El passat 10 d’octubre MÉS per Palma celebrà la sisena edició de l’entrega dels Premis Sinofós al Teatre Mar i Terra de Santa Catalina amb el títol “Una gala de cine”. D’aquesta manera, l’acte prengué la forma d’entrega de premis cinematogràfics, amb una escenografia que vestí el teatre per a l’ocasió.
Un any més, s’havia obert un termini perquè els militants i simpatitzants de MÉS per Palma poguessin fer propostes d’entitats que consideressin mereixedores d’aquests guardons, com a pas previ a la votació final d’aquestes. Les categories anaven destinades a diferents col·lectius o entitats que treballen per millorar la ciutat de Palma des d’una sèrie d’eixos clau: Palma MÉS Habitable, Palma MÉS Inclusiva, Palma MÉS Creativa i Palma MÉS democràtica.
L’acte, presentat a càrrec de Glòria Franquet i Xavier Canyelles, començà prop de les vuit del vespre amb una condemna dels fets succeïts els dies anteriors a Catalunya en relació a l’1 d’octubre: “Volem també que aquest acte sigui un al·legat a favor de la llibertat i la democràcia, davant la repressió que hem viscut aquests dies a Catalunya. Des d’aquí volem fer arribar la nostra solidaritat activa a la ciutadania de Catalunya i fer una crida a continuar participant activament en totes les mobilitzacions de suport que es duguin a terme durant els dies que vénen” – explicà Glòria Franquet. A continuació, l’humorista Xavier Canyelles féu una breu introducció dels Premis Sinofós: “Uns Premis pensats per retre homenatge als autèntics herois, als que, amb una feina de formigueta, transformen el dia a dia de la nostra ciutat”.
Els primers guardons a ser lliurats foren els Palma MÉS Habitable i Palma MÉS Inclusiva, entregats per Neus Truyol i Llorenç Carrió, respectivament. El primer va ser concedit al col·lectiu Massa Crítica, “per promoure una cultura de mobilitat sostenible, accessible, integradora i saludable”. Neus Truyol, regidora d’Ecologia, Agricultura i Benestar Animal, destacà la tasca d’aquesta entitat per “convertir Ciutat en un referent de dinamització social a través de la bicicleta” i recordà que la seva primera intervenció a un plenari de Cort com a regidora fou en al·lusió a aquest col·lectiu i a les seves reivindicacions. El segon, per a S’Altra Senalla, “una associació que ha fet una important tasca de sensibilització sobre els intercanvis comercials desiguals a escala mundial i que ha donat suport als productors dels països del sud que lluiten per rebre un salari just”–conclogué el regidor de Cultura, Patromoni, Memòria Històrica i Política Lingüística, Llorenç Carrió.
Després d’una breu pausa per donar pas a la projecció d’un vídeo que resumia aquelles accions més importants dels dos anys del Govern de la Gent a l’Ajuntament de Palma, va ser el torn de l’entrega del premi Palma MÉS Creativa, per la Fundació AMADIP-ESMENT. La seva presidenta el recollí de les mans de la regidora de Benestar i Drets Socials, Mercè Borràs, qui alabà la feina “que durant més de 40 anys ha tengut com a resultat importants iniciatives per garantir la igualtat d’oportunitats i una vida digna a les persones amb disminucions psíquiques, un exemple d’economia feta per a persones i per a les persones”.
El batle de Palma, Antoni Noguera, fou l’encarregat d’entregar al Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca el guardó destinat a la categoria Palma MÉS Democràtica “per haver educat els al·lots i les al·lotes en valors com la llibertat, l’esforç compartit o la solidaritat; i haver manifestat al llarg de la seva trajectòria el seu compromís amb la defensa del territori, de la llengua i la cultura i de diverses causes socials”. Aquest va ser uns dels moments més emotius de tot l’acte a causa de la coneguda trajectòria de Noguera dins el moviment.
Finalment, en l’edició d’enguany es va tornar a incloure el premi Palma MÉS indignada, “com a reconeixement a aquella persona, personalitat o engendre que, pel seu posicionament ideològic o per la seva acció política, hagi romput la convivència, hagi generat malestar o simplement no hagi sabut gestionar la cosa pública”. En aquesta ocasió els militants i simpatitzants de MÉS per Palma consideraren que la Fundació Jaume III era la mereixedora d’aquesta distinció per atiar el secessionisme lingüístic amb el suport del PP i Ciutadans, per recuperar un debat que ja estava superat en l’àmbit social, el del mallorquí/català i per impulsar l’odi cap a Catalunya i cap a les persones i organitzacions que fan feina a favor del català i dels drets lingüístics de la ciutadania.
Fetes totes les distincions, i després d’un vídeo que recordava el dia de la presa de possessió d’Antoni Noguera com a batle de Palma, Xavier Canyelles féu esclatar de rialles al públic amb una actuació en clau humorística que es dedicà a repassar la història recent de la política balear. Canyelles, Mates, Munar o Rodríguez foren alguns dels polítics interpretats per l’humorista, fent èmfasi als diversos casos de corrupció més sonats associats als seus noms.
L’acte conclogué amb un discurs del batle de Palma, Antoni Noguera, qui va recordar que la feina feta durant aquests dos anys de govern i que Palma ara té una batlia extensible a la ciutadania, amb la implicació de tots els ciutadans: “treballam dia a dia, a peu de carrer, al costat dels veïnats per aconseguir que Palma sigui una ciutat molt més estimada i que, alhora, la ciutat aculli i cuidi la ciutadania“.
Per acabar, una actuació musical de Pep Suasi posà el punt final a la trobada, amb una intervenció inesperada del mateix Noguera, qui, amb Suasi a la guitarra, interpretà “Viure sense tu” del conegut grup mallorquí Antònia Font.