Davant la impossibilitat pel mal temps de realitzar la bicifestació, i anar com a grup en el trajecte de la bicicletada del dia de Sant Sebastià de Palma, la plataforma convocà als mitjans de comunicació en els arcs de la Plaça Major, per fer entrega del comunicat que seguidament reproduïm amb un resum prou ampli. Igualment es va suspendre la manifestació convocada a Maó.
Comunicat contra el CETA en la crida europea del 21 de gener
El Tractat Econòmic i Comercial entre la Unió Europea i Canadà, (CETA per les seves sigles en anglès), i també conegut com el ”TTIP canadenc” per les seves similituds amb aquest acord, es troba en la fase final del seu procés de ratificació.
El 24 de gener el CETA serà votat en la Comissió de Comerç Internacional (INTA) del Parlament Europeu; la Campanya NO al TTIP, CETA, TISA (així com moltes altres campanyes europees), convocà mobilitzacions en tot el territori el dia 21 de gener per incidir sobre la votació del Tractat al febrer.
En la següent fase del procés, l’última abans de la seva aplicació provisional, l’acord íntegrament (sense possibilitat d’afegir esmenes) serà votat en el ple del Parlament Europeu, en els primers dies de febrer. En cas de ser ratificat, àmplies seccions del tractat començarien a aplicar-se provisionalment, de forma prèvia a la ratificació final per part dels diferents parlaments nacionals.
El CETA ha estat qüestionat per amplis sectors de la societat civil, tant en la Unió Europea com a Canadà, per no oferir garanties respecte a la protecció del medi ambient i els drets fonamentals de les persones. En la Unió Europea, més de 3,5 milions de persones han signat una petició en contra del CETA i el seu tractat bessó, el TTIP, que negocien Estats Units i la Unió Europea.
Baldament diversos annexos i “declaracions interpretatives” han estat afegides al CETA a posteriori per tractar de sumar suports, aquests textos no modifiquen substancialment l’acord, que continua presentant nombrosos problemes:
-
El CETA autoritzaria a milers de corporacions a demandar als governs per adoptar mesures legítimes i no discriminatòries per a la protecció de la població i del planeta a través d’un sistema de resolució de conflictes inversor-estat (ICS) d’accés exclusiu als inversors estrangers.
-
En un clar contrast amb els drets de les corporacions, les provisions del CETA quant a drets laborals es queden en declaracions buides
-
El CETA limita seriosament la capacitat dels governs per crear, expandir i regular els serveis públics i per revertir liberalitzacions i privatitzacions fracassades.
-
El CETA podria augmentar el cost de les prescripcions de medicaments i impactaria negativament en drets fonamentals com el dret a la privadesa, a la protecció de dades i la capacitat d’actuar contra patents excessives.
-
Les normes del CETA reforçaran el paper dels lobbistes corporatius.
-
El CETA exposaria als agricultors a unes pressions competitives que minarien la seva manera de vida, obstruiria les polítiques de compra pública d’aliments locals i amenaçaria els estàndards de producció i processament d’aliments, fent impossible el desenvolupament d’una agricultura sostenible.
-
Les mesures de precaució per protegir als consumidors, a la salut pública i al medi ambient poden ser posades en qüestió pel CETA.
Per aquests motius, les organitzacions que formem part de la campanya NO al TTIP, CETA, TiSA hem convocat un dia de mobilitzacions en tot el territori espanyol aquest 21 de gener; hem mostrat el nostre rotund rebuig a aquest acord comercial i comminem al Parlament Europeu, al Parlament canadenc i als parlaments nacionals, provincials i regionals, que tenen veu i vot en el procés de ratificació, a defensar els drets i els interessos de les poblacions que representen contra les amenaces que implica el CETA, votant en contra de la ratificació del tractat.
Des de la Plataforma NoalTTIP Mallorca ens sumam a aquesta crida i per això avui dia 20 havíem convocat a una “Bicifestació” a Palma en el marc de la Bicicletada cívica del dia de Sant Sebastià – que s’ha hagut de suspendre pel mal temps- per informar a la ciutadania i reclamar al Parlament europeu i al Congrés del Diputats de l’estat espanyol que votin en contra del CETA.
Els interessos comercials no poden estar per sobre de la democràcia,
els drets de les persones i del planeta
NO AL CETA! NO AL TTIP!
Entitats que formen part de la Plataforma (32 entitats): AMICS DE LA TERRA, AMS (Assemblea de Moviments Socials de Mallorca), Assemblea Sobiranista de Mallorca, Associació LA DEFENSA de Consumidors i Usuaris de Balears, Assemblea Republicana, ATENEU PERE MASCARÓ, ATTAC-Mallorca, CCOO Illes Balears, CGT Balears, CRIDA, Dignitat i Solidaritat-ADIS, Ecoxarxa Mallorca, ENDAVANT, ENTREPOBLES-Mallorca, ESQUERRA SOCIALISTA DE LES ILLES BALEARS (PSIB-PSOE), ESQUERRA UNIDA Illes Balears, FEMINISTES EN ACCIÓ, FÒRUM CIUTADÀ, GOB, Grupo de Educadores de Calle y Trabajo con Menores (GREC), GREENPEACE, JUBILATS PER MALLORCA, Lobby Dones per Mallorca, MÉS per Mallorca, PADRINES I PADRINS FLAUTES, PAH Mallorca, Partido X. Mallorca, PODEMOS, S’ALTRA SENALLA, STEI Intersindical, UcxR, UGT.