La tensió entre capitalisme i vida ja hi era abans de la pandèmia, però ha agafat força durant la gestió sanitària i política d’aquesta i es fa encara més evident amb la des-escalada. En l’àmbit internacional els Estats Units i Brasil lideren les xifres de morts i contagis de la mà de Trump i Bolsonaro, i la Unió Europea, tot i parlar d’un pla de reconstrucció, no sembla disposada de moment a canviar les regles del joc de la doctrina neoliberal.
A escala local també es percep aquesta tensió, entre aquells que pensen que això només ha estat una pausa en l’activitat econòmica i que tot ha de tornar a ser com era, i els qui consideram que aquesta crisi en tot cas ha fet més evidents les contradiccions d’un sistema a qui no li importen gaire les conseqüències socials ni mediambientals de la crisi. Al mateix pacte, aquesta tensió es percep entre l’aposta des-reguladora del Decret-llei de mesures urgents i per contra, l’afany proteccionista del Decret-llei de protecció del territori.
La urgència i la gravetat de la situació, amb xifres d’atur mai vistes a Balears per aquest estiu, no hauria de significar l’aposta per polítiques curtterministes errònies, ni per una des-escalada més ràpida del que és desitjable des del punt de vista de la salut pública. Aquesta crisi, aquí i a escala mundial, només se saldarà positivament per a les classes treballadores amb un canvi en les regles del joc, que passen per un major protagonisme dels poders públics i del finançament públic, arraconat i gairebé criminalitzat pel fonamentalisme econòmic.
Si això no es fa amb determinació -i amb aliances amples en l’àmbit social, polític i geogràfic-, els carronyaires dels negocis i la política (que solen anar de la mà) estan a l’aguait, esperant que els governs progressistes fallin.
Per això es fan urgents unes polítiques clares que resolguin el drama immediat de milers de famílies i neutralitzin la por i la incertesa de la qual s’alimenten els feixistes de les mascaretes paramilitars i les mobilitzacions motoritzades.
Equip de redacció
Maquetació i pàgina web: Guillem Solivellas i Reynés
Consell de Redacció: Biel Pérez Alzina, Miquel Rosselló del Rosal, Maria Salleras, Lila Thomás i Andreu, Josep Valero González, David Abril Hervás, Guillem Solivellas i Reynés, Miquel Àngel Contreras