El mes d’agost ja no és el que era. Fa anys tota l’activitat política i social quedava sota mínims i els mitjans de comunicació es limitaven a parlar de la temporada turística i de còctels de societat. Enguany el Turisme és mort a causa de la Covid19, la greu crisi econòmica està deixant el nostre país en una situació catastròfica i el Govern espanyol sector PSOE intenta robar als Ajuntaments els seus estalvis per tapar els seus propis forats.
Però el més interessant del mes és que la crisi del Règim de 1978 s’ha accentuat amb la fugida a AbuDabi del rei emèrit. A les múltiples crisis que ja arrossegava l’Estat –la territorial, la mediambiental, la social- s’afegeix, d’aquesta manera, la de la forma d’Estat. Una situació que ja havia començat amb el judici i condemna d’Urdangarín pel cas Nóos, havia continuat amb l’abdicació del mateix Joan Carles i s’havia agreujat amb el discurs de Felip VI arran del referèndum d’autodeterminació de Catalunya. Ha hagut de ser un fiscal suís qui hagi fet evident el que tots ja sabíem: que el rei emèrit i la institució estaven nuus. La clau de volta del règim, la Monarquia implantada per Franco i no sotmesa mai a referèndum popular –perquè l’hagués perdut-, trontolla, i amb ella dècades d’impunitat impulsades per polítics, empresaris i mitjans de comunicació.
Des de MÉS-Estimam Palma sempre hem considerat la Monarquia una institució no democràtica i per això defensam la República com a forma d’Estat. No qualsevol República, una República Mallorquina que volem democràtica, social i mediambientalment sostenible. Per això hem dit ben fort Bye Bye Borbons. Per això ens hem manifestat i ens manifestarem per la fi de la impunitat, a favor de l’abdicació de Felip VI i per la celebració d’un referèndum que decideixi entre Monarquia i República. Perquè volem obrir un procés constituent amb l’objectiu que els diferents pobles de l’Estat puguin decidir el seu futur, tant en la seva organització interna i en el seu model de societat com en la seva relació amb el mateix Estat.
I per això hem exigit i continuarem exigint l’eliminació del nom de Joan Carles I del nomenclàtor de Palma. Perquè volem que la ciutadania de Palma no hagi de viure la vergonya de veure com un dels seus espais més cèntrics du el nom d’un presumpte delinqüent. De moment l’intent ha estat infructuós a causa de l’adhesió a la Monarquia d’un dels partits que formen part de l’equip de govern de Cort, que va votar en contra de llevar el nom al darrer ple de juliol. Però continuarem insistint perquè Palma segueixi les passes d’altres ciutats de l’Estat on, amb una composició política semblant, ha estat possible eliminar del seu nomenclàtor aquesta rèmora per a la democràcia. Pensam que caldrà una gran mobilització ciutadana per aconseguir aquest objectiu i des de MÉS-Estimam Palma també estam disposats a participar-hi.