El 16 de juliol Fundacions Darder Mascaró celebrarà la cloenda del seu curs. Un acte atípic, marcat per les precaucions que el moment obliguen, a on donarà comptes de les feines fetes durant un curs no menys atípic. Així mateix exposarà les línies generals del seu pla d’activitats pel pròxim curs que hauré d’aprovar el mes de setembre el Consell de les Fundacions.
Aquest curs 2019-2020 està marcat per la pandèmia i el llarg confinament que ens ha obligat a reinventar-nos i recorre a les videoconferències. El primer trimestre del curs ens va permetre iniciar moltes tasques que després algunes s’hagueren de suspendre i altres de reconvertir.
La publicació i difusió del document “Aportacions per a una Mallorca Sobirana i Alternativa”, fruit del debat mantingut el curs anterior. La participació activa a la V Fira del Mercat Social, la jornada de formació per quadres de l’STEI, la impartició del curs sobre Economia Social i Solidària amb col·laboració amb la UIB o la presència activa als actes d’homenatge als represaliats republicans entorn del 24 de febrer són exemples de les activitats previstes que es pogueren desenvolupar normalment. Així com la supressió de les III Jornades d’Història del Moviment Obrer a Mallorca sobre “Dones, treball i acció col·lectiva (1868-1930)” una mostra d’allò que se va haver de suspendre.
Altres feines s’han hagut de transformar sobre la marxa i fins i tot n’hi ha que s’ha pogut dedicar-hi més temps a falta d’altres coses a fer, com per exemple la confecció del portal «Arrels Democràtiques» que estarà aviat disponible per anar acumulant informació i documentació de la lluita antifranquista.
I altres no han agafat el vol de creuer fins ben entrada la des-escalada. Com la posada en marxa d’un projecte de recerca entorn del mallorquinisme polític, per donar continuïtat al llibre “El mallorquinisme polític” de Gori Mir publicat a l’exili el 1974. Es tracta de recuperar i ordenar documentació i entrevistes orals des del 1940 al 2000.
També hem començat un debat sobre les conseqüències polítiques, socials i medi ambientals del Covid 19 que pretén acabar amb la publicació del document: “Capitalisme o vida”.
S’ha col·laborat amb Publicacions de l’Abadia de Montserrat en la publicació del llibre de David Ginard Ateu Marti (1889-1936). Anticlericalisme i compromís republicà” que presentaren a la Petrolera del Molinar el 29 de juliol.
Pel cicle de conferències “Diàlegs des de la perifèria” han passat dirigents d’ERC, d’EHBildu, del BNG, Compromís, Adelante Andalucia, Anticapitalistes i ex-comuns, dos presencials i ela altres a través del canal Youtube Illaglobal.com.
L’Escola Oberta Ciutadana ha seguit fent els cursos de formació de polítiques locals que tenia previst des de videoconferències i els nostres mitjans de comunicació www.illaglobal.com, l’altra mirada.cat i el canal youtube han seguit funcionant i fins i tot han incrementat les seves entrades i lectors durant l’etapa de l’estat d’alarma.
I com cada any la tasca amb col·laboració amb altres entitats ha ocupat bona part de la nostra activitat. La posada en marxa d’un grup de persones i entitats per commemorar l’any proper els 500 anys de les Germanies, es va veure interromput per la declaració de l’estat d’alarma, però ja ha reprès el seu ritme de feina.
El mateix podem dir amb l’Associació Mercat Social, que ha hagut de suspendre la IV Fira, però ja està treballant per fer una “fira virtual” per final d’any amb una forta campanya per promoure els productes locals i les iniciatives de l’Economia Social i Solidària.
El Col·lectiu Alternatives ha reprès la feina en força a partir del des-confinament i ha elaborat i publicat el manifest “Per una sortida sostenible, justa i progressista a La crisi de la Covid 19” i està treballant amb altres entitats amb la construcció d’un espai de reflexió i elaboració de propostes pel post-covid de la societat civil, amb capacitat d’influir i negociar amb les Administracions públiques.
I per últim hem format part activa en les tasques del Foro Sobiranista, que enguany ha aconseguit la majoria d’edat fent amb un èxit important la Primera Escola Sobiranista a Donosti amb l’assistència d’uns 150 alumnes de 21 entitats sobiranistes d’arreu de l’Estat.
Trobareu més informació a la web https://fundacionsdardermascaro.cat, https://illaglobal.com, https://laltramirada.cat. I si voleu contacte amb nosaltres o proposar-nos qualsevol classe de col·laboració: fundacionsdardermascaro@gmail.com