Després d’un estiu atípic, carregat de notícies negatives i de mobilitzacions, arriba un setembre que es preveu tant calent com incert. El desig expressat a les urnes el passat 28 d’abril de conformar un govern d’esquerres a l’Estat no sols no es materialitza: ni tan sols s’albira. El PSOE, esdevengut en puntal del règim del 78, no vol tenir les mans fermades ni per polítiques d’esquerres, ni per res que impliqui diàleg amb Catalunya.
El resultat és que tant el govern d’Espanya com el de Catalunya estan paralitzats, i qui ho paga és la ciutadania. Una síndrome que també afecta comunitats com la nostra, atès que Madrid ens reclama assumir un «forat» de prop de 200 milions d’euros que és responsabilitat totalment seva, mentre més de 1.000 milions d’euros d’inversions estatutàries a les Illes Balears, la reforma del sistema de finançament i el REB romanen com a qüestions pendents. El fantasma de les eleccions anticipades, que tampoc no sembla que hagin d’arreglar res, planeja damunt la política espanyola, afavorint les opcions de dretes.
No és l’únic focus d’incertesa. Al Regne Unit, Boris Johnson just ha decretat la suspensió del parlament amb més solera d’Europa, perquè li feia nosa en els seus plans de Brexit unilateral. A Itàlia, Salvini ha sortit sortosament ferit de la vergonyosa gestió de la crisi migratòria a la Mediterrània, que també ha esquitat el govern espanyol, que fins i tot ha amenaçat amb multes l’ONGD Open Arms.
I a tot això, el planeta es crema, des de Sibèria fins a l’Amazònia, davant la inacció d’una comunitat internacional que tampoc no ha estat capaç d’afrontar l’emergència climàtica. La gent jove mobilitzada entorn d’aquesta qüestió ha convocat una jornada mundial de vaga i mobilització per al 27 de setembre, que esperem que serveixi al món dels adults per reflexionar, però sobretot per actuar. Però no en la línia de Trump, que vol comprar Groenlàndia per apropiar-se dels seus recursos aprofitant que el continent blanc s’ha descongelat. Les conseqüències de tot plegat fins i tot podrien empitjorar les previsions pel que fa a l’escalfament global.
Finalment, aquest setembre s’espera la sentència del judici-farsa als activistes socials i polítics del «procés», amb una Diada de l’11S que enguany presenta un independentisme dividit fins i tot davant la possibilitat de convocar eleccions catalanes després d’una resolució judicial que no s’espera que sigui justa. Com tampoc no ho és el fet que hi hagi presos polítics en ple segle XXI a l’Estat espanyol.
Equip de redacció
Maquetació i pàgina web: Guillem Solivellas i Reynés
Consell de Redacció: Biel Pérez Alzina, Miquel Rosselló del Rosal, Maria Salleras, Lila Thomás i Andreu, Josep Valero González, David Abril Hervás, Guillem Solivellas i Reynés, Miquel Àngel Contreras