T1           MÉS per Mallorca als governs municipals:

                          Quatre anys de canvis

Els resultats de les eleccions municipals del mes de maig del 2015 varen atorgar a MÉS per Mallorca els millors resultats històrics de l’època democràtica. Les candidatures eco-sobiranistes o les coalicions de les quals formaven part varen obtenir més de 150 regidors, i es convertiren en la primera força municipalista de l’esquerra.

Aquests magnífics resultats han permès a la gent de MÉS per Mallorca governar a molts de municipis, ostentant la batlia en la major part dels casos. Palma, Manacor, Sóller, Marratxí, Esporles, Montuïri, Campanet, Santa Maria, Llubí, Mancor de la Vall, Puigpunyent, Bunyola, Pollença, Llucmajor, Alaró, Búger, Maria de la Salut, Lloret, Felanitx, Selva, Sineu, Ses Salines, Inca, sa Pobla, Lloseta, Sant Llorenç, Valldemossa o Alcúdia són els municipis on s’han executat les polítiques de canvi que proposava MÉS.

Aquesta onada de canvi que varen reflectir les urnes, ara farà quatre anys, va despertar una gran il·lusió entre els ciutadans que reclamaven una altra forma de governar, més transparent i participativa. I podem dir, sense por d’equivocar-nos, que aquestes expectatives s’han complert allà on els homes i dones de MÉS han tengut responsabilitats de govern. Si hi ha un denominador comú, aquest ha estat el de saber escoltar i acostar l’administració a les persones. S’han implantat els pressuposts participatius a molts de llocs, s’han dut a terme assemblees ciutadanes, s’ha possibilitat la intervenció de les entitats en els plenaris i s’ha fet de la transparència un principi irrenunciable. En resum, la gent ha estat la protagonista de les decisions importants. S’ha governat per a la gent, però també amb la gent.

Han estat també quatre anys de revitalitzar i recuperar festes i tradicions populars i sobretot de fer-les més participatives. Hi ha coses que es pressuposen quan governa MÉS, i aquesta n’és una. Però el gaudi de les celebracions s’ha de fer amb responsabilitat i per aquest motiu els consistoris dirigits per MÉS per Mallorca han liderat campanyes contra les agressions sexistes a les festes populars, així com per prevenir l’abús de l’alcohol.

Segurament, aquests quatre anys han servit per a desmuntar diversos mites. Un dels que ja no tendrà base real mai més és aquell que atorga a la dreta una major capacitat de gestió. Els consistoris on ha governat MÉS per Mallorca han dut a terme una immensa reducció del deute públic, heretat en molts de casos de governs de la dreta.

Una gestió que cal dir que ha estat molt condicionada pels efectes injusts i perniciosos de les lleis estatals que

limiten la incorporació de personal per a cobrir places o que prohibeixen dedicar a inversions bona part del superàvit.

De fet, els regidors i regidores eco-sobiranistes preparen mobilitzacions contra la coneguda Llei Montoro, que tants de perjudicis està causant als nostres ajuntaments i que bàsicament ha servit per a compensar l’enorme deute públic del govern central.

Aquestes limitacions, això no obstant, no han impedit que els nostres consistoris hagin dut a terme un gran nombre d’inversions per a millorar les infraestructures, recuperar patrimoni o fer avenços significatius en reciclatge, recollida selectiva o eficiència energètica. Perquè és en la cura del medi ambient, en la recuperació d’espais per a les persones o en possibilitar una mobilitat més sostenible on els governs de MÉS per Mallorca marquen altre cop les diferències. Palma, sa Pobla, Bunyola, Valldemossa o Pollença són exemples de municipis que han fet un gran esforç per a millorar la recollida selectiva, en alguns casos implantant el porta a porta. La construcció de carrils bici o l’adequació d’espais i passejos per als ciutadans també han estat una constant, com per exemple a Felanitx i Marratxí.

Incidint en la qüestió de la bona gestió, s’ha de valorar la gran quantitat d’inversions realitzades: millorant carrers, voreres i places, executant infraestructures de sanejament, recuperant edificis emblemàtics i patrimoni o ampliant l’oferta de serveis socials. I quan els recursos propis dels ajuntaments no han estat suficients, han comptat amb l’ajuda del Consell de Mallorca i del Govern de les Illes Balears a través de les Conselleries de Turisme, de Medi Ambient i de Serveis Socials. Només el Departament de Desenvolupament Local del Consell haurà invertit 80 M € al llarg d’aquesta legislatura en ajudes als municipis: per a la despesa corrent, per a la millora dels espais públics mitjançant el Pla d’Obres i Serveis, per a l’eliminació de barreres arquitectòniques i instal·lació d’hidrants, per a l’adquisició de vehicles elèctrics, etc.

És complicat enumerar totes les inversions i accions dutes a terme a cada un dels municipis, atesa la gran quantitat de projectes endegats pels regidors i regidores de MÉS per Mallorca, però a manera de resum podem destacar l’obertura de l’hospici i el passeig de la carretera del Far a Felanitx, la reconversió en zona per a vianants de la primera línia del port o la revitalització de cala Sant Vicenç a Pollença, la recuperació de camins públics a Valldemossa, una nova depuradora a Alcúdia, la dotació d’aigua potable a algunes urbanitzacions a Llucmajor, un nou centre de dia a Pòrtol, la recuperació de Sa Pobla Ràdio, la reconversió de l’edifici de sa Farinera a Llubí, l’ampliació de la residència amb nou centre de dia a Santa Maria, un nou parc verd a Mancor de la Vall, l’aprovació del nou catàleg de patrimoni a Alaró, la millora de l’eficiència energètica dels equipaments municipals d’Esporles, la inversió en el Centre d’Interpretació de Son Fornés a Montuïri, la pavimentació del camí de na Pontons a Campanet, un pla de xoc per al manteniment dels col·legis públics a Inca o una nova biblioteca municipal a Maria de la Salut.

Però no voldríem acabar aquest resum de legislatura sense fer menció a dos aspectes de gran rellevància: el compliment de la legalitat urbanística en sòl rústic gràcies a la cessió en molts de casos de les competències a l’Agència de Defensa del Territori, i la recuperació de la Memòria Històrica mitjançant l’obertura de fosses a molts de cementeris mallorquins, essent els representants municipals de MÉS per Mallorca, protagonistes d’aquesta iniciativa de justícia. En altres casos, com ara Sóller, s’han eliminat monuments franquistes que encara presidien carres i places.

En resum, ha estat una legislatura de governs de la gent i per a la gent, que han permès avançar en polítiques de sostenibilitat mediambiental i de recuperació de patrimoni i espais públics. Unes polítiques que de ben segur mereixeran novament la confiança dels ciutadans.Aquesta web utilitza galetes. Aquí pots veure la política de galetes. Si continues navegant vol dir que l’acceptes.    Veure
Privacidad