5.1 TERRANOSTRA Hem vengut a cooperar

51A cooperar amb la terra i el medi ambient, amb l’alimentació de proximitat sostenible i saludable, amb l’economia local i solidària, amb aquest propòsit, el passat 27 de maig celebràrem l’Assemblea Constitutiva de TerraNostra, el primer supermercat cooperatiu de Mallorca que obrirà les portes a la tardor. Aquesta formalització ens permetrà fer realitat el Supermercat que volem i que hem ideat entre totes i tots els que en els darrers dos anys, hem col·laborat en aquest projecte, participant en les assemblees o en els diferents grups de treball.

La pedra angular d’aquest projecte de transformació és la urgent necessitat de crear canals i construir nous espais on la nostra compra encaixi amb els valors compartits entre els socis. No volem contribuir als impactes que provoca l’estructura de poder del sistema agroalimentari dominant que desarticula economies locals, exhaureix recursos, causa desforestació i pèrdua de biodiversitat i no garanteix els drets dels treballadors.

Amb aquesta presa de consciència, reprendrem el control i decidirem els criteris dels productes que vendrem, la política d’envasos, com gestionarem el supermercat i com ens relacionarem amb els nostres pagesos i productors, reconeixent-los el valor del seu treball i pagant-ne el preu just garant de la seva continuïtat, tan necessària per al nostre entorn i per a la comunitat.

En aquesta darrera etapa ens han acompanyat Som Alimentació i Labore compartint l’experiència de l’èxit d’acollida de supermercats cooperatius oberts en altres territoris i encoratjant-nos amb dades que mostren la viabilitat del nostre futur supermercat.

Ben aviat tots els que vulguin formar part de TerraNostra podran fer-se socis de la cooperativa aportant una quota de 100 euros i el compromís de dedicació de tres hores de treball mensuals en tasques en el supermercat, el retorn d’aquesta inversió serà l’accés a productes ecològics a bon preu i la satisfacció de participar activament en un model de negoci transformador.

De forma paral·lela obrirem, també, la campanya de captació de fons per a finançar la inversió necessària en instal·lacions i equipament, confiam aconseguir bona part d’aquest finançament mitjançant petits préstecs dels socis de la cooperativa.

En els pròxims mesos ens hi haurem de posar de valent, adequant el local, distribuint espais, etiquetant i col·locant els productes en les prestatgeries, ho farem amb la il·lusió i el convenciment de saber-nos una de les petites peces necessàries de la suma cap al canvi que ens demana la TerraNostra.