Un any més, el Teatre Principal de Palma es vestia de gala per l’acte de lliurament dels Premis Ciutat de Palma. Una edició que ha comptat amb l’entrega dels set guardons convocats, entre ells el de música i el de teatre, tots dos novetats d’enguany. Un any, per cert, que ja esdevé el segon consecutiu en què la llengua catalana gaudeix de la normalitat i el prestigi que li correspon.
A les portes del Principal s’hi havia instal·lat un photocall per on desfilaren, més mudats que de costum, els personatges del món de la política actual: Biel Barceló, Miquel Ensenyat, Ruth Mateu i Jaume Gomila, Bel Busquets, Joana Aina Campomar, tots els regidors de MÉS per Palma… A més d’un llarg etcètera de convidats del món de la cultura illenca que aportaren color i prestigi a la gala amb la seva presència. Però la sorpresa arribà quan, uns deu minuts abans de l’inici de l’acte, comparegué per la porta el senador i expresident de les Illes José Ramon Bauzá, la presència del qual va fer girar la cara (o pot ser regirar el ventre) a més d’un assistent.
Una vegada tothom al seu lloc, el regidor de Cultura, Llorenç Carrió, va ser l’encarregat de donar el sus a l’acte. Al llarg del seu discurs, Carrió va destacar la feina feta fins al dia d’avui a la seva regidoria per Miquel Perelló, així com de tots els treballadors que fan feina colze a colze per dignificar la cultura a l’Ajuntament de Palma. De la mateixa manera, reté homenatge a alguns dels personatges dels quals n’hem sentit a parlar molt al llarg del passat 2016: Ramon Llull, Ekitay An (fundador de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears), Llorenç Moyà (pel centenari del seu naixement) o la trajectòria de dones destacades com Maria Antònia Oliver i Antònia Vicens.
També va fer referència a esdeveniments tan importants com el 50è aniversari de la Banda de Música o a la proclamació d’Alexandre Jaume com a fill il·lustre de Palma. Tot seguit va anomenar alguns dels principals projectes culturals que s’impulsaran al llarg d’aquest 2017: l’obertura del Casal Balaguer, el qual s’ha previst que actuï com a element catalitzador de la cultura a Ciutat; la rehabilitació del Castell de Bellver i de la Torre de l’Homenatge “en record de tots aquells que hi foren privats de llibertat”, la recuperació d’espais fins ara oblidats com les torres del Temple, Can Ribas, l’edifici de GESA o la commemoració del 25è aniversari de la Fundació Pilar i Joan Miró. En definitiva, un parlament en el qual s’hi aprecià l’estima per la nostra ciutat així com pels fets culturals que s’hi generen. Llorenç Carrió va concloure el seu discurs remarcant la importància de la cultura com a element d’integració social, tot recordant les paraules del batle Emili Darder: “la tasca bàsica és fer cultura, cultura i cultura”.
El fil conductor de l’esdeveniment fou Bonet de Sant Pere, qui donà nom a una nova categoria de premi dedicada a la música. La seva figura va ser escollida per haver estat un dels personatges més rellevants del segle XX en l’àmbit musical a Ciutat, i perquè el 2017 es commemora el centenari del seu naixement. “Autor d’un gran patrimoni musical de jazz i swing, que el va dur a ser conegut amb el sobrenom de Duc del swing, i de cançons que esdevingueren autèntiques postals sonores d’aquella Palma què li tocà viure”, ens explicaven els mestres de cerimònia, els quals també posaren veu a les seves cançons al llarg de tota la nit acompanyats per una orquestra. Es tractava dels actors i cantants Rosa Serra i Toni Vallès, sota la direcció artística de Joan Fullana, director d’escena, dramaturg i actor, a més de fundador de la companyia Corcada Teatre.
El guanyador del premi de còmic de l’any anterior, Eduardo Pelegrín (Calpurnio), va ser l’encarregat de crear la part visual de la cerimònia. Tot plegat, va donar com a fruit un acte emotiu, amb una posada en escena original, plena de color i dinamisme, amb cançons de fons tan conegudes com Bajo el cielo de Palma, Carita de ángel o Canto a Mallorca.
El primer guardó que es lliurà fou per a María Sebastián Sebastián, qui guanyà el Premi d’Investigació amb l’estudi «El Passeig Marítim de Palma, Gènesi, Desenvolupament i Futur». El projecte seleccionat és un estudi dirigit a conèixer millor una de les zones de Palma que ha sofert més canvis des de mitjans del segle passat.
Entre cançó i cançó s’entregà el Premi de Còmic a l’obra El dia 3, de Cristina Duran, Miguel Ángel Giner i Laura Ballester. El títol fa referència a la data de l’accident del metro de València, el dia 3 de juliol del 2006. Així, el còmic, que il·lustra una novel·la escrita prèviament per la periodista Laura Ballester, pretén retre homenatge a les famílies de les víctimes de l’accident i denunciar les injustícies per les quals hagueren de passar. El jurat va triar l’obra per “la sàvia unió d’elements narratius propis de la historieta que potencien el contingut social i els elements dramàtics de l’obra, servint de caixa de ressonància a una història commovedora”.
A continuació es donà el premi Bonet de Sant Pere de Música a Cap de Turc, per la seva gravació Llum de Llull, que gira entorn de la figura i l’humanisme del beat Ramon Llull. Els membres de la banda destacaren el fet que hagi estat una editorial, l’Editorial 17, qui hagi publicat el seu treball, així com el suport que han tengut de l’Institut d’Estudis Baleàrics per poder tirar endavant el seu projecte. Així mateix, interpretaren tres peces que varen fer vibrar els espectadors amb una sonoritat i una veu captivadores. El jurat en va destacar “l’originalitat de les composicions amb arranjaments innovadors i la conjunció d’una instrumentació que combina l’acústica dels instruments tradicionals amb la sonoritat dels electrònics, que a la vegada reflecteix la simbiosi de la nostra història i de la contemporaneïtat”.
Tot seguit una veu agradable, profunda i dòcil recitava uns fragments de poesia. Era, naturalment, la veu del guanyador del Premi Joan Alcover de Poesia recitant un fragment de la seva obra: «La lentitud d’una mirada» Una delícia per les oïdes de l’espectador. Un poema de reforç a l’esperança, segons l’autor, Joan Manuel Homar. Barceloní fill de manacorins, tracta en la seva obra els temes de l’amor i el desamor, el pas del temps o la bellesa del món. El jurat va valorar “el diàleg amb la tradició literària, el rigor i la diversitat formal i la maduresa de tot amb el que tracta temes de sempre de la poesia”.
Arribat l’equinocci de la cerimònia, es procedí a l’entrega d’un dels premis més esperats: el Premi Llorenç Villalonga de Novel·la. L’encarnació de Bonet de Sant Pere en un dels actors-presentadors cridà als convidats a lliurar el guardó: l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Antoni Vidal Ferrando, que parlà en nom del Pen Català, l’OCB i l’AELC, agraí la recuperació dels Premis Ciutat de Palma en llengua catalana, així com criticà les mesures preses per l’anterior govern en contra seva: “els que la maltractaven sabien que la llengua és l’ànima dels pobles i pensaven que, si aconseguien debilitar-la, també debilitarien la nostra consciència de país. Es varen equivocar i, amb les seves maniobres, l’única cosa que aconseguiren fou encoratjar-nos i fer-nos més forts”. Aleshores la mirada dels espectadors es va dirigir cap a José Ramon Bauzá, que seia a escassos metres de l’orador. L’expresident, que assistí al lliurament qui sap si en un acte de campanya de cara al proper congrés del PP balear, es trobà amb un ambient més aviat incòmode. Vidal Ferrando també destacà que enguany ha estat el segon any que els escriptors en llengua catalana es troben a Can Alcover per brindar per la recuperació dels premis en llengua catalana, després que a la passada legislatura hi organitzessin un acte alternatiu i deixessin d’assistir al Teatre Principal a tall de protesta.
Passat aquest moment reivindicatiu, arribà l’hora del lliurament del Premi Lloreç Villalonga de novel·la a l’obra» Diable de Byron!», de Joan Mas i Vives, qui fou ovacionat pel públic. La novel·la s’emmarca en els anys 1819 i 1820, final del primer Període Absolutista de Ferran VIIè i a les portes del Trienni Liberal. El jurat en va destacar la seva qualitat literària i la creació d’ambients versemblants que recreen la vida de la societat de Palma al segle XIX.
Els actors-presentadors sortiren de bell nou a l’escenari interpretant un fragment de l’obra guanyadora del Premi Llorenç Moyà de Teatre, que després d’uns quants anys absent, va ser per l’obra Noir de Xavier Uriz Nadal. Entregaren el premi els membres del jurat i coneguts actors del panorama del teatre balear: Rafel Gallego i Carles Molinet. Aquests destacaren la qualitat de l’obra, la visibilitat de la posada en escena i la reflexió sobre la culpa, el càstig i el dolor de la venjança. L’autor, que dedicà unes paraules d’amor i agraïment a la seva parella, va ressaltar que la seva obra parla sobre persones privades de llibertat, dels valors de l’educació i de la filosofia i que és un homenatge a les persones que practiquen el lliure pensament.
El darrer guardó, entregat per Aina Mercader i Joan Amer fou el Premi Antoni Gelabert d’Arts visuals per l’obra Nosaltres de Marta Pujades. El jurat en va destacar la seva forma original de tractar la construcció identitària basada en l’encaix de la fugacitat de la mirada i l’arbitrarietat del moment decisiu. Aquesta i la resta d’obres finalistes hauran estat exposades, com de costum, al Casal Solleric.
L’acte va ser clausurat per José Hila, batle de Palma, qui destacà en el seu discurs la feina de l’actual equip de govern municipal en favor de la descentralització i acostament de la cultura als barris, així com la importància de la cultura com a eina estratègica de transformació social. El resultat de tot plegat es resumí en un esdeveniment on, en definitiva, es començaren a visualitzar els fruits de la intensa tasca de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Palma.