que han de continuar sent el garant de l’esquerra valenta que va prohibir el lloguer turístic a pisos, que va obrir l’oficina antidesnonaments i que creu en una ciutat justa.
Tot això ho volem fer impulsant l’autoestima de la ciutadania cap a la nostra ciutat i l’orgull de la militància envers el nostre projecte polític. Perquè, com va dir Miquel Àngel Contreras, som l’esquerra municipalista, verda, valenta i honesta que des de les institucions i des dels carrers lluitam contra l’extrema dreta i a favor d’una ciutat justa, feminista i transformadora.
Unes galeries de la Plaça Major destinades a l’economia social i verda
En el decurs de l’Assemblea de Palma es va aprovar també un posicionament de la militància en relació al futur de les galeries de la plaça Major, recentment retornades a l’Ajuntament de Palma una vegada acabada la concessió. Es tracta d’un debat obert que divideix els socis de l’equip de govern –amb propostes d’ampliació del pàrquing incloses- i que ha provocat que diferents entitats ciutadanes reivindiquin el seu ús com a espai de creació i de participació ciutadana.
La militància de MÉS-Estimam Palma, compromesa amb una ciutat que planti cara a l’emergència climàtica basada en la cohesió social i en la mobilitat sostenible, aposta perquè aquest espai sigui una nova oportunitat per a l’economia social i verda. Per això va aprovar per unanimitat iniciar un procés participatiu que dugui a fer que les galeries esdevinguin un espai per a la ciutat, el teixit associatiu, l’economia circular i el petit comerç i de proximitat, que permeti reguanyar la ciutat i contribueixi a frenar el canvi climàtic.
L’Assemblea es va manifestar en contra de convertir les galeries en aparcaments. “Palma no té un problema d’aparcament, té un problema de cotxes”, va assegurar Miquel Àngel Contreras. En aquest sentit, la militància reivindica que, dins el mandat ja iniciat, les places d’aparcament ja existents siguin totes per als residents.