El GOB Menorca fa enguany 40 anys

El GOB va n茅ixer l’any 1973 a Mallorca, on el van crear un grup d’amants de l’observaci贸 dels ocells. En aquella 猫poca es vivia una explosi贸 urban铆stica. Cont铆nuament es posaven en marxa noves urbanitzacions tur铆stiques que significaven la destrucci贸 d’indrets importants on vivien els ocells, de manera que aviat es va entendre que, si no es feia alguna cosa, arribaria el moment que no hi hauria on anar a gaudir de les aus.

Foto: Cala Trebal煤ger

A Menorca la situaci贸 era semblant. La imminent destrucci贸 de l’Albufera des Grau per a convertir-la en un gran port esportiu amb les seves vores urbanitzades va esperonar un grup de joves ornit貌legs organitzats dins l’Ateneu de Ma贸. Despr茅s d’alguns contactes i converses, l’abril de 1977 es constitu茂en com a la secci贸 insular de Menorca del GOB. L’Albufera des Grau 茅s avui parc natural, nucli de la Reserva de la Biosfera de Menorca, cosa a la que sens dubte s’hi ha arribat, com a m铆nim en part, merc猫 a qu猫 el GOB va saber canalitzar la inquietud de moltes persones de Menorca de voler preservar el seu territori i paisatge. De la mateixa manera es van aconseguir aturar els processos d’urbanitzaci贸 de molts d’altres indrets id铆l路lics de Menorca: Macarella, Cala en Turqueta, Tirant, barranc d’Algendar, Atalis, Llucalari, Trebal煤ger…

El GOB intentava ser una organitzaci贸 propositiva, que no an茅s nom茅s a la contra de la vor脿gine urbanitzadora sense visi贸 de futur, sin贸 que planteg茅s escenaris de sostenibilitat. Aix铆 l’any 1980 ja presentava p煤blicament un document amb una proposta de protecci贸 de Menorca, on s’aplicava una visi贸 global de l’illa. Explicar de manera raonada els posicionaments forma part de l’ess猫ncia de l’associaci贸, aix铆 com tamb茅 intentar establir els vincles emocionals que es creen amb el contacte amb la natura. L’educaci贸 ambiental 茅s present sempre de manera transversal en totes les campanyes i projectes, per貌 tamb茅 de manera expl铆cita a trav茅s d’activitats espec铆fiques, com excursions, xerrades, cursos i altres. L’any 1993 es crea el Servei d’Educaci贸 Ambiental, culminant un proc茅s d’organitzaci贸 d’activitats educatives amb una programaci贸 m茅s acurada, incloent programes amb les escoles i altres grups d’edat.

Durant aquests anys el GOB no nom茅s ha sobreviscut, sin贸 que ha crescut. La secci贸 de Menorca t茅 actualment m茅s de 1300 socis, i la visi贸 de les problem脿tiques ambientals ha madurat considerablement. Dels objectius inicials d’investigar, divulgar i defensar la natura, hem passat a intentar fer compatibles les activitats humanes amb els valors ambientals, a trav茅s d’una economia social, sostenible i solid脿ria. Denota un proc茅s de reflexi贸 i evoluci贸, aconseguit gr脿cies a una voluntat de di脿leg obert amb les diferents visions i interessos de la societat, contrastat amb la informaci贸 cient铆fica rigorosa. L’actualitzaci贸 constant dels objectius, les metodologies per a aconseguir-los i l’avaluaci贸 dels resultats 茅s molt important per a mantenir i millorar una associaci贸 com el GOB. Ho hem aconseguit amb la celebraci贸 de diferents congressos de reflexi贸 interna, a m茅s de donar molta import脿ncia als espais de participaci贸 dins l’associaci贸.

En aquest 40 anys hem aconseguit coses, per貌 茅s evident que la problem脿tica ambiental 茅s molt preocupant, amb situacions poc imaginables llavors: energia, aigua, sobreexplotaci贸 de recursos, contaminaci贸, canvi clim脿tic, paisatge… El GOB intenta donar resposta amb propostes pr脿ctiques, amb projectes imaginatius: cust貌dia agr脿ria, consum responsable, impuls de bones pr脿ctiques, aplicacions de planta aut貌ctona, foment d’energies renovables, recuperaci贸 d’aljubs i altres. Tenim, per tant, molt a proposar encara a la societat per anar transformant aquesta illa en un lloc ben conservat per a les futures generacions.Aquesta web utilitza galetes. Aqu铆 pots veure la pol铆tica de galetes. Si continues navegant vol dir que l鈥檃cceptes.    Veure
Privacidad