El Pacte dels Batles i Batlesses és una iniciativa de la Comissió Europea, posada en marxa l’any 2008 amb l’objectiu d’involucrar a les autoritats locals i als ciutadans en el desenvolupament i aplicació de la política energètica de la Unió Europea d’augmentar l’eficiència energètica, augmentar l’ús d’energies renovables i reduir com a mínim un 40% les emissions de CO2 per a l’any 2030.. El canvi climàtic és un problema global amb solucions locals: les ciutats generen emissions però també es converteixen en llocs on desenvolupar noves idees i projectes innovadors contra l’escalfament global.
És un projecte molt ambiciós i un clar exemple que demostra l’aposta ferma que fa el Consell de Mallorca, com a Coordinador Territorial, en la lluita contra el canvi climàtic. Durant aquests darrers anys hi ha hagut una col·laboració entre l’equip polític i el tècnic del Departament de Desenvolupament Local per dur endavant les diferents tasques que comporta materialitzar un projecte d’aquestes característiques.
En aquest sentit, 33 municipis de Mallorca han elaborat els seus propis Plans d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) amb actuacions de mitigació (reducció d’emissions de GEH i producció d’energies renovables) i d’adaptació (accions de lluita contra el canvi climàtic). Com es pot comprovar molts municipis han apostat per canviar l’enllumenat públic per un altre de més eficient, instal·lar punts de recàrrega per vehicles elèctrics o adequar els edificis públics per tal de fer-los més eficients. També s’han realitzat tasques d’instal·lació de mecanismes d’estalvi d’aigua als edificis o la protecció d’espècies autòctones i verd urbà sostenible.
Crec sincerament que el sector públic ha de ser exemple en l’execució de les accions que ajudin a combatre el canvi climàtic, és la nostra obligació donar suport tècnic però també econòmic, per això hem invertit prop de 3,3 milions d’euros en diferents línies d’ajuts als municipis adherits al Pacte.
Hem aconseguit fer una radiografia de l’estat actual de les emissions i gasos contaminants que generen els nostres ajuntaments, hem donat suport tècnic en la redacció de plans i informes d’acció sostenibles i hem inclòs la figura d’un gestor/a energètic municipal per dur endavant tasques relacionades amb la tramitació dels seus equipaments consumidors d’energia.
Si parlam en clau de futur, estic convençut que els pobles que encara no formen part d’aquest projecte s’hi adheriran gràcies a l’ajuda econòmica prevista per enguany. La nostra voluntat és seguir governant i per això continuarem donant ajuts perquè es puguin implantar les accions elaborades pels ajuntaments i realitzarem accions formatives. També durem a terme un estudi sobre les accions previstes a la futura Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica als ajuntaments i al Consell. Totes les administracions implicades en aquest projecte tenim un objectiu molt clar i és el de reduir un 40% les emissions de CO₂ per a l’any 2030, segur que entre totes i tots ho aconseguirem.