Editorial

Ha costat i molt, que hi hagués un govern de coalició a l’Estat espanyol. Massa eleccions en poc temps i amb un alt cost, com ha estat l’increment de la representació institucional de l’extrema dreta i del desencís de bona part de la ciutadania. De moment, això no obstant, mesures com l’increment del salari mínim interprofessional, en poc més d’un any haurà passat dels 735 als 950 euros, apunten en la bona direcció.

Són mesures així que fan falta. No sols perquè serveixen per millorar objectivament les vides de molta gent en un context on el mileurisme ha esdevengut gairebé un privilegi, especialment a una comunitat com la nostra, on la precarietat laboral és un dels elements que expliquen els alts índexs de desigualtats i pobresa. Fan falta també per recuperar la credibilitat de la política, perquè la gent comença a estar cansada que el seu vot no serveixi per canviar les coses: la gent vota perquè les coses canviïn, sobretot quan vota esquerres.

Perquè les coses canviĂŻn en l’Ă mbit social, amb mesures com l’esmentada, però tambĂ© a escala territorial: i aquĂ­ nomĂ©s que hi hagi respecte entre l’AdministraciĂł central i les comunitats, i el diĂ leg esdevengui l’eina de resoluciĂł de discrepĂ ncies, ja haurem guanyat molt, si recordam que fa sols uns mesos la repressiĂł era l’opciĂł polĂ­tica majoritĂ ria per encarar el conflicte catalĂ , socialistes inclosos. A mĂ©s, no sols cal (re)moure el centre. Enguany serĂ  any d’eleccions a Catalunya, Euskadi i GalĂ­cia, sembla que per aquest ordre. I per tant, qualsevol opciĂł d’estabilitat passa per aquest diĂ leg entre territoris.

Per això tambĂ© el deep-state, aquesta conjunciĂł dels poders «profunds» de l’Estat (alts funcionaris i antics beneficiaris del règim) ni ho ha posat fĂ cil ni ho posarĂ , i hi ha jutges que s’atreveixen fins i tot a inhabilitar tot un president de la Generalitat per haver penjat una pancarta (que a mĂ©s es va retirar posteriorment) en solidaritat amb els presos i preses polĂ­tics… Però s’ofenen si el vicepresident diu que alguna cosa no va bĂ© quan a Europa desmunten les sentències de la «justĂ­cia» espanyola. Ni els poders econòmics, que veuen amb pĂ nic una cosa tan constitucional i de sentit comĂş com que els rics paguin mĂ©s imposts, i la gent treballadora manco, o que es regulin qĂĽestions fonamentals com els preus dels habitatges de lloguer.

Si aquest govern, amb totes les seves mancances -perquè és molt enfora de ser un govern revolucionari, ni tan sols mínimament socialdemòcrata!- no sura, els qui duran el «canvi» en forma d’involució social i política seran les dretes, totes elles alineades amb el discurs de la dreta extrema de VOX, com s’ha vist aquests dies amb la polèmica de l’anomenat «pin parental».

Per això, tant els socis de govern com els qui els han donat suport, directe o indirecte a través de l’abstenció, haurien de prendre nota d’aquelles paraules de Rosa Luxemburg, aprofitant que fa poc s’ha complert el centenari de la seva mort, de «socialisme o barbàrie», i adaptar-les al nou context espanyol, on o s’imposa el govern o l’alternativa és la barbàrie neocon. Perquè la cosa funcioni farà falta molt de seny, de diàleg i d’unitat antifeixista. Ara veurem.

Equip de redacciĂł

Maquetació i pàgina web: Guillem Solivellas i Reynés

Consell de RedacciĂł: Biel PĂ©rez Alzina, Miquel RossellĂł del Rosal,

Maria Salleras, Lila Thomás i Andreu, Josep Valero González,

David Abril Hervás, Guillem Solivellas i Reynés, Miquel Àngel ContrerasAquesta web utilitza galetes. AquĂ­ pots veure la polĂ­tica de galetes. Si continues navegant vol dir que l’acceptes.    Veure
Privacidad