T1 COVID19 a Montuïri

Des del passat 14 de març vivim una experiència que ningú de nosaltres mai s’ho hagués pogut imaginar. Ens trobam en estat d’alerta i confinats a casa per una pandèmia mundial. Aquest fet només era imaginable a la literatura i pel·lícules de ciència-ficció. La veritat és, però, que la realitat supera la ficció. A la crisi sanitària, recordem la facilitat del contagi i la perillositat de la malaltia per alguns sectors de la població, hi hem d’afegir la greu i ferotge recessió econòmica que patim i patirem al llarg dels mesos i anys següents.

Seran moltes les persones que es quedaran sense un lloc de feina, que veuran com la seva empresa ha de desaparèixer. Per tant hi haurà moltes famílies que es quedaran sense ingressos per poder subsistir. Tal vegada, ara més que mai, es veurà la necessitat que les institucions públiques estiguin al costat dels ciutadans i ciutadanes. Per tant els Ajuntaments, com institució publica més propera, tendran un paper important a l’hora de trobar de quina manera podran donar servei totes aquelles persones que així ho reclamin.

A Montuïri en som ben conscients. Tant de la necessitat d’estar al costat de les ciutadanes i ciutadans com de les mancances que tenim a l’hora de donar segons quins serveis. Per tant també serem reivindicatius a l’hora de reclamar accions importants a les altres Administracions supramunicipals.

De totes maneres des del primer dia de confinament ens vàrem activar perquè els montuïrers i montuïreres no es trobassin desemparats i tenir on acudir en cas de necessitat. La primera mesura va ser no tancar l’Ajuntament. És a dir, a les oficines tot i que es feien torns de feina i es demana que les sol·licituds es facin via telemàtica, juntament amb el batle sempre hi ha dues persones que poden atendre la ciutadania.

Així l’activitat administrativa no s’ha vist afectada. Pel que fa a la seguretat només contam en dos policies locals que des del primer dia han estat sempre de servei, un dia cadascú. He de dir emperò que a Montuïri tenim la sort de comptar amb una agrupació de voluntaris i voluntàries de Protecció civil que és l’enveja de moltes. Des del març i encara ara ha estat activada i com mínim sempre hem tengut 4 persones per cobrir el servei. Que consisteix en: Ajudar a la policia local, ajudes a persones dependents per anar a comprar queviures o medicaments.

Han realitzat tasques de desinfecció, les primeres setmanes sortien el capvespre per animar als nins i nines amb les sirenes dels cotxes. I també hem repartit una mascareta per cada ciutadà i ciutadana. Aquesta iniciativa va partir de l’equip de govern, es varen comprar teles homologades per la confecció de mascaretes, a través d’un voluntariat s’han fet aquestes mascaretes i després s’han repartit arreu del municipi.

La informació que hem anat transmitent a la població a través de les xarxes socials (pàgina web de l’Ajuntament, facebook, grup de WhastsApp d’aquest mateix, etc.) ha estat molt important. Hem pogut donar les directrius que ens arribaven a través de BOE o BOIB i tenir la població informada i al dia.

Parlant de xarxes, va sorgir una iniciativa (Na Marga Pocoví en fou promotora) que titularen “Montuïri actua des de casa”, que per facebook i instagram retransmetia actuacions i activitats que ciutadans i ciutadanes feien des de casa seva; gimnàstica, cuina, conferències, actuacions musicals, etc. La cosa era tenir el personal entretingut i vaja si ho aconseguiren. Va tenir molt èxit.

La banda de música també tots els divendres dels mesos de març i abril a les 21 h també feien els seus assajos des dels balcons de cada casa dels músics, cosa que omplia tot el poble de música.

Des de l’Ajuntament hem estat al costat i hem acompanyat totes aquestes iniciatives així com hem donat cobertura a la part social. Des de la Casa de la vila juntament amb un grup de voluntariat, i els serveis socials també s’ha reorganitzat el Banc d’aliments, i s’ha repartit menjar a les persones i famílies que ho necessitaven.

Per les festes de Pasqua, organitzarem un concurs de la panada i el robiol més original i més lleig. Després també un concurs de cuina per nins i nines.

Hem intentat i seguim intentant tenir els ciutadans i ciutadanes informats, entretinguts i activats. Així com estar al seu costat ajudant-los en moments puntuals o mirant de quina manera podrem compensar a les empreses i autònoms que no han pogut realitzar les seves tasques per culpa de l’estat d’alarma.

Per acabar només un desig, que aquest malson acabi aviat i que les persones ens adonem que hem de canviar el ritme que dúiem, a partir d’ara hem de reflexionar molt quin món volem i a quina velocitat anar. Esper sincerament tots i totes hàgim après la lliçó i que o bé canviam de model o el futur no pinta massa bé.

Coratge, ànim i segur que entre totes i tots ho aconseguirem.