Editorial

La recent catàstrofe de Sant Llorenç i el Llevant de Mallorca ha posat en evidència, més enllà de la necessària lectura sobre l’ordenació del territori i l’increment de fenòmens extrems lligats al canvi climàtic, la SOLIDARITAT de tot un poble que s’ha bolcat en acompanyar un municipi durament colpejat per la torrentada. A les pèrdues humanes cal afegir les enormes pèrdues materials a les llars de centenars de persones i a les infraestructures públiques, i des d’aquesta editorial també ens hi volem afegir al clam de solidaritat i al condol a les famílies i amics de les víctimes.

Una nota d’esperança en un món ple d’incerteses per no dir d’amenaces, després de la victòria fa uns dies del feixista Bolsonaro a les eleccions brasileres. Com reflexiona el secretari executiu del Consell Llatinoamericà de Ciències Socials, Pablo Gentili, en un article que reproduïm en aquest núm. de l’Altra Mirada, comença una Dictacràcia, en una deriva que va més enllà de Brasil i des de la qual la democràcia acaba servint per legitimar els autoritarismes més inhumans.

Com ja va passar des de l’arribada al poder de Trump, és obvi que els discursos racistes, xenòfobs, masclistes i negadors fins i tot de la diversitat política es legitimen des de dalt, amb una forta complicitat dels mitjans de comunicació, i d’aquí la importància de fer una lectura crítica i autònoma de la informació que ens arriba -no oblidem que bona part de la campanya del flamant president de Brasil es basava en fake-news, en mentides i difamacions-, però també de què hi hagi mitjans de comunicació lliures i independents, i per això en clau local és una mala notícia el tancament del diari cooperatiu Jornada.

Tampoc no són bones notícies per a la lluita feminista en un mes en què celebram el 25N, el dia contra les violències masclistes, que no sols Bolsonaro sinó els líders de les dretes espanyoles, de Casado a Santiago Abascal, qüestionen quan posen també en qüestió el que anomenen «la ideologia de gènere».

Serà des de la solidaritat, i des de les experiències locals de cooperació, convivència, transformació, economia social, que es podran restablir els vincles socials que el feixisme vol trencar des de dalt, en un intent desesperat de fer sobreviure el capitalisme a costa del que faci falta. Primer va ser a costa dels drets, ara és a costa de la democràcia, a costa de tot. Els hem de barrar el pas.