La Xarxa per a la inclusi贸 social

S贸n moltes les vegades que entre tert煤lies d鈥檃migues i amics, llocs de feina i reunions amb diferents professionals, s鈥檋a sigut una casualitat que ens han demanat explicaci贸 sobre la Xarxa EAPN. Aquesta vegada ens ho han demanat des de la revista L鈥橝ltra mirada i aqu铆 teniu alguns trets i explicacions perqu猫 ens conegueu un poc m茅s:

L鈥橢APN – European Anti Poverty Network (Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l鈥橢xclusi贸 Social) 茅s una coalici贸 independent constitu茂da per m茅s 29 xarxes nacionals i 18 organitzacions d鈥櫭爉bit europeu involucrades en la lluita contra la pobresa i l鈥檈xclusi贸 social. Aquesta coalici贸 fou creada en el desembre de 1990 per organitzacions que treballaven dins la Uni贸 Europea amb persones que viuen en situaci贸 de pobresa i exclusi贸, convertint-se en un 貌rgan de consulta per part del Consell d鈥橢uropa. EAPN 茅s, tamb茅, soci fundador de la Plataforma Europea d鈥橝cci贸 Social. T茅 la seva seu a Brussel路les (www.eapn.eu)

EAPN est脿 compromesa en l鈥檈radicaci贸 de la pobresa i l鈥檈xclusi贸 social, defensant que aquelles persones que sofreixen aquestes caracter铆stiques puguin exercir els seus drets i deures, aix铆 com rompre amb el seu a茂llament i la seva situaci贸. T茅 com a objectiu principal situar ambdues q眉estions en el centre dels debats pol铆tics de la Uni贸 Europea.

EAPN dintre d鈥檃quest marc europeu queda situada, tamb茅, en l鈥橢STRAT脠GIA 2020 per la qual EUROPA marc脿 5 objectius concrets per aconseguir el seu objectiu de creixement intel路ligent, sostenible i integrador. Entre aquests hi trobem un objectiu expl铆cit de reducci贸 de la pobresa aix铆 com d鈥檃ltres objectius socials claus (augment de l鈥檕cupaci贸 i reducci贸 de l鈥檃bandonament escolar) i 7 iniciatives emblem脿tiques, com la plataforma Europea contra la Pobresa (EPAP).

A l鈥橢stat espanyol, la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l鈥橢xclusi贸 Social EAPN-es neix el 1990 i es refunda en el 2004. T茅 la seva seu a Madrid. Actualment hi prenen part 19 Xarxes auton貌miques en el si de les quals hi poden trobar-se tot tipus d鈥檕rganitzacions tan diverses com fundacions, federacions, associacions locals, sindicats, auton貌miques i locals i 16 entitats d鈥櫭爉bit estatal, totes elles de car脿cter no lucratiu i amb un component com煤: la lluita contra la pobresa i l鈥檈xclusi贸 social.

Entre els seus objectius es troba el d鈥檌mplantar un m猫tode de treball en xarxa per tal d鈥檜nir esfor莽os conjuntament per la consecuci贸 de majors i millors resultats en l鈥檈smentada lluita per l鈥檈radicaci贸 de la pobresa i exclusi贸 social a Espanya.

En el nostre entorn local, EAPN-ILLES BALEARS, nascuda l鈥檃ny 2005, 茅s una coalici贸 aut貌noma, democr脿tica i participativa d鈥橭NGs de la nostra comunitat aut貌noma que treballa de forma conjunta i coordinada amb EAPN.es i EAPN.eu en la mateixa l铆nia de combatre la pobresa i l鈥檈xclusi贸 social en el nostre entorn i amb el mateix objectiu de situar aquestes dues q眉estions en el centre dels debats pol铆tics en l鈥櫭爉bit local, auton貌mic, estatal i europeu.

Actualment agrupa a 27 Entitats sense afany de lucre que atenem, en el nostre territori, a 80.000 persones. Comptem amb 1.500 treballadors/es i 6.000 voluntaris/es i amb un moviment econ貌mic de 50 milions d鈥檈uros.

Els nostres 貌rgans de govern s贸n l鈥橝ssemblea General encarregada de fer el Pla general de treball, la Junta directiva que desenvolupa aquest pla i els 5 grups de feina o comissions que realitzen les accions concretes.

Treballem amb la visi贸 d鈥檃rribar a ser la Xarxa referent en l鈥櫭爉bit pol铆tic i social, sensibilitzadora dels drets de les persones m茅s vulnerables i intentem establir mecanismes de relaci贸 i coordinaci贸 entre diferents Entitats i Xarxes perqu猫 promoguin i facilitin la inclusi贸 dels col路lectius m茅s vulnerables dins la nostra societat.

Tot aix貌 referendat amb uns valors que volem que ens defineixin:

 • Respecte cap a les persones que atenem com a sers 煤nics i irrepetibles.
 • Innovaci贸 dinamisme i voluntat de millora cont铆nua… cercant de manera permanent solucions de futur possibles i sostenibles.
 • Promoci贸 de la participaci贸 de les persones vulnerables amb la finalitat de promoure pol铆tiques i activitats a partir dels seus interessos.
 • Cooperaci贸 i corresponsabilitat com a ajuda m煤tua entre les Entitats per tal d鈥檃ssolir el nostre objectiu com煤.
 • A partidisme, la Xarxa ha de ser independent de qualsevol opci贸 pol铆tica.
 • TRANSPAR脠NCIA entesa com a manera de fer les coses de forma clara, sense dobles intencions, amb harmonia amb la resta de principis.

Des d鈥檃questa visi贸 i valors tenim marcats cinc objectius prioritaris que s贸n:

 • Con猫ixer el context social de les Illes Balears i les prioritats per promoure el canvi.
 • Desenvolupar accions de lluita contra l鈥檈xclusi贸 social a les Illes Balears.
 • Establir mecanismes de relaci贸 i coordinaci贸 entre les diferents entitats que treballen amb persones en risc d鈥檈xclusi贸 social.
 • Articular unit脿riament la representaci贸 i interlocuci贸 enfront de les distintes administracions, de tal manera que es puguin defensar els interessos generals dels col路lectius desfavorits de forma coordinada.
  Per altra part, un altre punt fort de treball que, tamb茅 ens ve marcat des dels objectius de l鈥橢APN-es, 茅s el de contribuir en l鈥檈structuraci贸 del Tercer Sector Social i a la millora del seu enfortiment. La nostra Xarxa hi forma part des de l鈥檃ny que es constitu铆, el 2010 i hi ha estat, fortament lligada i participant en diversos f貌rums i 貌rgans relatius al Tercer Sector Social com s贸n la Plataforma del Tercer Sector, el F貌rum d鈥橝gents Socials, la Plataforma d鈥橭NG d鈥橝cci贸 Social, el Consell Estatal d鈥橭NG s d鈥橝cci贸 Social, l鈥橝lian莽a contra la Pobresa, entre d鈥檃ltres… Actualment ostenta la VICEPRESID脠NCIA dins la Plataforma.

Despr茅s 12 anys de feina i proc茅s, les nostres actuacions assolides s贸n les seg眉ents: Pactes de treball i acci贸 amb els distints grups pol铆tics que conformen les diferents Administracions p煤bliques i el Programa Caixa pro inf脿ncia.

Els tres PACTES amb els distints grups pol铆tics, el Pacte amb el Parlament de les Illes Balears, el del Consell de Mallorca i el Pacte Municipal amb l鈥橝juntament de Palma foren signats i rectificats entre l鈥檕ctubre del 2014 i el juliol del 2015. En tots i cada un d鈥檈lls s鈥檋a constitu茂t la Comissi贸 de seguiment del Pacte i s鈥檋a arribat als seg眉ents acords:

El seu Objectiu 茅s assumir com a pol铆tica transversal i com a prioritat:

-聽la reducci贸 de la pobresa, integraci贸 social i laboral dels grups en risc d鈥檈xclusi贸 i assegurar que les pol铆tiques econ貌miques no generin m茅s pobresa i desigualtat.

-聽Garantir a tota la ciutadania, igualtat d鈥檃cc茅s a drets, recursos i prestacions b脿siques als diferents territoris

-聽Consensuar els drets b脿sics de les persones (alimentaci贸, habitatge, acc茅s a la sanitat…) definint les mesures i donant cobertura econ貌mica a les que se鈥檔 deriven.

Aquestes l铆nies d鈥檃cci贸, entre d鈥檃ltres, s鈥檋an tradu茂t, ja, amb accions concretes: la instauraci贸 de la Renda Social Garantida; garantir el dret d鈥檈star empadronat; dret a tenir certificat de vulnerabilitat, disposar de major pressupost per cada municipi per situacions de vulnerabilitat; garantir sostre i habitatge amb lloguers socials; cl脿usules socials amb la Contractaci贸 p煤blica… a la nostra Comunitat aut貌noma amb el Pacte del Parlament, el Pla de xoc contra la Pobresa amb el Consell; Taula de pobresa energ猫tica, s鈥檋a revisat la cartera dels Serveis Socialss de l鈥橝juntament de Palma tenint en compte les aportacions de EAPN…, etc, etc.

Amb els tres Pactes es van donant passes i estam negociant acords per arribar a pol铆tiques de convenis, concerts i contractaci贸 p煤blica.

Finalment el PROGRAMA CAIXA PRO INF脌NCIA, amb 10 anys de vig猫ncia, del qual l鈥橢ntitat Coordinadora a Mallorca 茅s EAPN-IB. Es planteja com un projecte ampli de transformaci贸 i millora en qu猫 hi ha compromesos diferents agents socials, institucions i administracions p煤bliques de cada territori. Compr猫n el treball de 13 Entitats que pertanyen a la Xarxa i diferents Administracions p煤bliques. La funci贸 d鈥檃questes Entitats 茅s la de coordinar tots els agents que hi prenen part i s贸n les prestadores dels serveis en les diferents zones (12 a Palma i 2 pobles: Manacor i Inca).

L鈥檕bjectiu del Programa 茅s garantir la promoci贸 socioeducativa d鈥檌nfants de 0 a 18 anys en risc o situaci贸 d鈥檈xclusi贸, mirant d鈥檃ssegurar que, malgrat les dificultats, tinguin la porta oberta a un futur millor i gaudeixin de les mateixes oportunitats que la resta.

El seu Pressupost per aquest curs 2016/17 arriba a 1.443.893,00 鈧. La despesa total en el per铆ode 2007-2017 茅s de 13.000.000,00 鈧

Quines accions realitzem?

-聽Serveis Pro educaci贸 + Serveis Pro Salut. Entre ells trobem: Refor莽 educatiu i equipament escolar. Centres oberts (activitats l煤diques, Campaments i activitats d鈥檈stiu).

-聽Tallers familiars amb suport a les fam铆lies per garantir als seus fills un nivell de benestar f铆sic i ps铆quic 貌ptim. Alimentaci贸 i higiene infantil. Ulleres i audi貌fons. Suport psicol貌gic.

El que es pret茅n amb el Programa 茅s contribuir a sensibilitzar i mobilitzar a la societat en l鈥檈radicaci贸 de la pobresa infantil donat que el percentatge d鈥檃quest col路lectiu ha augmentat els 煤ltims anys en la majoria dels pa茂sos desenvolupats, Espanya i Mallorca inclosos, convertint-se en la m脿xima prioritat de tot el nostre treball.

Les dades de les persones ateses el 2016 a Mallorca has estat: 1.688 Fam铆lies i 2.583 Nins/es, joves i al路lotes.

Tot i aix貌 ens queda molta feina per fer perqu猫, les darreres dades que ens han donat a con猫ixer a les nostres Illes Balears, territori enriquit per la vaca grassa del turisme, no s贸n gaire encoratjadores sin贸 m茅s aviat vergonyoses: un 26,3% quasi 300.000 persones en situaci贸 de vulnerabilitat i risc de pobresa; 10,49% quasi unes 115.000 persones en pobresa extrema amb menys de 332,00 鈧 al mes. 脡s clar que, despr茅s de la forta crisi soferta entre el 2011-15, la recuperaci贸 茅s molt feble, m茅s b茅, per ser justs hem de parlar de cronificaci贸 de la pobresa i exclusi贸 social a les nostres Illes.

El nostre comprom铆s des d鈥橢APN-IB 茅s una carrera que avan莽a i en la qual no podem defallir. El punt d鈥檃rribada 茅s la igualtat d鈥檕portunitats per a totes les persones. Perqu猫 aquests reptes arribin a fer-se realitat es fa molt necessari el di脿leg, el consens, els PACTES per tal d鈥檃rribar a un nou model pol铆tic i social que vetli per una vida digna de totes les persones per tal d鈥檃conseguir una societat m茅s justa i cohesionada.Aquesta web utilitza galetes. Aqu铆 pots veure la pol铆tica de galetes. Si continues navegant vol dir que l鈥檃cceptes.    Veure
Privacidad