Editorial

Pocs dies abans de les eleccions, el clima social i polític és, si més no, preocupant

Primer, pels efectes d’una sentència del Tribunal Suprem que condemna els líders socials i polítics del «procés» a penes d’entre 9 i 13 anys de presó, a més d’aprofitar aquestes línies per solidaritzar-nos des de L’Altra Mirada amb els presos i preses polítiques i exiliats, volem denunciar la injustícia d’una sentència i d’un judici que mai no s’hauria d’haver celebrat, i que ha tret a centenars de milers de persones al carrer a Catalunya, i també milers en solidaritat arreu de l’Estat i també aquí a les Illes.

L’Estat i el govern en funcions han tancat files entorn d’un poder judicial que aquests dies, en aquest cas ha estat el Tribunal Constitucional, ha decidit que és lícit acomiadar treballadors i treballadores pel seu absentisme encara que aquest estigui justificat per causes mèdiques. Mentrestant, el PSOE de Pedro Sánchez ha virat encara més cap al centralisme i és fins i tot més combatiu que el mateix PP pel que fa a Catalunya, però també ha renunciat a tocar la reforma laboral, i només se’n recorda dels pensionistes en campanya electoral. Com dels afectats per les inundacions de Sant Llorenç, que un any després encara no han cobrat ni un sol euro de l’Administració central.

Quan es fa més urgent que mai una reforma tant des del punt de vista social com territorial, l’Estat i tots els seus aparells tanquen files perquè no es toqui ni una coma del Règim del 78, acompanyats per uns mitjans de comunicació que s’esforcen a donar una imatge de l’admirable protesta social a Catalunya com si fos una guerra civil, acusant fins i tot de terrorisme una part de l’independentisme. Invisibilitzen també altres mobilitzacions, com la d’aquests dies en defensa de la Mar Menor a Cartagena o les del canvi climàtic, mentre converteixen l’exhumació de la mòmia de Franco en un funeral d’Estat i normalitzen dia sí, dia també, el feixisme de VOX i el seu marc discursiu, que malauradament comparteix bona part de l’arc polític espanyol.

I és que el retrocés democràtic i de llibertats que es viu aquests dies i del que el conflicte amb Catalunya és la punta de l’iceberg, hauria de preocupar a tota persona que es consideri demòcrata. Avancem a marxes forçades cap al que Boaventura de Sousa anomena democràcies amb una forta càrrega d’autoritarisme, i no en som conscients. En un context així, la renúncia del PSOE a constituir un govern d’esquerres i destensar la situació a Catalunya fan que aquestes eleccions representin una estafa per justificar, en nom de la raó d’estat, l’estabilitat i l’ordre un acord entre els vells actors del bipartidisme que duria a la frustració de totes aquelles persones que creiem en la transformació social i la democràcia.

No ho hem de permetre

Equip de redacció

Maquetació i pàgina web: Guillem Solivellas i Reynés

Consell de Redacció: Biel Pérez Alzina, Miquel Rosselló del Rosal, Maria Salleras, Lila Thomás i Andreu, Josep Valero González, David Abril Hervás, Guillem Solivellas i Reynés, Miquel Àngel Contreras