E        MIQUEL ENSENYAT RIUTORT

Miquel Ensenyat (Banbury, 1969) encapçala la candidatura de MÉS per Mallorca a la presidència de les Balears. Ho fa amb el bagatge i la solvència política de 4 anys com a president del Consell de Mallorca i 10 com a batle d’Esporles.

Precisament, l’experiència a la política municipal i de proximitat, assegura, li permet mantenir els peus en terra i connectat a la realitat. Ensenyat ha estat capaç de liderar un govern de coalició que s’ha convertit en un exemple del nou context polític marcat per la fragmentació del vot i la necessitat d’establir acords.

Acabau un mandat que marca un abans i un després en la història recent. Quina valoració en feis?


Les eleccions deL 2015 varen dibuixar un nou mapa polític. La fi del bipartidisme i la fragmentació del vot amb opcions polítiques diverses han donat pas a un escenari on les majories absolutes són cosa del passat. Això obliga a desplegar una nova manera d’entendre la política i fer-ho tenint ben clar que la cultura del diàleg i l’entesa és més necessària que mai. Sota aquesta òptica, MÉS per Mallorca ha demostrat saber gestionar aquesta realitat tant als ajuntaments, al Consell i al Govern. En el meu cas, el pacte de governabilitat es manté intacte, sense cap crisi de govern, amb els mateixos consellers que vaig nomenar el 2015. Un exemple d’estabilitat i lleialtat institucional.


I aquesta tranquil·litat institucional quina repercussió ha tengut?


La millor que podia esperar la ciutadania. Un govern fort i estable permet adoptar decisions valentes i decidides. De fet, les polítiques pioneres i referents que han marcat la legislatura porten el segell de MÉS per Mallorca. Així des del Consell hem rescatat el túnel de Sóller, hem acabat amb la importació de residus i ja no som el femer d’Europa o hem limitat la implantació de més grans superfícies comercials. Ben igual passa al Govern, l’estabilitat que ha proporcionat MÉS ha permès impulsar grans lleis. Sense nosaltres ara per ara no podrien parlar de la Llei de Fosses, la de Residus, la del Canvi Climàtic i la de Camins, per posar alguns exemples. Hem estat decisius i hem marcat l’agenda.


I aquesta agenda o full de ruta s’ha complert?


Els objectius prioritaris sí. No obstant això, no és suficient i no ens conformam. Hem aconseguit posar les bases i ara cal consolidar el projecte. Per això són tan importants les eleccions del 26 de maig. Ens hi jugam mantenir i millorar els avanços fets i acabar de construir un model que sigui garantia de prosperitat i riquesa compartida. Això no es fa en 4 anys, no tenim varetes màgiques, però si tenim les idees, les ganes i ara també l’aval d’una gestió que fa evident la nostra manera de fer les coses en benefici de tothom i no d’uns pocs. De fet, ara hi ha partits que inclouen als seus programes les nostres propostes. Si ens copien i ens posen com a exemple serà que hem gestionat de manera exemplar.


Hi haurà qui pensi que tampoc era tan difícil millorar la gestió dels anteriors governs del PP…


És cert que veníem d’una etapa nefasta. Al Consell, per exemple, s’havien aturat per complet les màquines i el Govern de Bauzà havia posat en marxa un pla de retallades sense precedents. La nostra aposta era clara: posar les institucions al servei de les persones i així ho hem fet.

El Consell ha aprovat aquests anys els pressuposts més socials de la història, ha retornat drets als seus treballadors, s’han millorat els serveis que prestam i hem reduït el deute. Això ho hauria fet altre partit? Estic segur que no. Igual que estic convençut que sense MÉS per Mallorca no haguéssim recuperat els més de mil docents o altres mil professionals sanitaris que van ser acomiadats durant l’època de Bauzà.

Passa el mateix amb l’ampliació del parc de Cabrera, el d’Es Trenc o la protecció de la posidònia. La ciutadania sap que sense nosaltres la realitat seria ben distinta.


I que passarà si el 26M MÉS per Mallorca no forma part del govern que comandi les institucions?


Aquest escenari no entra als nostres plans. Tant les enquestes, amb totes les reserves que mereixen, com els resultats de les darreres eleccions estatals, ens avancen una majoria progressista a les Balears. Amb aquesta premissa, la nostra presencia resultarà vital per seguir consolidant un canvi que ja és imparable i que la societat demanda.

Sense nosaltres no hi haurà govern de progrés. De fet, no és una opció, és l’única opció per seguir sent pioner, per seguir garantint drets i llibertats. En definitiva per seguir creant un projecte col·lectiu amb futur.