Editorial
Les darreres setmanes l’anomenat deep-state, l’Estat profund, ha deixat clara la seva petjada. Primer, amb la fugida del rei emèrit als Emirats Ă€rabs, emparada pel govern estatal i justificada per una dreta polĂtica i judicial que no tenen altre argument que la importĂ ncia cabdal de la corona per salvaguardar el règim. Felip VI intenta presentar-se com una altra cosa, i efectivament ho Ă©s: corrupteles a part, ha estat molt mĂ©s intervencionista -en contra d’allò que diu la ConstituciĂł que ha de ser el seu paper- que son pare, ho recordam ara que es compleixen tres anys del referèndum de l’1 d’octubre i del desgraciat paper del rei, i tambĂ© aquests dies amb el tĂ ndem que el BorbĂł ha conformat amb la cĂşpula d’un poder judicial copat per la dreta i l’extrema dreta.
Aquesta degradaciĂł de les institucions es posa de manifest tambĂ© amb les darreres actuacions judicials, que fan coincidir la destituciĂł del president de la Generalitat de Catalunya amb l’absoluciĂł de Rodrigo Rato i altres implicats en l’estafa de Bankia. El poder judicial contra la democrĂ cia i al servei de l’operaciĂł econòmica que dĂłna lloc al sorgiment de la primera entitat bancĂ ria de l’Estat, això sĂ, grĂ cies als diners de tots i totes. Tota una metĂ fora d’un règim desfermat amb seu a Madrid, una comunitat que concentra el cor de l’oligarquia polĂtica, econòmica, judicial i mediĂ tica de l’Estat, amb titelles inĂştils com Isabel Ayuso al capdavant de les institucions pĂşbliques, posant en risc la salut de totes i tots.
Els poders fĂ ctics saben que la pandèmia no sols representa una situaciĂł nova, sinĂł que obri la porta a solucions i propostes polĂtiques impensables fins ara, des de la renda bĂ sica universal incondicional que podria arribar-se a debatre al Parlament europeu grĂ cies a la campanya de recollida de signatures en curs, fins a la intervenciĂł d’empreses en fallida, o, per què no? Al qĂĽestionament de la monarquia com a forma d’Estat.
AixĂ i tot, el context Ă©s ben dur, i l’acabament sobtat de la temporada turĂstica obre encara mĂ©s incògnites per a desenes de milers de famĂlies que per ara veuran pal·liades les seves necessitats amb la pròrroga dels ERTO fins al 31 de gener, que tambĂ© inclou una prestaciĂł de desocupaciĂł per als fixos-discontinus.
La qĂĽestiĂł Ă©s si a Moncloa seran conscients, tambĂ© amb el repartiment dels fons europeus, que les Illes som la comunitat mĂ©s afectada per la pandèmia i que calen importants inversions (i visiĂł de futur) per transformar el model productiu i que no hi quedi ningĂş pel camĂ. I perquè espais com el parc natural de S’Albufera (i una cosa estĂ relacionada amb l’altra) afectat pel greu incendi de fa uns dies puguin ser recuperats.
Equip de redacciĂł
Consell de Redacció: Biel Pérez Alzina, Miquel Rosselló del Rosal, Maria Salleras, Lila Thomás i Andreu, Josep Valero González, David Abril Hervás, Guillem Solivellas i Reynés, Miquel Àngel Contreras
Maquetació i pà gina web: Guillem Solivellas i Reynés