2.1 Eleccions al País Basc

S’apropen les eleccions al Parlament Basc i segons passen els dies, reforço la idea que en totes les eleccions sol haver-hi una gran pregunta que tots els partits, cadascun a la seva manera, intenten respondre. El 12 juliol, la ciutadania d’Araba, Guipúscoa i Bizkaia haurà de donar resposta a com volem sortir de la triple crisi (sanitària, econòmica i psicosocial) en la qual estem immersos.


29-02-2020, Sant Sebastià. Presentació de les candidatures EH Bildu a eleccions i acte polític.

En aquest sentit, si l’ensenyament que alguns treuen d’aquestes crisis és que cal continuar empitjorant les condicions de les treballadores i els treballadors, que cal exhaurir encara més el servei públic i seguir amb l’externalització de l’economia… en les següents crisis estarem sense xarxa i encara més nus del que hem estat aquests últims mesos. Des d’ EHBildu creiem que no podem continuar actuant per inèrcia, a rebuf dels esdeveniments i capejant el temporal amb més propaganda que recursos.

Han canviat les preguntes i les urgències, i per tant és necessari donar altres respostes i tenir una altra actitud política. A EHBildu som conscients d’això, i per això, de manera constructiva, hem actuat amb iniciativa i de manera propositiva, amb l’objectiu de trobar solucions per a la majoria. Des del nostre punt de vista, aquestes solucions impliquen revisar la noció de salut pública i el servei que disposem en Araba, Guipúscoa i Bizkaia, analitzar i reorganitzar el model econòmic, revalorar la cultura de la cura, repensar el model educatiu per a emmotllar-se a les noves necessitats, escoltar i respondre a les peticions del sector cultural i, amb especial gravetat, donar una solució als problemes de les residències.

La percepció de la salut, els costums, l’economia, la política i la psicologia social han canviat. Encara no hem acceptat del tot el xoc violent que suposarà tot això per a les nostres vides. En conseqüència, estem preocupades pel que està passant i el que pot venir. Mirem al present amb angoixa i al futur amb por. Actuant des de l’empatia, creiem que a fi d’encertar una solució integral i sostenible, seran necessaris acords amplis perquè aquesta fase de reconstrucció sigui justa i equilibrada, tenint en compte a totes i tots.

Crec que s’obre un nou temps postcovid. Repeteixo: amb nous problemes, però també noves maneres d’entendre la vida, el treball, la societat i per tant, també la política.

No podem seguir apegats a caducs estils de governança, ni a inèrcies del passat. Aquest nou temps necessitarà nous lideratges, nous consensos, construïts entre tots i per a totes. Nous lideratges i consensos per a escoltar, conversar, cuidar-nos, impulsar i transformar.

Jo i nosaltres en EHBildu estem preparades per a això.

En temps d’incertesa, el 12 de juliol oferirem solucions.

En temps de por i preocupació, actuarem amb empatia i proximitat.

Des de l’afecte i cordialitat mútua que ens professem, espero que continuem alimentant la nostra aliança perquè tant a Menorca com a Euskal Herria, el nostre treball doni els seus fruits.

Estic desitjant tornar a la vostra terra, en la qual tan bé em vau rebre.

Besarkada bat Euskal Herritik eta eskerrik asko zuen babesagatik *

Una abraçada del País Basc i gràcies pel vostre suport