
Les Fundacions Emili Darder i Ateneu Pere Mascaró fa temps que constituïren un espai de sindicalisme dedicat a l’anàlisi del paper del sindicalisme a la societat actual.
Som conscients de la importància que ha tingut el moviment sindical al llarg de la història, primer jugant un paper determinant a la vida política i social de la II República, després a la lluita antifranquista durant la dictadura o a la transició democràtica, en defensa dels interessos i drets dels treballadors i de les polítiques progressistes contribuint sens dubte a l’avanç democràtic a les nostres Illes. Però alhora constatem que la percepció del conjunt de la societat sobre els sindicats, en l’actualitat, no és bona.
Això té a veure amb la potent lluita ideològica que la dreta econòmica i política ha desenvolupat per desprestigiar-los, però també han influït i no en poca mesura, els canvis profunds produïts a la realitat productiva. La visió fordista ha passat a la història i la composició de la classe treballadora, després de les distintes reformes laborals inspirades en polítiques econòmiques neoliberals, ha canviat radicalment.
La greu crisi econòmica que ens ha colpejat i encara ens afecta ha estat nefasta per la classe treballadora i ha debilitat al sindicalisme. Però si no volem que es perpetuïn la pèrdua dels drets laborals i socials que s’han imposat en l’etapa més dura de la crisi cal que el sindicalisme s’enforteixi, recuperi el seu paper i passi a l’ofensiva.
És per aquest motiu que pretenem situar el debat sobre la necessitat dels sindicats al segle XXI i fer-ho des de l’àmbit de les nostres Illes, per poder influir en la configuració socioeconòmica de la nostra comunitat. És obvi que els sindicats han d’analitzar els reptes que suposen les transformacions accelerades del mercat laboral. Però ha de quedar clar que el futur del sindicalisme i els reptes que ha d’afrontar, no és un problema i un debat tan sols del sindicalisme. Creiem que el sindicalisme té una funció imprescindible dins una societat democràtica. És un debat que interessa a la societat en general i per descomptat, a la gent d’esquerres molt especialment.
La millor forma és aprofundir en el debat del futur del sindicalisme. Com encarar els atacs ideològics de la dreta conservadora i passar a l’ofensiva? Com adequar el sindicalisme a les noves estructures de les quals s’ha dotat el capitalisme avui per ésser un instrument útil als treballadors i a la societat en general? Com recuperar i enfortir el paper dels sindicats, com a representants de la classe treballadora, d’interlocutors indispensables al si de la societat civil i de l’esquerra política?.
Un debat que ja estan fent els sindicalistes i que cal que aprofundeixin, però que en tot cas no ha de ser tan sols dels mateixos sindicalistes, cal que hi participin les forces de l’esquerra política i social.
Des de l’espai de sindicalisme de les Fundacions volem aportar el nostre granet de sorra, per la qual cosa hem elaborat i editat el document “Sobre el sindicalisme a les Illes Balears” que fou presentat a l’arxiu del Regne de Mallorca el passat 16 de febrer i que podeu trobar a http://ateneuperemascaro.org/sites/ateneuperemascaro.org/IMG/pdf/document_definitiu_sobre_el_sindicalisme-2.pdf
Del debat entre els assistents a l’acte sorgí la idea de constituir una comissió plural per consensuar un full de ruta del procés de debat obert entre el sindicalisme i l’esquerra política i social i coordinar l’organització d’aquest.
Aquesta Comissió recentment constituïda un gran repte al davant que no és un altre que aconseguir implicar als sindicats a un debat unitari sobre el seu present i futur però també i sobretot implicant-hi a l’esquerra política i social al mateix. En definitiva contribuir a la lluita contra l’ofensiva neoliberal contra els treballadors i treballadores una condició indispensable per afrontar el futur de la societat amb criteris progressistes i de justícia social.