IN MEMORIAM Maena Juan MarquèsCompanya de camíAmiga estimada i admirada

                                         Foto:Diario de Mallorca.Massuti

Paraules expressades al funeral, Ciutat 7 d’agost de 2019

Avui molts dels que t’estimam ens trobam aquí per honorar la teva memòria i per reconèixer que haver-te conegut no ens deixa indiferents.

Has estat una dona incansable, lluitadora, generosa, compromesa i valenta.

Des d’una opció de fe dinàmica i adaptada als nous temps, decidires el teu compromís amb els més necessitats, des d’aquelles plataformes o llocs que consideraves podien millorar la seva situació. Estaves convençuda de què els actes d’injustícia s’havien de combatre des de les estructures de poder en l’àmbit social, polític, sindical…i et llançares amb coratge per respondre.

Deies que el poder i els doblers no eren tan menyspreables si es posaven al servei dels desfavorits. i ho feres tenir ver. No t’has cansat mai de cercar el lloc i l’ocasió per respondre a aquest repte.

Saben de tu els treballadors de l’hotel Bellver, on feres feina.

Saben de tu les al·lotes de la Residència Mar-sis i l’Escola de Formació Social

Saben de tu els beneficiats per la “Fundació Serveis de Cultura per al poble”, els de la Universitat Oberta, les dones de Creients i feministes, la plataforma d’ATTAC i els iaios Flauta, entre altres….                                                                                                                                                                                           

Els teus Familiars i amics també en saben molt i molt de tu.

També fores crítica amb les estructures immobilistes de l’església i, després del Concili Vaticà II, t’integrares en Comunitats de base, Cristians pel Socialisme, Una altra veu d’església…

Són teves aquestes paraules:

A mi m’agraden ara els/les noves teòlogues que et diuen que hauríem de saber agafar lo bo de cada religió, que parlen més d’espiritualitat que de religió. (…) Jo dic: Gràcies a la fe amb Jesucrist he fet tot el que he fet. Sempre he tingut la fe en Jesús però ha anat canviant moltíssim a mesura que passen els anys. Quan vaig fer l’opció pels pobres i la Teologia de l’Alliberació, la meva fe va canviar moltíssim. I quan vaig descobrir la Teologia Feminista també va canviar moltíssim la meva mentalitat. I, pel que fa a la fe, encara la tenc, i estic a la darrera etapa i em dóna una tranquil·litat …»

Saberes aprofitar totes aquelles ocasions que et brindaven els mitjans de comunicació per donar la teva opinió decidida i valenta.

Tampoc podem deixar de dir que eres molt directa, una mica caparruda i no massa diplomàtica. Tu ho reconeixies però deies: “Jo som molt crítica però ho visc com un valor. Ara ja no m’importa el que diguin els altres”.

I noltros, les teves companyes de l’Ims, també sabem molt de tu perquè ens has dedicat molt de temps i estimació. I és així que el teu pas queda gravat a la nostra memòria i a la història d’aquesta terra.

I com diu un amic nostro: El seu testimoni i la feina feta resta amb noltros per sempre.