Ara fa unes setmanes l’Ajuntament de Palma va presentar públicament davant els mitjans, acompanyats dels representants de la Patronal de Restauració i de la Federació d’Associacions de Veïns de Palma, l’esborrany definitiu de la nova Ordenança Municipal d’Ocupació de la Via Pública.
Tothom és conscient de la necessitat i la importància de posar ordre en l’ocupació de l’espai públic per part de bars i restaurants. Qualsevol habitant de Palma sap la quantitat de terrasses que ocupen places com la de’n Coll o carrers com Blanquerna i Fàbrica. No en parlem de la zona litoral. També als barris aquesta és una problemàtica de gran afectació veïnal.
Vivim a una ciutat mediterrània i és normal que una part de l’espai públic es destini a què la gent pugui prendre alguna consumició a l’aire lliure gaudint del sol de la primavera. Però Palma no és –ni pot arribar a ser- un gran aparador. La ciutat ha de ser sobretot un espai de convivència. També un lloc amable i atractiu per a qui la visita. És lògic i positiu que bars i restaurants puguin disposar d’una part raonable de l’espai públic per oferir un servei de terrassa a residents i turistes. Però mai hem de perdre de vista que Palma ha de ser una ciutat feta i pensada per a qui l’habita.
Des de fa anys la privatització de l’espai públic és, massa vegades, abusiva. Circular lliurement per determinats carrers es fa difícil per la presència de cadires i taules obstaculitzant el pas, generant problemes especialment a persones grans, en cadira de rodes o infants petits en cotxet. El renou derivat de la concentració de terrasses de vegades impedeix el dret dels veïns al descans i a la tranquil·litat a les seves llars. Era imprescindible, en definitiva, posar ordre i racionalitat a situacions desequilibrades que dificulten la convivència.
Partint d’aquesta premissa l’Ajuntament s’ha esforçat en tot moment en trobar el consens entre veïnats i restauradors. Pel que he llegit la nova regulació és fruit de més d’un any de negociació entre totes les parts implicades i conté aspectes molt interessants i que suposen un avanç en la bona direcció. Un 11% d’espai tornarà al públic a les principals places de la ciutat (un 33% a la plaça de’n Coll!), garantint així l’accessibilitat i la mobilitat per als vianants. Així mateix, l’espai lliure entre la façana dels edificis i les terrasses serà de 2,5 metres en el Centre Històric i a Santa Catalina.
A la resta de la ciutat, les terrasses fins ara autoritzades mantendran els 2 metres de distància actual, que passarà a 2,5 metres en el cas de noves autoritzacions o traspassos. La nova normativa també prohibeix tendals amb acoraments o fixaments al paviment, donant un termini de 18 mesos en els negocis per a la seva adaptació. Aquesta nova normativa, a més, no és una iniciativa aïllada. Se suma al pla d’usos dels eixos cívics per Blanquerna i Fàbrica, que volen racionalitzar i trobar un equilibri en l’ús d’aquests espais.
L’Ajuntament ha tengut clar des del minut zero que aquesta legislatura era necessari donar una solució a la problemàtica de les terrasses, millorant determinats punts conflictius de la ciutat. Això representa un gran avanç i un exemple de bon govern, en una qüestió enquistada i problemàtica durant la passada legislatura de govern municipal del PP. Encara queda molta feina per fer, és cert. Potser per alguns la normativa no es suficient, potser. Així ho han deixat clar alguns restauradors del barri de Santa Catalina i el president de la Federació d’Associació de Veïns de Palma. Però pareix evident que l’Ajuntament ha fet una passa endavant decidida per millorar l’ús de l’espai públic i la convivència a la ciutat.