Fa uns mesos es va constituir una plataforma per la reforma del sistema de finançament que aglutina a unes setanta entitats socials de Mallorca i que va aprovar un Manifest en el qual reivindica un nou model de finançament, ja que no considera just que Comunitats amb una capacitat de recaptació inferior a la nostra acabin rebent recursos en algun cas fins a un 30% per sobre de la mitjana. Mai els majors aportants al sistema, haurien de rebre menys recursos que els beneficiaris d’aquest. En definitiva el manifest creu que la distribució de recursos del sistema actual resulta arbitrària.
Així mateix i en allò que fa referència a les nostres Illes cal tenir present que la totalitat dels recursos financers disponibles per les Illes Balears està condicionada per les inversions de l’Estat, el fins ara inexistent Règim Especial i el deute de la Comunitat.
Si ens referim a les inversions estatals en la darrera dècada, en la recepció d’inversions per càpita, hem estat els últims. S’entén que alguns anys es doni prioritat a altres comunitats, però no s’entén que sempre estiguem a la cua i sovint per sota del 50% de la inversió mitjana per càpita, quan les Illes són una de les comunitats que disposa de menys capital públic per habitant a causa del dèficit històric d’inversions públiques.
¿I què dir de la inexplicable absència encara d’un Règim Especial per pal·liar els costos de la insularitat i la pluri-insularitat, que està reconeguda a la mateixa Constitució i el REB recollit a l’estatut d’autonomia?, cal recordar que és una llei orgànica estatal. Com és possible que des del Govern Central, un darrer l’altre incompleixin l’Estatut d’Autonomia i la Constitució?
Per acabar de donar un panorama desolador hem de tenir present que el deute de la nostra Comunitat ascendeix a uns nou milions d’euros, com diu l’esmentat manifest: “l’infrafinançament crònic de les competències transferides (especialment educació i sanitat), la falta d’equitat vertical del sistema i la falta de finançament d’inversions per l’estat ha obligat a les Balears a endeutar-se”.
Doncs bé, la plataforma es donava a conèixer el 24 d’octubre, quan entregà a la mesa del Parlament el Manifest. Des d’aleshores s’ha organitzat, elegint una Comissió Executiva que s’ha entrevistat amb la Consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Sra. Cladera, que s’ha compromès en informar puntualment a la plataforma dels debats de la Comissió d’experts per estudiar la reforma del sistema de finançament.
També s’ha reunit amb el President del Consell de Mallorca que es va comprometre a celebrar un Ple Extraordinari del Consell el pròxim 8 de maig per donar suport al Manifest. Així com amb la Presidenta del Consell de Menorca i amb l’executiva de la Federació d’entitats locals de les Illes Balears (FELIB) que es va comprometre a enviar una proposta de moció als Ajuntaments de suport al manifest. Des d’aleshores són un bon grapat d’Ajuntaments que ja han aprovat l’esmentada moció.
Per últim s’ha sol·licitat al Conseller de Desenvolupament Local del Consell de Mallorca l’assistència d’una delegació de la Plataforma a la reunió següent de l’Assemblea de Batlles i Batllesses de Mallorca per presentar el manifest i demanar suport als distints batlles i batllesses per organitzar actes públics als distints pobles per donar a conèixer a la ciutadania la gravetat del problema del finançament a la nostra comunitat i com afecta negativament a les condicions de vida dels mallorquins i mallorquines.
També s’ha demanat al President del Parlament la convocatòria d’una reunió de tots els diputats i senadors de les Illes per parlar d’estratègies conjuntes a l’hora de defensar un nou i millor finançament.
Està prevista a principis de maig una reunió plenària de la Plataforma per analitzar les passes donades fins ara i aprovar noves fites pel futur.