T1 2018 Any de transformació de Palma

6 minuts

·

·

L’any que just començam serà l’any més important de l’actual legislatura i un dels més importants de la història recent de la nostra ciutat. A finals del 2017 el batle de Palma, Antoni Noguera, ja va anunciar algunes inversions rellevants encaminades cap a consolidar el model de ciutat que ara lidera. Així, gràcies en bona part als acords de l’Ajuntament de Palma amb el Consell de Mallorca i el Govern Balear, enguany s’invertiran a la capital del país 33 milions d’euros provinents d’aquestes institucions. A aquesta gran inversió, s’ha de sumar la forta aposta que s’està fent per millorar la ciutat en l’àmbit de la neteja i la qualitat urbana, la cultura i el patrimoni o en l’àmbit social. Per tant, en acabar l’any, podrem fer balanç i afirmar que hem donat una passa més cap a una ciutat més verda, sostenible, justa, moderna i creativa. I és per això que voldria dedicar aquest escrit a fer un breu repàs de les principals actuacions a destacar.

Pel que fa a l’àmbit social, s’invertiran 17 milions d’euros en la construcció d’habitatge social gràcies a la cessió de 5 solars per part de l’Ajuntament a l’IBAVI. Amb això, enguany començaran les obres de 140 habitatges nous destinats al lloguer social a diversos barris de Palma. A més, l’Ajuntament de Palma torna a treure les línies de subvencions per a la reforma d’habitatges en barris vulnerables.

També cal destacar que el consistori recuperarà la gestió directa dels centres de dia (amb un pressupost de més de 900.000 euros, entre els quals en tendrem algun de nou com el de Son Ferriol o l’obertura del primer centre de dia per a joves) i es compraran nous habitatges per ampliar el Servei d’Acollida Municipal per a víctimes de violència de gènere.

Enguany també es farà una forta aposta per la recuperació i valorada del patrimoni de Palma gràcies als 5 milions provinents del Pla Anual d’Impuls del Turisme Sostenible i 5 milions i mig més de la Llei de Capitalitat. Amb aquestes quantitats, es començaran les obres de rehabilitació de les Torres del Temple, amb un projecte redactat pels arquitectes Elías Torres i Martínez Lapeña i valorat en 2,1 milions. Així, després d’anys d’abandonament, aquest edifici emblemàtic passarà a ser part del museu d’història en xarxa de la ciutat.

El mateix podem dir de la fàbrica de Can Ribes (La Soledat) o de les Cases de Son Ametler (Es Vivero), que es convertiran en un nou centre d’arts escèniques i un casal de barri respectivament, i que enguany també viuran les seves primeres fases de rehabilitació. A més, també s’iniciarà un projecte per acabar amb la degradació d’un dels punts negres de la ciutat, l’antiga presó de Palma, que es convertirà en el futur Centre d’Art i Creació Palma (CAC Palma).

Per part d’EMAYA s’invertirà un total de 76 milions d’euros al llarg de tota la legislatura, parts dels quals ja s’ha fet efectiva com la renovació total dels contenidors de la ciutat, la implantació del sistema de recollida selectiva mòbil al Centre Històric o la introducció de nous camions i maquinària per a fer la recollida, neteja i una gestió més sostenible dels residus (20 milions d’euros del total). És un canvi radical de transformació urbana per augmentar el reciclatge, la neteja dels barris i la conscienciació de la ciutadania amb més educació ambiental. De moment les dades d’augment de reciclatge i de col·laboració de la ciutadania ens donen molt bons resultats de la feina feta fins ara.

A més, s’invertiran 32 milions d’euros del cànon de sanejament (provinents de la CAIB) en infraestructures per evitar l’abocament d’aigües brutes a la mar, millorar les canalitzacions i el bombeig del sanejament. Finalment, cal tenir en compte que 23 milions d’euros del pressupost propi d’EMAYA s’invertiran en la renovació de les xarxes d’aigua als barris, en el millor aprofitament d’aigua de les fonts, en l’adquisició de terrenys per a la nova depuradora (per la qual hi ha compromesos entre 60 i 80 milions d’euros més de l’Estat), entre d’altres.

Com bé sabem, però, una de les propostes estrella d’aquesta legislatura i que veurà la llum al llarg del present any és el primer bosc urbà situat a l’antic canòdrom de Palma. El mateix ocorrerà amb el projecte previst per a completar el denominat camí perimetral del bosc de Bellver, valorat en 904.133,78 euros. També es recuperarà un nou espai destinat a zona verda gràcies al projecte presentat per l’Ajuntament de Llucmajor i avalat pel de Palma per a millorar el tram final del llit del torrent dels Jueus, límit dels termes municipals de tots dos municipis, valorat en dos milions, i que serà finançat íntegrament en el 2018. I enguany se seguirà amb la recuperació del Carnatge, projecte ja començat el 2017 i que acabarà de realçar l’únic espai no urbanitzat del litoral del municipi. Cal dir també que, en paral·lel, s’està treballant amb l´Autoritat Portuària Balear perquè l’any que ve s’intervingui el Passeig Marítim. El vianant guanyarà un carril bici per cada sentit i es convertirà en un eix cívic lineal, en un gran bulevard verd, recuperant la connexió de la ciutat amb la mar i fent-lo més amable.

Pel que fa a la mobilitat sostenible, es començarà amb la renovació de la flota de busos de l’EMT i s’incrementarà la xarxa de carrils bici per establir una millor connectivitat entre els diferents barris i pobles de la ciutat i el centre. En aquest sentit, totes aquestes propostes ajudaran a fer de Palma una ciutat més verda i sostenible.

Per acabar, hem de remarcar que aquestes inversions també arribaran als barris i pobles del municipi: es reformaran les places de Sant Jordi i Son Sardina i també el passeig d’aquest, es millorarà la xarxa de casals de barri, s’invertirà en la rehabilitació de Son Hugo, en la construcció d’un camp municipal a Verge de Lluc i en l’enderrocament del Bloc VIII del Camp Redó.

En definitiva, segons les paraules d’Antoni Noguera en un dels seus recents articles:

“L’any 2018 Palma viurà una gran transformació urbana i social. Volem millorar la qualitat de vida de la ciutadania i que la gent sigui més feliç. El 2018, després de dur a terme la normalització dels serveis municipals, ens donam l´oportunitat de fer un salt en aquest sentit: el nou model de ciutat de Palma. El que abans eren punts negres ara són oportunitats per a la ciutadania. I tot d’acord amb un mateix objectiu: aconseguir una Palma estimada. Valorem el patrimoni i el paisatge urbà que guarda Palma. Visquem el període de transformació de la ciutat. Visquem Palma”.

Comparteix l’article

L’any que just començam serà l’any més important de l’actual legislatura i un dels més importants de la història recent de la nostra ciutat. A finals del 2017 el batle de Palma, Antoni Noguera, ja va anunciar algunes inversions rellevants encaminades cap a consolidar el model de ciutat que ara lidera. Així, gràcies en bona…

Issue is a magazine-style theme design that displays blog posts, reviews, artwork and news.

⏬

It comes with different styles to spark your creativity in making it just as you'd like to.

Designed with WordPress

MagBlog is a magazine theme focused on sizable type and imagery to expand your content. Make it yours ⏬