Teniu a les vostres mans el número 68 de l’altra mirada, 68 números que han sortit sense interrupció cada mes des del naixement d’aquesta revista digital. Permeteu-me que des de Fundacions Darder – Mascaró que és qui ha impulsat i implementat aquest projecte comunicatiu expressi la nostra satisfacció per una feina feta. Alhora que una vegada més donem gràcies infinites a totes i tots els que col·laboreu amb els vostres articles a què L’altra mirada surti cada mes.
Doncs bé, aquest número tanca un any del nostre País que les nostres institucions han seguit caminant amb el compromís que adquiriren a principis de legislatura d’anar introduint canvis en el model de desenvolupament econòmic i social i obri un de nou, carregat de reptes.
Aquest 2017 hem vist com avançaven les polítiques de sostenibilitat amb un fort impuls a les energies renovables, a l’electrificació del tren i la millora del transport públic per carretera, així com en la protecció del medi ambient amb la millora de la gestió dels parcs i la incorporació del Trenc i la protecció de la posidònia o la creixent potenciació de l’Agència de disciplina urbanística.
Així mateix les polítiques cap a les persones amb un creixement important de la renda bàsica, una millora i impuls potent dels serveis socials en tots els terrenys i el naixement de nous projectes de residències i centres de dia, un impuls a les polítiques d’igualtat de gènere amb la signatura del pacte per la igualtat i un millor control efectiu dels drets laborals que, entre altres coses, ha fet possible la signatura d’un conveni d’hostaleria pioner a l’Estat espanyol en millores vers els treballadors, sense oblidar la recuperació del túnel de Sóller i el benefici que això suposa pels veïns de la vall…
Des del punt de vista de les polítiques econòmiques, el trànsit cap a un nou model turístic més sostenible i més just socialment continua amb la consolidació de l’impost turístic, la delimitació d’un sostre de turistes, la regularització de l’habitatge vocacional i l’allargament de la temporada i l’aposta decidida per la innovació.
I per últim l’avanç cap a la consolidació d’un projecte de País que passen per la revalorització del paper polític dels Consells Insulars després d’una legislatura que pretenia liquidar-los. S’està treballant perquè assumeixin totes les competències que l’Estatut d’autonomia els hi dóna i s’estan consolidant com una institució supramunicipal imprescindible en l’entramat institucional del nostre País. Ha estat l’any probablement de major suport dels consells al municipalisme des de la seva existència i els Ajuntaments, a pesar de l’argolla que suposa per ells la llei Montoro, juguen un paper decisiu com a institució més propera a la ciutadania. Les polítiques culturals i de normalització lingüística han viscut aquest any un impuls. I a Mallorca la decisió de declarar la seva Diada el 31 de desembre també és un avenç en la consolidació d’un País que sap d’on ve però que sobretot mira cap a on va.
El 2018 té molts de reptes al davant, però per continuar el camí que s’està fent, el més important és aconseguir una millora substancial pel nostre finançament. Dins aquest any hem vist com les nostres institucions han lluitat per aquest objectiu, fent propostes al govern de Rajoy i cercant la complicitat amb la societat civil, que ha estat capaç de crear una plataforma amb més de 70 entitats cíviques. L’any que comencem ha de ser l’any de la mobilització ciutadana per exigir un finançament millor que ens correspon per justícia i per dignitat.