Editorial

En aquest núm. monogràfic de l’Altra Mirada hem volgut fer balanç de què ha estat la legislatura dels Acords pel Canvi atès que 2019 és un any electoral, en el qual hi ha molt en joc. Com veureu, el balanç de polítiques és prou positiu, i més enllà dels encerts i els errors, que també n’hi ha hagut, podem concloure que el 2019 les nostres Illes han avançat dins les seves possibilitats cap a una societat més justa i sostenible, tot i que el camí de les transicions eco-socials és llarg i a contracorrent.

Quatre anys no basten per revertir un model econòmic basat en el monocultiu del turisme de masses, ni un model polític fonamentat en la corrupció i el clientelisme. El mapa polític de les nostres Illes és avui més plural que mai, i les incerteses sobre els resultats electorals del pròxim mes de maig són evidents, però les eleccions andaluses ens llancen un avís per a navegants del qual cal prendre nota: si les dretes han de pactar amb el dimoni per governar, ho faran. I tot el que s’ha fet haurà servit de poc, i el que és pitjor: sembraran el seu projecte d’odi i fragmentació social que és allò que menys desitjam ni a la nostra terra ni enlloc.

No es tracta de «ficar por», perquè «el llop» ja és aquí. Ho hem vist a Andalusia, a la Itàlia de Salvini, els Estats Units de Trump o el Brasil de Bolsonaro. Del que es tracta en aquestes eleccions, més enllà de ser capaços de defensar el que s’ha aconseguit, que no és poc, és de defensar la democràcia i la cohesió social com mai no ho havíem fet.

Perquè vist el context, les experiències locals de governs d’esquerres i les experiències socials de l’economia social, l’ecologisme, el feminisme i la defensa dels drets socials amb mobilitzacions com la dels pensionistes són la trinxera des d’on aturar l’onada d’autoritarisme que s’estén arreu. Les esquerres tenen el deure d’oferir esperança des de la utopia possible, tan important com el de governar bé, però la responsabilitat és compartida i per això cal començar aquest 2019 amb un clam: gent d’esquerres, mobilitzau-vos i voteu quan toqui!